Πρώτες οικονομικές κυρώσεις από τον Τζων Μπάιντεν- Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μπλίνκεν ακύρωσε τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ

Ο Μπάιντεν ανακοίνωσε μια “πρώτη δόση” κυρώσεων οι οποίες αναμένεται να αποκόψουν τη Ρωσία από δυτικές χρηματοδοτήσεις και στοχεύουν τις “ρωσικές ελίτ” καθώς και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

“Επιβάλλουμε μεγάλες κυρώσεις για το ρωσικό δημόσιο χρέος. Αυτό σημαίνει ότι αποκόπτουμε τη ρωσική κυβέρνηση από τη δυτική χρηματοδότηση”, δήλωσε. “Έδωσα την άδεια για την αναδιάταξη των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη για να ενισχύσουν τους συμμάχους μας στη Βαλτική, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία”, συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ υπενθύμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εγκαταλείπουν την ελπίδα για εξεύρεση διπλωματικής λύσης.

“Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η Ρωσία είναι αυτή που επιτίθεται, εμείς, επομένως, έχουμε επίγνωση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε”, δήλωσε. “Παρόλα αυτά, υπάρχει ακόμη χρόνος για να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο, που θα προκαλέσει τεράστια δεινά σε εκατομμύρια ανθρώπους”.

“Θα κρίνουμε τη Ρωσία από τις πράξεις της, όχι από τα λόγια της. Και ό,τι κι αν κάνει η Ρωσία στη συνέχεια, είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε με ενότητα, σαφήνεια και πεποίθηση. Ελπίζω ότι η διπλωματική οδός θα παραμείνει ανοιχτή”, τόνισε.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντώνιος Μπλίνκεν δήλωσε ότι ακύρωσε τη συνάντησή του με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Οι ηγέτες επρόκειτο να συναντηθούν την Πέμπτη.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η προγραμματισμένη συνάντηση εξαρτάται από τη συνέχιση της διπλωματίας από τη Ρωσία σχετικά με εισβολή στην Ουκρανία.

“Την προηγούμενη εβδομάδα, συμφώνησα να συναντήσω τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ αυτή την εβδομάδα, στις 24 Φεβρουαρίου, για να συζητήσουμε τις αντίστοιχες ανησυχίες της χώρας μας σχετικά με την Ευρωπαϊκή ασφάλεια. Αλλά μόνο αν η Ρωσία δεν εισέβαλε στην Ουκρανία. Τώρα που βλέπουμε ότι η εισβολή αρχίζει και η Ρωσία έχει καταστήσει σαφή τη μαζική απόρριψη της διπλωματίας, δεν έχει νόημα να προχωρήσουμε σε αυτή τη συνάντηση αυτή τη στιγμή. Συμβουλεύτηκα τους συμμάχους και τους εταίρους μας. Όλοι συμφωνούν. Σήμερα έστειλα στον υπουργό Εξωτερικών Λαβρόφ επιστολή η οποία τον ενημέρωνε γι’ αυτό”, δήλωσε ο Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα.