Προστασία των εργαζομένων από μόλυβδο και διισοκυανικά: Το Συμβούλιο υπογράφει νέες οριακές τιμές

Οι εργαζόμενοι είναι πλέον καλύτερα προστατευμένοι. Για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, η ΕΕ επανεξέτασε τις οριακές τιμές για την επαγγελματική έκθεση στον μόλυβδο και τις ανόργανες ενώσεις του, μειώνοντάς τις πενταπλασιάζοντας . Αυτές οι τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική λειτουργία και τη γονιμότητα, και μπορεί επίσης να βλάψουν το νευρικό σύστημα, μεταξύ άλλων.

Επιπλέον, η οδηγία είναι η πρώτη νομοθεσία της ΕΕ που θέτει οριακές τιμές για τα διϊοσοκυανικά, μια ομάδα επιβλαβών ουσιών στην οποία εκτίθενται επί του παρόντος 4,2 εκατομμύρια εργαζόμενοι και η οποία μπορεί να προκαλέσει άσθμα και δερματικές παθήσεις.

Η εγκριθείσα οδηγία αναθεωρεί τις οριακές τιμές για τον μόλυβδο ως εξής:

  • όριο επαγγελματικής έκθεσης από 0,15 χιλιοστόγραμμα ανά κυβικό μέτρο (0,15 mg/m 3 ) έως 0,03 mg/m 3 , και
  • βιολογική οριακή τιμή από 70 μικρογραμμάρια ανά 100 χιλιοστόλιτρα αίματος (70 μg/100 ml) έως 15 μg/100 ml (30 μg/100 ml έως το 2028)

Ο μόλυβδος συσσωρεύεται στα οστά και απελευθερώνεται αργά στο κυκλοφορικό σύστημα. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την εγκριθείσα οδηγία, οι εργαζόμενοι που έχουν υψηλά επίπεδα μολύβδου στο αίμα λόγω έκθεσης που συνέβη πριν από τη μεταφορά της παρούσας οδηγίας θα υποβάλλονται σε τακτική ιατρική παρακολούθηση. Θα μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται με μόλυβδο εάν τα επίπεδα μολύβδου στο αίμα τους παρουσιάζουν πτωτική τάση.

Για την προστασία από τις τοξικές για την αναπαραγωγή αποτελέσματα του μολύβδου, θα ισχύουν κατώτερες οριακές τιμές (4,5 µg/100 ml) για μέτρα ιατρικής επιτήρησης όσον αφορά τις γυναίκες εργαζόμενες σε αναπαραγωγική ηλικία .

Η οδηγία εισάγει επίσης οριακές τιμές για τα διισοκυανικά :

  • συνολικό όριο επαγγελματικής έκθεσης 6 μg NCO/m 3 (10 μg/m 3 έως το 2028)
  • όριο βραχυπρόθεσμης έκθεσης 12 μg NCO/m 3 (20 μg/m 3 έως το 2028)

Επόμενα βήματα

Η οδηγία θα υπογραφεί τώρα και θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Θα τεθεί σε ισχύ την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του.

Τα κράτη μέλη θα έχουν στη διάθεσή τους δύο χρόνια για να καθορίσουν τις νέες οριακές τιμές και περαιτέρω προστατευτικά μέτρα που ορίζονται στην οδηγία, προσαρμόζοντας την εθνική τους νομοθεσία. 

Ιστορικό

Η οδηγία που εγκρίθηκε σήμερα τροποποιεί δύο νομοθετικές πράξεις: την οδηγία 2004/37/ΕΚ για την προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους που σχετίζονται με την έκθεση σε καρκινογόνους παράγοντες, μεταλλαξιογόνους και τοξικές για την αναπαραγωγή ουσίες κατά την εργασία και την οδηγία 98/24/ΕΚ για την προστασία των εργαζομένων από τους κινδύνους που σχετίζονται με τους χημικούς παράγοντες στην εργασία.

26.2.2024