Περού: Συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδες μεταλλωρύχων είχαν σαν αποτέλεσμα 14 νεκρούς

Συγκρούσεις ανάμεσα σε ομάδες μεταλλωρύχων που βρίσκονταν σε διένεξη για κοιτάσματα χρυσού και χαλκού σε ορεινή, απομακρυσμένη περιοχή του νότιου Περού είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν 14 άνθρωποι, ανακοίνωσαν οι αρχές χθες Τετάρτη.

«Έχουμε δεκατέσσερις μεταλλωρύχους νεκρούς, όλους άνδρες, μετά τις συγκρούσεις που άρχισαν το σαββατοκύριακο στην περιοχή Άτικο», 1.000 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Λίμας, δήλωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματικός της αστυνομίας στην περιοχή, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Στη σύγκρουση ενεπλάκησαν δύο ομάδες μεταλλωρύχων, που εργάζονταν σε σχετικά μικρές δομές, καθώς «αλληλοκατηγορούνταν για καταπάτηση» κοιτασμάτων από τη μια της άλλης σε τομείς εκμετάλλευσης που «δεν είναι ακόμη σαφώς καθορισμένοι», εξήγησε μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης ο διευθυντής της ΜΚΟ CooperAction, ο Χοσέ δε Ετσάβε.

Το Περού συγκαταλέγεται στους κυριότερους παραγωγούς ασημιού, χαλκού και χρυσού στον κόσμο και η εκμετάλλευση των μεταλλείων θεωρείται κινητήρας της οικονομίας του κράτους των Άνδεων. Το 2021, κατά τα επίσημα στοιχεία, το Περού παρήγαγε 96,6 τόνους χρυσού, τη μεγαλύτερη ποσότητα σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική.

Οι μεγάλες εταιρείες του τομέα απασχολούν κάπου 200.000 μεταλλωρύχους, σύμφωνα με το υπουργείο Ορυχείων και Ενέργειας, όμως άλλοι 300.000 άνθρωποι εργάζονται, κατά συνδικαλιστικές πηγές -είτε νόμιμα, ή παράνομα-, σε μικρότερες εκμεταλλεύσεις, σε απομονωμένες περιοχές στα υψίπεδα και στη ζούγκλα του Αμαζονίου, όπου οι αρχές είναι πρακτικά απούσες.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ amna.gr  Φωτό: ΑΠΕ-ΜΠΕ