ΠτΔ: Καιρός για στρατηγικές και νομοθετικές ρυθμίσεις που θα καταπολεμούν αποτελεσματικά τα βαθύτερα αίτια της έμφυλης βίας σε

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με αφορμή τη σημερινή «Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών» με ανάρτηση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, επισημαίνει :

«Ογδόντα και πλέον χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια δολοφονήθηκαν πέρσι σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ. Και από αυτές, τουλάχιστον οι σαράντα πέντε χιλιάδες βρήκαν τον θάνατο από το χέρι συζύγου, συντρόφου ή άλλου συγγενικού προσώπου. Χωρίς να συνυπολογίζονται εκείνες που κακοποιούνται καθημερινά, σωματικά, ψυχικά, σεξουαλικά, εγκλωβισμένες σε σχέσεις απόλυτης ανισότητας, παγιδευμένες σε μια ζωή υποτελή, γεμάτη φόβο. Όσες αντιμετωπίζουν την ανδρική βιαιότητα εκτός οικίας, βιάζονται, παρενοχλούνται ή διακινούνται παράνομα, με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την εξαναγκαστική εργασία. Εκείνες που φυλακίζονται, βασανίζονται, εκτελούνται, επειδή τόλμησαν να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους σε μια ελεύθερη και αυτεξούσια ζωή. Η βία κατά των γυναικών έχει γίνει μια δεύτερη πανδημία, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

“Δεν πάει άλλο”, βροντοφωνάζουν οι γυναίκες σ’ όλο τον πλανήτη, οι γυναίκες στη χώρα μας. Ο ανησυχητικά υψηλός αριθμός γυναικοκτονιών που έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα, ειδικά τα τελευταία χρόνια, και οι καταγγελίες για απόπειρες βιασμού, επιθέσεις ή ενδοοικογενειακή βία που τόσο συχνά καταγράφονται, μας συγκλονίζουν. Είναι καιρός για στρατηγικές και νομοθετικές ρυθμίσεις που θα καταπολεμούν αποτελεσματικά τα βαθύτερα αίτια της έμφυλης βίας, θα παρέχουν υποστήριξη στα θύματα και θα τιμωρούν τις πράξεις κακοποίησης. Καιρός για περισσότερες υπηρεσίες ενημέρωσης, συμβουλευτικής υποστήριξης και νομικής εκπροσώπησης των θυμάτων. Για αποφασιστικές παιδευτικές κινήσεις, προκειμένου οι κοινωνικές αντιλήψεις μιας άλλης εποχής και τα έμφυλα στερεότυπα σε βάρος των γυναικών να πάψουν να υπάρχουν, οι ίδιες να μη φοβούνται, ούτε να ντρέπονται ή να αισθάνονται ένοχες για την κακοποίησή τους και οι υποψήφιοι θύτες να γνωρίζουν ότι δεν θα υπάρξει καμιά ανοχή, συγκάλυψη ή νομιμοποίηση. Η σημερινή “Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών” μας θυμίζει ότι μόνο όταν “το μισό του ουρανού”, οι γυναίκες και τα κορίτσια, απαλλαγούν από το φόβο, τη βία και την ανασφάλεια, ο κόσμος μας θα γίνει πιο δίκαιος, συνεκτικός, ουσιαστικά ελεύθερος και ισότιμος».

25.11.2022