Το περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου ενέκρινε χθες κατά πλειοψηφία τη συμμετοχή της περιφέρειας Ηπείρου στην υπό σύσταση Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών στο πλαίσιο υλοποίησης του Προγράμματος «Απόλλων».
Αντίθετα καταψήφισαν οι παρατάξεις «Κοινό των Ηπειρωτών», «Ήπειρος Όλον» και «Λαϊκή Συσπείρωση», ενώ παρών ψήφισε η παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου», καταθέτοντας προβληματισμούς και ενστάσεις και ασκώντας κριτική κυρίως προς την κυβέρνηση για τον σχεδιασμό του προγράμματος.
Σύμφωνα Ν. 5106/2024, με το Πρόγραμμα «Απόλλων» ενισχύεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές η οποία θα καλύπτει σε σημαντικό ποσοστό τις ενεργειακές ανάγκες των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού/Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης/Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων, με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας για αυτούς και πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες. Το Πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω της εγκατάστασης σταθμών Α.Π.Ε. με ή χωρίς σύστημα αποθήκευσης ανά την Επικράτεια και την εφαρμογή εικονικού (ταυτοχρονισμένου) συμψηφισμού διακριτά για τις ανάγκες (καταναλώσεις) της κάθε Περιφέρειας.
Ωστόσο, πρώτον, τα έργα θα γίνουν από ιδιωτικές εταιρίες, που έχουν ήδη εξασφαλίσει σχετικές άδειες και δεύτερον, την παραγόμενη ενέργεια θα την αγοράζει το κράτος, χωρίς καμία εμπλοκή των δήμων και των περιφερειών, και θα τους την πουλάει με έκπτωση 50-60%.
Ο κ. Καχριμάνης αναφέρθηκε στο διαδικαστικό μέρος της σύστασης της Ενεργειακής Κοινότητας, καθώς και στα οφέλη που θα προκύψουν από την λειτουργίας της για τους ΟΤΑ, την Περιφέρεια, τους ΤΟΕΒ και τις ΔΕΥΑ. Αναφέρθηκε ακόμη στενή συνεργασία που είχε με την υφυπουργό Περιβάλλοντος Αλεξάνδρα Σδούκου, στο πλαίσιο της πολύχρονης αναζήτησης λύσης για τους υπερχρεωμένους στη ΔΕΗ ΤΟΕΒ- ΓΟΕΒ, απόρροια της οποίας ήταν η ωρίμανση της ιδέας για την ενεργειακή αυτονομία και η ψήφιση εντός του 2024 του συγκεκριμένου νόμου.
Για ένα πρόγραμμα, που δίνει τη δυνατότητα στις εταιρίες ενέργειας να κερδοσκοπήσουν, έκανε λόγο ο επικεφαλής της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών» Γιάννης Στέφος, σημειώνοντας ότι «οι ενεργειακές κοινότητες θα μπορούσαν να δώσουν λύση και το πρόγραμμα Απόλλων να αποτελέσει λύση. Όμως η κυβέρνηση τις μετατρέπει σε ευκαιρία για ενεργειακούς και κατασκευαστικούς ομίλους. Ετοιμάζεται πάρτι για ενεργειακούς ομίλους που χρηματοδοτούνται από Ταμείο Ανάκαμψης, με την κυβέρνηση να καταστρατηγεί τη λειτουργία του Ταμείου με αυτόν τον τρόπο».
Ο επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος Όλον» Στέφανος Ζούμπας τόνισε πως η κυβέρνηση οδηγεί την Αυτοδιοίκηση σε έναν «αναγκαστικό συνεταιρισμό», που δεν προωθεί την ενεργειακή δημοκρατία. Τόνισε δε πως υπάρχουν ακόμη πολλά κενά και ερωτήματα, που δεν έχουν απαντηθεί, και ζήτησε, όπως και τα συλλογικά όργανα των δήμων, να εκδοθούν οι σχετικοί εγκύκλιοι. «Η ευθύνη βρίσκεται στην κυβέρνηση, που βάζει μπροστά τις Περιφέρειες με μια φωτοβολίδα», ανέφερε.
Τη θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για παραγωγή και διαχείριση της ενέργειας αποκλειστικά από κρατικούς φορείς, ώστε να φτάνει σε κάθε νοικοκυριό ως κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, εξέφρασε η Τίνα Ζέκα. «Κυβέρνηση και Περιφέρειες δουλεύουν για τους κολοσσούς ενέργειας», είπε, σημειώνοντας πως το πρόγραμμα καλλιεργεί αυταπάτες. «Η πραγματικότητα, η ενεργειακή φτώχεια που βιώνουμε, μας δικαιώνει απόλυτα», σημείωσε.
Η επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» Μάγδα Τάτση σημείωσε την αξία της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ και της διανομής μέσω ενεργειακών κοινοτήτων, ωστόσο, εξέφρασε επιφυλάξεις για το κατά πόσο στον σχεδιασμό τηρείται η «αξιοκρατία και η διαφάνεια» και ψήφισε παρούσα.
Υπέρ της δημιουργίας της ενεργειακής κοινότητας ψήφισε ο εκρόσωπος της παράταξης “Φως”, Λάμπρος Γεωργόπουλος.
«Πρόκειται για ένα σοβαρό νόμο που βοηθάει τον κόσμο και δεν περίμενα να υπάρχουν αρνητικές τοποθετήσεις», σχολίασε ο κ. Καχριμάνης, μετά τις τοποθετήσεις των επικεφαλής της αντιπολίτευσης.
8.8.2024