Περισσότεροι από 40 νεκροί σε εξέγερση στις φυλακές του Ισημερινού

Εχθροπραξίες μεταξύ αντίπαλων συμμοριών έχουν αφήσει τουλάχιστον 43 νεκρούς και 13 τραυματίες σε εγκατάσταση υψίστης ασφαλείας στο Βόρειο Ισημερινό.

Ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί καθώς πολλοί από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο σε σοβαρή κατάσταση, δήλωσε ο διοικητής της Εθνικής Αστυνομίας του Ισημερινού Στρατηγός Φάουστο Σαλίνας σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα.
Η εξέγερση ξέσπασε στην πτέρυγα υψίστης ασφαλείας του κέντρου αποκατάστασης Social Bellavista στο Σάντο Ντομίνγκο ντε λος Τσατσιλάς, μια πόλη που βρίσκεται περίπου 150 χιλιόμετρα (περίπου 93 μίλια) δυτικά της πρωτεύουσας Κίτο.
Ο Σαλίνας ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι τουλάχιστον 112 κρατούμενοι έχουν συλληφθεί εκ νέου. Το υπουργείο Εσωτερικών του Ισημερινού δήλωσε ότι οι αρχές έχουν ανακτήσει τον έλεγχο της πτέρυγας υψίστης ασφαλείας των εγκαταστάσεων.
Περισσότεροι από 300 κρατούμενοι σκοτώθηκαν σε βιαιοπραγίες στις φυλακές το 2021, σύμφωνα με στοιχεία της σωφρονιστικής υπηρεσίας του Ισημερινού SNAI.
Ο Ισημερινός είναι ένα βασικό σημείο διέλευσης στη διαδρομή που φέρνει κοκαΐνη από τη Νότια Αμερική στις ΗΠΑ και την Ασία, γεγονός που την καθιστά γόνιμο έδαφος για συγκρούσεις συμμοριών. Σε αυτόν τον κλιμακούμενο αγώνα για εδαφικό έλεγχο, οι φυλακές έχουν γίνει αμφισβητούμενα πεδία μάχης.
Οι φυλακές της χώρας είναι επίσης χρόνια υπερπλήρεις. Τον Ιούλιο του 2021, ο τότε επικεφαλής των φυλακών Εντουάρντο Μονκάγιο δήλωσε σε τοπικά ΜΜΕ ότι το σωφρονιστικό ίδρυμα Litoral στο Γκουαγιακίλ ήταν το πιο υπερπλήρες στη χώρα, με περισσότερους από 9.000 κρατούμενους σε μια εγκατάσταση που είχε προγραμματιστεί για 5.000.
Πηγή: cnn news