Παρασημοφόρηση Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, από το Τάγμα των Ιπποτών της Μάλτας

«Είναι μεγάλη τιμή για εμένα να γίνομαι αποδέκτης της υψηλής διάκρισης του “Μεγαλόσταυρου του Τάγματος των Ιπποτών της Μάλτας” από το Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, της Ρόδου και της Μάλτας, σε μια στιγμή που η Ελλάδα και το Τάγμα ξεκινούν το ταξίδι των διπλωματικών τους σχέσεων». Αυτό τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά την τελετή παρασημοφόρησής του σήμερα με τον «Μεγαλόσταυρο του Τάγματος των Ιπποτών» (Gran Croce dell’Ordine al Merito Melitensi) στην έδρα του Τάγματος Villa Magistrale στον Λόφο του Αβεντίνο στη Ρώμη.

«Αυτή η διάκριση, η οποία αποτελεί πράξη αναγνώρισης από μια από τις πιο ιστορικές Χριστιανικές ανθρωπιστικές οργανώσεις του κόσμου, έχει ιδιαίτερη σημασία για εμένα προσωπικά αλλά και για τη χώρα μου», σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, τονίζοντας ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για αυτόν το γεγονός ότι συνέβαλε στη σύναψη διπλωματικών δεσμών μεταξύ της χώρας μας και του Τάγματος και έτσι η Ελλάδα γίνεται μια από τις 100 και πλέον χώρες που διατηρούν διπλωματικές σχέσεις με τους Ιππότες της Μάλτας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός δήλωσε ακόμη υπερήφανος για το γεγονός ότι η Ρόδος αποτελεί μέρος της ιστορικής κληρονομιάς του Τάγματος και έναν ισχυρό συνδετικό δεσμό μεταξύ αυτού και της χώρας μας. Επιπλέον, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του εξ ονόματος του ελληνικού λαού για το γεγονός ότι το Τάγμα υπερασπίστηκε τη Ρόδο από τους Οθωμανούς εισβολείς, αλλά και για την υποστήριξή του σήμερα στην προστασία της Αγίας Σοφίας.

«Η υποστήριξή σας στην προστασία του εμβληματικού μνημείου της Αγίας Σοφίας έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς. Η μετατροπή αυτού του οικουμενικού συμβόλου σε τζαμί συνιστά βαθιά πληγή για όλη τη Χριστιανοσύνη» είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η αφοσίωση του Τάγματος στην ανθρώπινη ζωή υπερβαίνει έθνη, θρησκείες και πολιτισμούς και διευκολύνει τον διαθρησκειακό διάλογο και συνεργασία, ενώ η αποστολή του προσφέρει «έμπνευση, σε έναν κόσμο αντιμέτωπο με σκληρές πραγματικότητες».

Επισημαίνεται ότι το Κυρίαρχο Στρατιωτικό Τάγμα του Αγίου Ιωάννη της Ιερουσαλήμ, της Ρόδου και της Μάλτας είναι από τις μεγαλύτερες δυνάμεις εθελοντισμού στην Ιταλία, μετά τον Ερυθρό Σταυρό, με αυξημένη τεχνογνωσία στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και είχε βοηθήσει τη χώρα μας στην αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών του 2021. Η Ελλάδα και το Τάγμα των Ιπποτών της Μάλτας σύναψαν διπλωματικές σχέσεις τον Δεκέμβριο του 2021 με νομοθετική πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη που κύρωσε η Ελληνική Βουλή, ενώ μέσω σχετικής ανταλλαγής Ρηματικών Διακοινώσεων, εξασφαλίζεται ότι δεν υπάρχει περίπτωση διεκδίκησης από την πλευρά του Τάγματος ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα.