ΠΟΥ: Η Ευρώπη περιμένει αύξηση των θανάτων που έχουν σχέση με την ευλογιά των πιθήκων- Νέα Υόρκη: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το monkeypox (ευλογιά των πιθήκων)

Αύξηση αναμένεται του αριθμού των θανάτων από την ευλογιά των πιθήκων, εκτίμησε σήμερα το περιφερειακό γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη μετά την ανακοίνωση των πρώτων θανάτων εκτός Αφρικής.

Ο ΠΟΥ υπογραμμίζει ωστόσο ότι οι σοβαρές επιπλοκές παραμένουν σπάνιες.

Δύο θάνατοι ανθρώπων που προβλήθηκαν από την ευλογιά των πιθήκων ανακοινώθηκαν από την Παρασκευή στην Ισπανία και άλλος ένας στη Βραζιλία, χωρίς να είναι γνωστό εάν πράγματι ο ιός είναι η αιτία αυτών των θανάτων.

Αυτά τα τρία κρούσματα αυξάνουν σε οκτώ τον αριθμό των θανάτων που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως από τον Μάιο, οι πέντε πρώτοι καταγράφηκαν στην Αφρική, όπου η ασθένεια είναι ενδημική και εντοπίστηκε για πρώτη φορά στον άνθρωπο το 1970

“Δεδομένης της συνέχισης της εξάπλωσης της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη, περιμένουμε ότι θα υπάρχουν περισσότεροι θάνατοι”, δήλωσε σε ανακοίνωση η Κάθριν Σμόλγουντ, υπεύθυνη για τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ Ευρώπης.

Ο στόχος πρέπει να είναι “να σταματήσει γρήγορα η μετάδοση του ιού στην Ευρώπη και να πάψει αυτή η πανδημία”, τονίζει η Σμολγουντ, που υπογραμμίζει ωστόσο ότι στην πλειονότητα των κρουσμάτων, η ασθένεια θεραπεύεται από μόνη της, χωρίς να χρειάζεται θεραπεία.

“Η αναφορά των θανάτων που σχετίζονται με την ευλογιά των πιθήκων δεν αλλάζει την εκτίμησή μας για την επιδημία στην Ευρώπη. Γνωρίζουμε ότι, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις περνά από μόνη της, η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές”, σημείωσε.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περισσότερα από 18.000 κρούσματα έχουν εντοπιστεί παγκοσμίως εκτός Αφρικής από τις αρχές Μαΐου, τα περισσότερα από αυτά στην Ευρώπη.

Προς το παρόν, ο ΠΟΥ τονίζει ότι δεν υπάρχουν εμβόλια για όλους και ως εκ τούτου συνιστά να δοθεί προτεραιότητα σε αυτούς που κινδυνεύουν περισσότερο, στους ασθενείς και σε αυτούς που τους φροντίζουν ή σε αυτούς που κάνουν έρευνα.

Από τις 29 Ιουλίου, η πολιτεία της Νέας Υόρκης είχε συνολικά 1.383 επιβεβαιωμένα κρούσματα ορθοποξικού ιού / πιθήκου, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Υπουργείου Υγείας της Νέας Υόρκης.

Νωρίτερα την Παρασκευή, η Βραζιλία και η Ισπανία ανέφεραν τους πρώτους θανάτους που σχετίζονται με μαϊμούδες εκτός Αφρικής.

Η κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Kathy Hochul αργά την Παρασκευή κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πολιτεία σχετικά με τη συνεχιζόμενη εξάπλωση του monkeypox.

«Κηρύσσω κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την κρατική καταστροφή για να ενισχύσω τις συνεχιζόμενες προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση της επιδημίας μαϊμού», έγραψε ο Hochul στο Twitter. https://bit.ly/3oFYEMB

Πρόσθεσε ότι περισσότερες από μία στις τέσσερις περιπτώσεις μαϊμού στις Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται στη Νέα Υόρκη, έχοντας επίσης δυσανάλογο αντίκτυπο στις ομάδες κινδύνου.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters