Παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Κιούπη “Θανάσης Χωσάδας ο Λήσταρχος του χάους και του τρόμου” στο Καμίνι τη Τετάρτη 5 Οκτωβρίου στις 19.00

Την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου θα γίνει η παρουσίαση του πρώτου βιβλίου του δημοσιογράφου Χρήστου Κιούπη «Θανάσης Χωσάδας ο λήσταρχος του χάους και του τρόμου.

Η παρουσίαση θα γίνει στις 19.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Καμίνι του Δήμου Γαλατσίου στην οδό Χρήστου Καψάλη 12.

Ομιλητές είναι ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Βερέμης, ο καθηγητής Ιστορίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου και διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος «Ιστορική Έρευνα Διδακτική και Νέες Τεχνολογίες Κώστας Αγγελάκος και ο Διδάσκων στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Βασίλης Μαστρογιάννης.

Παρεμβάσεις θα κάνουν η δικηγόρος Νανά Παπαδογεωργάκη, ο εκπαιδευτικός Νίκος Μαγκανάρης και η Κατερίνα Γκιζά (master στην αμπελουργία οινολογία.

Τα βιβλίο πραγματεύεται μια συναρπαστική ιστορία, μόλις 13 χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821, με πρωταγωνιστή τον λήσταρχο Χωσάδα.

Οι ληστείες, οι δολοφονίες, οι βιασμοί και οι σκληρές μάχες με τους χωροφύλακες της εποχής, αναδεικνύουν την άλλη Ελλάδα, την Ελλάδα που γέννησε η Επανάσταση κατά των Οθωμανών και την Ελλάδα του ληστρικού φαινομένου.

Το βιβλίο αποτελεί προϊόν ιστορικής έρευνας, βασίζεται σε έγγραφα που έχουν διασωθεί στα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ) και αφορά στην περίοδο 1834 1835. 

Ζητούμενο εάν η δράση του Χωσάδα, εντάσσεται στους κοινωνικούς ληστές -με την έννοια που δίνει ο Hobsbawm-, όπου οι απλοί άνθρωποι τους θεωρούν ήρωες, απελευθερωτές ή αγωνιστές της δικαιοσύνης, ή στους επαγγελματίες του είδους, που βιοπορίζονται από το ληστρικό φαινόμενο.

4.10.2022