ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ “ΡΩΜΑΙΟΣ ΚΑΙ ΙΟΥΛΙΕΤΑ” ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Ρωμαίος και Ιουλιέτα του William Shakespeare

Σκηνοθεσία: Λευτέρης Γιοβανίδης

Στην κατάμεστη αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών πραγματοποιήθηκε η πολυαναμενόμενη πρεμιέρα «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδας, κας Λίνας Μενδώνη και του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, κου Mehmet Nuri Ersoy

Μια μεγάλη διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που απέδειξε ότι Τέχνη δε γνωρίζει σύνορα.

προπώληση https://webtics.megaron.gr/el/events/?eventid=3319

Μετά τις sold out παραστάσεις στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη και τις διθυραμβικές κριτικές, σειρά είχε η Αθήνα να παρακολουθήσει την πολυαναμενόμενη παράσταση «Ρωμαίος & Ιουλιέτα» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το Κρατικό Θέατρο της Τουρκίας σε συνεργασία με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και τον πολιτιστικό οργανισμό ΛΥΚΟΦΩΣ του Γιώργου Λυκιαρδόπουλου ένωσαν τις δυνάμεις τους και παρουσίασαν για πρώτη φορά στα θεατρικά χρονικά μια τρίγλωσση παράσταση, στα ελληνικά, τούρκικα και αγγλικά, μια ξεχωριστή ανάγνωση της ερωτικής τραγωδίας «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ με Έλληνες και Τούρκους ηθοποιούς σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γιοβανίδη.

Την πρεμιέρα παρακολούθησαν στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής μεταξύ άλλων η Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας, κα Λίνα Μενδώνη, ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, κος Mehmet Nuri Ersoy, ο Γενικός και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας, κος Tamer Karadağlı, ο Πρέσβης της Τουρκίας, κος Çağatay Erciyes, η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου και πολλοί εκπρόσωποι από τον καλλιτεχνικό, δημοσιογραφικό και επιχειρηματικό κόσμο.

Οι παραστάσεις θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 19 Μαΐου.

Το «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» αποτελεί την ισχυρότερη ιστορία αγάπης που έχει γραφτεί ποτέ. Οι δυο αντίπαλες οικογένειες, στην παράσταση αυτή γίνονται οι Έλληνες Καπουλέτοι και οι Τούρκοι Μοντέγοι. Σε κάθε οικογένεια τα μέλη της συνομιλούν με τη γλώσσα τους και όποτε συναντιούνται οι δύο αντίπαλες οικογένειες, επικοινωνούν με την μόνη κοινή διεθνή γλώσσα που ξέρουν, τα Αγγλικά.

Μια τρίγλωσση παράσταση, με υπέρτιτλους, όπου δύο λαοί – δύο οικογένειες με διαφορετικές θρησκείες και κουλτούρες, ποτισμένοι από μια προαιώνια σύγκρουση, ακολουθούν ένα τυφλό μίσος. Όμως παρά το μίσος αυτό και την έχθρα που χωρίζει τις οικογένειες, η Ελληνίδα Ιουλιέτα και ο Τούρκος Romeo ερωτεύονται αψηφώντας όλα τα εμπόδια, διδάσκοντας την αξία της αγάπης μέσα από τον ποιητικό λόγο του Σαίξπηρ.

Τους εμβληματικούς σαιξπηρικούς ρόλους ενσαρκώνουν η Καλλιόπη Χάσκα κι ο Alp Ünsal, ενώ δίπλα τους πρωταγωνιστούν μεγάλα ονόματα του θεάτρου: Ρούλα Πατεράκη (παραμάνα), Eray Eserol (Πατέρας Λαυρέντιος), Νίκος Καραθάνος (Καπουλέτος), Μαρία Διακοπαναγιώτου (Καπουλέτου), Şevki Çepa (Μερκούτιος),

Efe Akercan (Μπενβόλιο), Σπύρος Μαραγκουδάκης (Τυβάλδος), Νίκος Κωνσταντόπουλος (Πάρις), Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος (Σαμψών/Υπηρέτης).

Ο σκηνοθέτης της παράστασης Λευτέρης Γιοβανίδης αναφέρει σχετικά:

«Οι Έλληνες Καπουλέτοι και οι Τούρκοι Μοντέγοι, συνυπάρχουν στη δική μας ιστορία σε μια πόλη κάπου στα Βαλκάνια, κάποτε στο σήμερα. Οι δυο οικογένειές είναι αναγκασμένες να μένουν στην ίδια πόλη, όπου ζουν άνθρωποι διαφορετικών εθνικοτήτων με διαφορετική γλώσσα, κουλτούρα και θρησκεία. Η εγκληματικότητα και η βία καθορίζουν την καθημερινότητά τους. Το μίσος μεταξύ τους, αδικαιολόγητο. Η μουσική και η θρησκεία, αναπόσπαστα στοιχεία της ζωής αυτών των ανθρώπων τους. Γλεντάνε άγρια, ζούνε άγρια, μισούν άγρια. Αγαπούν άγρια; Όλοι οι ήρωες ακροβατούν και φλερτάρουν με τα άκρα.

