Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας: 65 εκ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ για ενίσχυση επιχειρηματικότητας

Με 65 εκ. ευρώ ενισχύονται οι επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης  από το νέο ΕΣΠΑ της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Όπως ανακοίνωσε χθες ο περιφερειάρχης Απ. Τζιτζικώστας η δράση αφορά στη χρηματοδότηση υφιστάμενων και υπό ίδρυση επιχειρήσεων. Το ποσοστό χρηματοδότησης  είναι 45%, ενώ ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός για κάθε επιχειρηματικό σχέδιο κυμαίνεται από 60.000 ευρώ έως 400.000 ευρώ.

Τομείς παρέμβασης είναι η καινοτομία και οι ψηφιακές τεχνολογίες, το περιβάλλον, η αειφόρος ενέργεια και η κυκλική οικονομία, ο τουρισμός και ο πολιτισμός, οι οπτικοακουστικές παραγωγές και η κινηματογραφική βιομηχανία, οι μεταφορές και η εφοδιαστική αλυσίδα, η αγροδιατροφή, τα φάρμακα και οι βιοεπιστήμες.

Τη δράση υλοποιούν ο ΕΦΕΠΑΕ και το ΚΕΠΑ ΑΝΕΜ σε συνεργασία με το One Stop Liaison Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. ενώ η υποβολή των αιτήσεων χρηματοδότησης γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων.

Ο κ. Τζιτζικώστας κάλεσε τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τους φορείς να αξιοποιήσουν αυτήν  την ευκαιρία, η οποία, όπως ανέφερε, δεν θα είναι η μόνη, καθώς ανάλογες δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας από το νέο ΕΣΠΑ της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα ανακοινωθούν και το επόμενο διάστημα.

«Η πρώτη δράση ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας από το νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, μεταξύ των οποίων το γεγονός ότι εστιάζουμε στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της περιφερειακής, αλλά και της εθνικής οικονομίας. Επίσης, πρόσβαση στις ενισχύσεις δεν έχουν μόνο οι υφιστάμενες επιχειρήσεις. Δίνουμε τη δυνατότητα πρόσβασης στους πόρους και σε όσους σκοπεύουν να δημιουργήσουν νέα επιχείρηση» είπε και πρόσθεσε: «το σημαντικό είναι ότι μέσα από αυτή τη δράση μπορούμε να δημιουργήσουμε υγιείς, σύγχρονες, ανταγωνιστικές επιχειρήσεις και κυρίως να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας και νέο εισόδημα σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Βασικός στόχος μας είναι το 2024 να είναι ‘Έτος Επιχειρηματικότητας’ για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας».

Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε, άλλωστε, στις επιχειρηματικές δράσεις που υλοποίησε τα προηγούμενα χρόνια η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με συνολικούς πόρους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, αλλά και στις μεταρρυθμίσεις, που έδωσαν ώθηση στην επιχειρηματικότητα, οι οποίες όπως τόνισε θα συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό. «Τα έργα και οι δράσεις μας για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας έχουν μετρήσιμο αποτέλεσμα. Το ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας αυξήθηκε 9% τον τελευταίο χρόνο. Δημιουργήθηκαν 70.000 νέες θέσεις εργασίας την τελευταία πενταετία. Αυξήθηκαν οι εξαγωγές μας κατά 18%, φτάνοντας τα 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυξήθηκαν τα έσοδα από τον τουρισμό κατά 24%. Η Κεντρική Μακεδονία είναι στις δέκα πρώτες, ταχύτερα αναπτυσσόμενες Περιφέρειες της Ευρώπης στην καινοτομία, με αύξηση 17,7% των ιδιωτικών επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία» υπογράμμισε.

29.2.2024