«Πριν Τώρα Μετά» η Παράσταση σύγχρονου χορού με την Πολένα Κόλια Πέτερσεν και την Χλόη Αλιγιάννη

  • 9 & 10 Σεπτεμβρίου | Παράσταση σύγχρονου χορού  | Αρχαιολογικό Μουσείο Λέρου 

Το Πριν Τώρα Μετά είναι μια διατομεακή καλλιτεχνική δράση που συνδυάζει σύγχρονο χορό με παραδοσιακή μουσική, αφηγηματική ιστορία, καλλιτεχνικό ντοκιμαντέρ και φωτογραφία. Η δράση ανασκάπτει, καταγράφει και ερμηνεύει την αφανή Μικρασιατική Ιστορία της Λέρου η οποία αναδύεται στη ματιά του σύγχρονου ανθρώπου μέσα από την συνάντηση του παρελθόντος, του παρόντος και του προσδοκώμενου μέλλοντος.

Μέσα από ένα σύγχρονο οδοιπορικό στο νησί της Λέρου η δράση κινεί και κινείται για να συλλάβει με αφετηρία το σώμα και τη συνάντηση τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος στο σήμερα μέσα από τις διδαχές των αφηγήσεων των ντόπιων με μικρασιατική καταγωγή. Αφηγήσεις που αφορούν στο να κοιτάς πίσω, να ριζώνεις και να ξεριζώνεσαι, να συνδέεσαι, να ελπίζεις σε ένα αύριο, να επιλέγεις το μαζί και να κοπιάζεις, να αιωρείσαι σε μία γέφυρα μεταξύ αποσύνδεσης και συνέχειας, μεταξύ διωγμού και άφιξης, κάπου στο μεταίχμιο παρόν μεταξύ του πριν και του μετά. 

Το Πριν Τώρα Μετά βασίζει, έτσι, την πορεία του στην ανασκαφή του ατομικού και συλλογικού παρελθόντος για να συνδιαλεχθεί μέσα από την τέχνη με την τοπική κοινωνία και να σχετιστούμε διαφορετικά με την ιστορία μας, την από κοινού δράση στη σύγχρονη κοινωνία και την από κοινού ανάληψη του αύριο μαζί.

Η Πολένα και η Χλόη

Ερχόμαστε σε αυτόν τον κόσμο κινούμενοι. Κινούμαστε πριν καν δούμε το φως του ήλιου και συνεχίζουμε αυτήν την κίνηση μέχρι να το αποχαιρετίσουμε. Η κίνηση είναι η απαρχή μας. Είναι συνάμα η συνέχειά μας και η μόνη μας δυνατότητα να φτάσουμε να συνδεθούμε με τον Άλλον και το διαφορετικό από μας. Συναντώντας ίχνη της μικρασιατικής ιστορίας της Λέρου, οι άνθρωποι του παρελθόντος και οι απόγονοί τους μας συν-κίνησαν.

Με το χορευτικό έργο Πριν Τώρα Μετά μας δίνεται η ευκαιρία να μοιραστούμε μαζί σας τη δική μας συνάντηση με τους Μικρασιάτες της Λέρου. Κινούμε τις ιστορίες που μας ταξίδεψαν μέσα από το δικό μας μέσο, το χορό και τη χορογραφία, και φυσικά μέσα από τη μουσική που με παραδοσιακά στοιχεία έρχεται να συνδέσει το αιθέριο και μετέωρο τώρα του σύγχρονου χορού με τις ρίζες μας. Κινούμαστε με την ελπίδα αυτή η συνάντηση να θεμελιώσει τις βάσεις για ένα αύριο πιο μεστό, πιο μαζί, πιο βασισμένο στο από κοινού βίωμα και στο από κοινού όνειρο μέσα από την αέναη κυκλικότητα του χρόνου και την φευγαλέα – αλλά γεμάτη νόημα- συνάντηση των σωμάτων στον χώρο και στο χρόνο.

  • 9 & 10 Σεπτεμβρίου

Παράσταση σύγχρονου χορού 

Αρχαιολογικό Μουσείο Λέρου 

 Ώρα έναρξης 7 μ.μ , Διάρκεια Παράστασης 50’

Σας προσκαλούμε στο νησί της Λέρου για ένα ταξίδι στο χρόνο μέσα από το σώμα που κινείται, συναντά και συνδιαλέγεται.

 

Παράσταση χορού

Σύλληψη – Έρευνα: Χλόη Αλιγιάννη, Πολένα Κόλια Πέτερσεν

Xορογραφία – Eρμηνεία: Χλόη Αλιγιάννη, Πολένα Κόλια Πέτερσεν

Μουσική: Αντώνης Νταλλαρής 

Βίντεο: Ξένια Τσιλοχρήστου

Οργάνωση – Εκτέλεση Παραγωγής: Third Planet

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2022, του θεσμού “Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός” του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

Αναλυτικές πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων στο digitalculture.gov.gr 

Η δράση πραγματοποιείται, επίσης, με την υποστήριξη των Δήμου Λέρου, πολιτιστικού και μορφωτικού συλλόγου Άρτεμις, Μικρασιατικού Συλλόγου Λέρου και του Κέντρου Μικρασιατικών σπουδών και με την χορηγία της Blue Star Ferries.

Φωτογραφίες: Ξένια Τσιλοχρήστου, Γιώργος Καλκανίδης

7.9.2022