ΠΟΕ-ΟΤΑ: 24ωρη απεργία στους δήμους τη Μ. Δευτέρα

Σε εικοσιτετράωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, με αιτήματα τις μόνιμες και σταθερές εργασιακές σχέσεις και τη διακοπή διώξεων σε βάρος αιρετών που δεν άσκησαν ένδικα μέσα σε βάρος εργαζομένων οι οποίοι δικαιώθηκαν με δικαστικές αποφάσεις.

Συγκεκριμένα η ΠΟΕ-ΟΤΑ μετά από απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής προκηρύσσει 24ωρη πανελλαδική απεργία τη Μ. Δευτέρα 10 Απριλίου με κυρίαρχα αιτήματα αφενός την κατάργηση της «διάταξης Βορίδη» (άρθρο 37, ν.4951/2022),  η οποία υποχρεώνει τους δήμους και τις περιφέρειες να εξαντλούν κάθε ένδικο μέσο κατά δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν εργασιακές διεκδικήσεις εργαζομένων και αφετέρου, τη μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων- συμβασιούχων, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και εργάζονται με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις στους ΟΤΑ.

Παράλληλα η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί σε συγκέντρωση στις 10.00 της Μ. Δευτέρας έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας στην πλατεία Καραϊσκάκη, από όπου θα ακολουθήσει πορεία προς τα γραφεία της ΚΕΔΕ και στη συνέχεια προς του υπουργείο Εσωτερικών.

Επίσης η ΠΟΕ -ΟΤΑ ζητά την ανάκληση κάθε πειθαρχικής δίωξης σε δημοτικά συμβούλια και αιρετούς( όπως πρόσφατα συνέβη στο δήμο Αγίου Δημητρίου) που αποφάσισαν την μη άσκηση ένδικων μέσων κατά εργαζομένων, στηρίζοντας τις υπηρεσίες των δήμων και το συμφέρον των δημοτών καθώς και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο σύνολο των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενάντια στην πολιτική της απαξίωσης  και των ιδιωτικοποιήσεων.

Να σημειωθεί ότι η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) σε πρόσφατη συνεδρίασή της υιοθέτησε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Αγίου Δημητρίου για απόσυρση του άρθρου 37 καθώς και για καταδίκη της πειθαρχικής παραπομπής 27 δημοτικών συμβούλων.

Η εν λόγω διάταξη, τονίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ, εντάσσεται στην κυβερνητική «λογική της διοικητικής και λειτουργικής απαξίωσης των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ώστε να καταστούν εύκολη “λεία” στα νύχια των ιδιωτών που καραδοκούν με στόχο το εύκολο και σίγουρο κέρδος».

«Το αίτημα για ενίσχυση του προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που με ευθύνη της κυβέρνησης απαξιώνονται και εγκαταλείπονται, είναι επίκαιρο και επιτακτικό. Η παραμονή των εργαζομένων που απασχολούνται με επαναλαμβανόμενες συμβάσεις είναι επίσης επιβεβλημένη, όπως και οι προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη των κενών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση», καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

7.4.2022