Προχωρά ο σχεδιασμός για την προστασία του Αμβρακικού Κόλπου και την ανάδειξη της Κορωνησίας

Έγινε η πρώτη συνεδρίαση των μελών της κοινής επιτροπής παρακολούθησης και της ομάδας σχεδιασμού για την προστασία του Αμβρακικού Κόλπου και την ανάδειξη της Κορωνησίας.

Κατά τη συνεδρίαση παρουσιάστηκε η στρατηγική και το αναλυτικό σχέδιο δράσης για την προτεινόμενη περιοχή παρέμβασης,τον Αμβρακικό Κόλπο και την ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) καθώς  και ο κανονισμός λειτουργίας της Επιτροπής Παρακολούθησης. Έτσι ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος για χρηματοδότηση των περιοχών που «βρέχονται» από τον Αμβρακικό Κόλπο, για έργα και δράσεις άνω των 120 εκ. ευρώ, από τα χρηματοδοτικά εργαλεία της νέας προγραμματικής περιόδου.

Πέντε είναι οι άξονες παρέμβασης και αφορούν:

  • Βασικές υποδομές (Λιμενικές /Αλιευτικές),
  • Προστασία Περιβάλλοντος και Αειφορία,
  • Ανάδειξη και αξιοποίηση φυσικού, πολιτιστικού και οικιστικού αποθέματος – προώθηση συμβατών επενδύσεων (τουρισμός, τοπικά προϊόντα),
  • Αντιμετώπιση κλιματικής αλλαγής,
  • Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού.

Επίσης, μετά από ψηφοφορία των μελών, πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης ορίστηκε ο δήμαρχος Αρταίων Χρ. Τσιρογιάννης.

Στη συνεδρίαση όπου μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΜΟΔ, Γιώργος Παπαδημητρίου και υπηρεσιακά στελέχη της, ο αντιπεριφερειάρχης Περιφέρειας Ηπείρου (ΠΕ Άρτας) Βασίλης Ψαθάς, ο αντιπεριφερειάρχης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Λάμπρος Δημητρογιάννης, οι δήμαρχοι Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, Πρέβεζας, Νίκος Γεωργάκος, Ακτίου – Βόνιτσας, Γιώργος Αποστολάκης, Αμφιλοχίας  Γιώργος Κατσούλας, Νικολάου Σκουφά Ροζίνα Βαβέτση, ο δήμαρχος Ζηρού και πρόεδρος της Αναπτυξιακής Νοτίου Ηπείρου – Αμβρακικού ΑΕ – Αναπτυξιακός  Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΕΤΑΝΑΜ ΑΕ ΟΤΑ, Νίκος Καλαντζής, εκπρόσωπος του ΟΦΥΠΕΚΑ, της ETANAM, οι αντιδήμαρχοι Σωτήρης Χρηστούλης και Παντελής Κωλέτσος, o πρόεδρος της Κορωνησίας Απόστολος Πατέντας, ο πρόεδρος της Κοινότητας Αρταίων Αντώνης Καραμπίνας, υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τόσο δια ζώσης όσο και διαδικτυακά, υπηρεσιακά στελέχη των δήμων, εκπρόσωποι φορέων και φυσικά κάτοικοι και αλιείς της περιοχής της Κορωνησίας, ενώ μετά το πέρας της συνεδρίασης, ακολούθησε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων ξενάγηση στα αξιοθέατα της περιοχής.

Υπενθυμίζεται, πως η πρώτη συνάντηση στην Κορωνησία έρχεται σε συνέχεια της προγραμματικής σύμβασης που είχε υπογραφεί μόλις τον Φεβρουάριο, με τη συμμετοχή του υπουργείου Ανάπτυξης και της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ) ΑΕ. Πρόκειται για  πρωτοβουλία που είχε «τρέξει» ο δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, με την συνεργασία των δημάρχων Πρέβεζας, Ακτίου – Βόνιτσας, Αμφιλοχίας, Ζηρού, Νικολάου Σκουφά και του Προέδρου της Αναπτυξιακής Νοτίου Ηπείρου – Αμβρακικού ΑΕ – Αναπτυξιακός  Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΕΤΑΝΑΜ ΑΕ ΟΤΑ.

15.4.2023