Με αριστοτεχνικό τρόπο ο Σαίξπηρ τοποθέτησε, μέσα στην αγριότητα και παρακμή της κοινωνίας να γεννιέται ο πιο σπάνιος και αγνός ανθός: ο ανθός της ελπίδας, της αγάπης, αυτό που αναθρώσκει το ανθρώπινο είδος.

Ο Τούρκος Romeo και η Ελληνίδα Ιουλιέτα πρεσβεύουν τη νέα γενιά σ’ αυτή την πόλη, μια γενιά που γεννήθηκε μέσα στη βία και την κοινωνική παρακμή, η οποία δρα υποδόρια και ισοπεδωτικά σε αξίες και ιδανικά, ανακόπτοντας την αντίστροφη φορά των πραγμάτων δημιουργώντας έναν αέναο φαύλο κύκλο. Μέσα σ’ αυτό το ζοφερό τοπίο, γεννιέται η ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει στη ζωή αυτών των νέων ανθρώπων, ο έρωτας του Romeo και της Ιουλιέτας

Διαχρονικά, η Τέχνη, αποτέλεσε και συνεχίζει ν’ αποτελεί την σωτήρια λέμβο της ανθρώπινης ύπαρξης. Γεφυρώνει αυτό που φαινομενικά φαντάζει αγεφύρωτο, κάνει οικείο το ανοίκειο, μιλάει σε όλα τα μήκη και πλάτη, σε όλα τα έθνη, σε όλες τις φυλές, σε όλες τις ψυχές με μία μοναδική κοινή γλώσσα κατανόησης η οποία έχει την μοναδικότητα της διαφορετικής ανάγνωσης από τον καθένα και την καθεμία από εμάς. Και αυτό είναι που την κάνει σπουδαία. Η Τέχνη είναι ειρήνη. Και η ειρήνη ενέχει μέσα της την Τέχνη.»

Σημαντικός αρωγός σε αυτό το εγχείρημα, ο Γενικός και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου της Τουρκίας, κος Tamer Karadağlı.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

Ελληνική μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας

Τουρκική μετάφραση: Özdemir Nutku

Σκηνοθεσία : Λευτέρης Γιοβανίδης

Σκηνικά: Κωνσταντίνος Ζαμάνης Κοστούμια: Όλγα Ευαγγελίδου

Μουσική: Ekin Eti

Κίνηση: Αμάλια Μπένετ

Φωτισμοί: Yakup Çartık

Σκηνική πάλη: Χάρης Γεωργιάδης

Βοηθός Σκηνοθέτη: Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος

Συντονίστρια Παραγωγής(TR): Burcu Boran

Διεύθυνση παραγωγής(EL) ΛΥΚΟΦΩΣ: Κατερίνα Μπερδέκα

Οργάνωση παραγωγής ΛΥΚΟΦΩΣ: Ρόζα Καλούδη

Βοηθοί παραγωγής ΛΥΚΟΦΩΣ: Μαρία Ξυδάκη, Πανούτσι Μαργέλος

Φωτογραφίες(EL): Ελίνα Γιουνανλή

Φωτογραφίες(TR): Muzaffer Aykanat, Kerem Kantarcı

Video promo(EL): Φώτης Φωτόπουλος

Video promo(TR): Kün Medya Yapım A.Ş

Styling φωτογράφισης-Video: Χάρης Σουλιώτης Διαφήμιση – social media – Renegade Media / Βασίλης Ζαρκαδούλας

Παραμάνα: Ρούλα Πατεράκη

Ιουλιέτα: Καλλιόπη Χάσκα

Ρωμαίος: Alp Ünsal

Πατέρας Λαυρέντιος: Eray Eserol

Καπουλέτος: Νίκος Καραθάνος

Καπουλέτου: Μαρία Διακοπαναγιώτου

Μερκούτιος: Şevki Çepa

Μπενβόλιο: Efe Akercan

Τυβάλδος: Σπύρος Μαραγκουδάκης

Πάρις: Νίκος Κωνσταντόπουλος

Σαμψών/Υπηρέτης: Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος

Φωνή πρίγκιπα: Tamer Karadağlı

ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ

Κρατικό Θέατρο της Τουρκίας | Μέγαρο Μουσικής Αθηνών | ΛΥΚΟΦΩΣ Γ. Λυκιαρδόπουλος

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και τη στήριξη από τον ΕΟΤ

Υπεύθυνος Επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης

Εmail: kokolakispr@yahoo.gr και kokolakispr@gmail.com