Προεδρία του Eurogroup: Ο νυν πρόεδρος Paschal Donohoe είναι ο μόνος υπουργός που πρότεινε την υποψηφιότητά του

Έληξε η περίοδος υποβολής αιτήσεων για τη θέση του προέδρου του Eurogroup.

Μόνο ένας υπουργός έχει προτείνει την υποψηφιότητά του για την επόμενη θητεία της Προεδρίας του Eurogroup: ο Paschal Donohoe, υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας και νυν Πρόεδρος του Eurogroup.

Το Eurogroup αναμένεται να εκλέξει τον Πρόεδρό του στην επόμενη συνεδρίασή του στις 5 Δεκεμβρίου. Ο Πρόεδρος εκλέγεται με απλή πλειοψηφία (δηλαδή τουλάχιστον 10 ψήφους από 19) των υπουργών του Eurogroup, σύμφωνα με το Πρωτόκολλο 14 της Συνθήκης για το Eurogroup.

Η θητεία του Προέδρου θα ξεκινήσει στις 13 Ιανουαρίου 2023 για περίοδο 2,5 ετών.

Το Eurogroup είναι ένα άτυπο όργανο όπου οι υπουργοί των κρατών μελών της ζώνης του ευρώ συζητούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος σε σχέση με την κοινή χρήση του ευρώ ως ενιαίου νομίσματος. Επικεντρώνεται στον στενό συντονισμό των οικονομικών πολιτικών. Συνεδριάζει συνήθως μία φορά το μήνα, την παραμονή της συνεδρίασης του Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων.

Η πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup πραγματοποιήθηκε στις 4 Ιουνίου 1998 στο Λουξεμβούργο. Πρώτος Πρόεδρος του Eurogroup ήταν ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Τον διαδέχθηκαν οι Jeroen Dijsselbloem, Mário Centeno και Paschal Donohoe.

24.11.2022