ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ : «Η Eurostat αποδεικνύει ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί, η Κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα»

Κοινή δήλωση του Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Απόστολου Πάνα και του Γραμματέα του Τομέα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Στέφανου Κομνηνού :

Σύμφωνα με τον τιμάριθμο Αυγούστου 22/21 κατά τη Eurostat, η Ελλάδα γίνεται ολοένα και ακριβότερη για τους πολίτες της. Συγκεκριμένα, με 11,2%, είναι κατά 2,1 μονάδες υψηλότερη του μέσου όρου της Ευρωζώνης και η έβδομη σε ρυθμό αύξησης από τις 19 χώρες. Οι μεγαλύτερες μάλιστα ανατιμήσεις στην Ελλάδα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021 καταγράφηκαν στο ψωμί και στα δημητριακά (+18,5%), στα κρέατα (+17,1%), στα αυγά και στα γαλακτοκομικά (+18%), στα έλαια και λίπη (25,5%), στον καφέ-κακάο-τσάι (12,5%) αλλά στα φρούτα και λαχανικά 1,7% και 7,9% αντίστοιχα.

Επιπλέον, σε Συγκριτικό Επίπεδο Τιμών [– ΕΕ:100 (Eurostat)], η Ελλάδα συνεχίζει να είναι πολύ ακριβότερη από την όποια φθηνότερη της ΕΕ: 23% από τη Βουλγαρία στην ένδυση / υπόδηση μέχρι και 339% από τη Ρουμανία στις τηλεπικοινωνίες! Ειδικά στις τελευταίες είναι πολύ ακριβότερη (κατά 69%) ακόμη και από το μέσο όρο της ΕΕ.

Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό πάλι με στοιχεία της Eurostat αναφορικά με τις αποκλίσεις μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε., σύμφωνα με τα οποία τα υψηλότερα ποσοστά ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό καταγράφηκαν στη Ρουμανία (34%), τη Βουλγαρία (32%), την Ελλάδα και την Ισπανία (και οι δύο 28%), συνηγορούν στους φόβους μας για απερχόμενο κίνδυνο οικονομικής ανέχειας. Ήδη οι πρώτες δραματικές αλλαγές στις αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, υπό τον φόβο των ανατιμήσεων, έχουν παγιωθεί.

Η Κυβέρνηση συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορα τη στιγμή που τα στοιχεία αποδεικνύουν πως η κατάσταση στη χώρα μας πρόκειται να επιδεινωθεί. Οι συνέπειες των νέων οικονομικών συνθηκών βαραίνουν την ίδια την Κυβέρνηση, που συνεχίζει κωφεύει όχι μόνο στις προειδοποιήσεις και στις προτάσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής αλλά και στα ίδια τα οικονομικά στοιχεία, συνεχίζοντας αδιάφορα την επιδοματική τακτική της, ενώ η χώρα μας χρειάζεται επειγόντως μεταρρυθμίσεις ουσιαστικές και στοχευμένες, με κοστολογημένα και συγκεκριμένα μέτρα.

23.9.2022