Ρητορική αλλαγή από πλευρά της Τουρκίας, αποκαλεί τη ρωσική εισβολή “πόλεμο”

ISTANBUL (Reuters) – Η Τουρκία χαρακτήρισε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία “πόλεμο” την Κυριακή σε ρητορική αλλαγή η οποία θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για το έθνος μέλος του ΝΑΤΟ να θεσπίσει διεθνές σύμφωνο που θα περιορίζει τη ρωσική ναυτική διέλευση στη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με τη Σύμβαση του Μοντρέ του 1936, η Τουρκία έχει τον έλεγχο των στενών των Δαρδανέλων και του Βοσπόρου που συνδέουν τη Μεσόγειο με τη Μαύρη Θάλασσα και μπορούν να περιορίσουν τη διέλευση πολεμικών πλοίων κατά τη διάρκεια του πολέμου ή αν απειλούνται. Εξισορροπώντας τις δυτικές δεσμεύσεις της και τους στενούς δεσμούς της με τη Μόσχα, η Άγκυρα έχει δηλώσει ότι η ρωσική επίθεση είναι απαράδεκτη, ωστόσο μέχρι την Κυριακή δεν είχε χαρακτηρίσει την κατάσταση πόλεμο.

“Την τέταρτη ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία, επαναλαμβάνουμε την έκκληση του Προέδρου (Ταγίπ) Ερντογάν για άμεση διακοπή των ρωσικών επιθέσεων και έναρξη των διαπραγματεύσεων κατάπαυσης του πυρός”, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης Ιμπραήμ Καλίν στο Twitter.

Ο Φαχρετίν Αλτούν, διευθυντής επικοινωνίας της Τουρκίας, δήλωσε ότι “γινόμαστε μάρτυρες ενός ακόμη πολέμου στην περιοχή μας”, και επανέλαβε την προσφορά του Ερντογάν να μεσολαβήσει Το Κίεβο απηύθυνε έκκληση στην Άγκυρα να εμποδίσει άλλα ρωσικά πολεμικά πλοία να περάσουν προς τη Μαύρη Θάλασσα, από τα οποία η Μόσχα έχει εξαπολύσει μια από τις επιδρομές της στη νότια ακτή της Ουκρανίας.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ρωσία έχει το δικαίωμα βάσει του Μοντρέ να επιστρέψει πλοία στην πατρίδα τους, γεγονός που ενδέχεται να περιορίσει οποιαδήποτε αλλαγή τουρκικής πολιτικής.

Η Τουρκία έχει καλλιεργήσει καλούς δεσμούς τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία. Οποιοδήποτε βήμα υπερβολικά κατά της Μόσχας θα μπορούσε να βλάψει τις εισαγωγές βαριάς ενέργειας και βασικών προϊόντων και τον τουριστικό τομέα της σε μια περίοδο εγχώριας οικονομικής αναταραχής.

Reuters