“Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι μεταξύ μας” με αυτά τα λόγια ο πρωθυπουργός Mario Draghi ολοκλήρωσε τη μακρά ομιλία πάνω από μισή ώρα που μόλις πραγματοποιήθηκε στο ακροατήριο στην Αίθουσα για να υποβάλει έκθεση σχετικά με τα μέτρα που ελήφθησαν σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση του ρωσικού πολέμου κατά της Ουκρανίας.
Μια παρέμβαση διανθισμένη με χειροκροτήματα υπέρ της Ουκρανίας και για τις δράσεις στήριξης και παρουσίας που εκπροσωπούνται από τον Υπουργό Εξωτερικών Luigi di Maio και τον Υπουργό Άμυνας Lorenzo Guerini. Ένας τραχύς, σαφής και άμεσος λόγος: «Η κρίση έχει ιστορική σημασία, θα είναι μακρά και δύσκολη η ανασύσθμιση. Οι αποκλίσεις δεν θα είναι εύκολο να ξεπεραστούν”.
Το αρχικό μήνυμα είναι η υποστήριξη προς την Ουκρανία: «Η Ιταλία καταδικάζει τον πόλεμο με απόλυτη σταθερότητα. ” επίθεση κατά της Ουκρανίας αποτελεί παραβίαση της κυριαρχίας, των διεθνών συνθηκών και των θεμελιωδών ευρωπαϊκών αξιών. Σκοπεύουμε να δώσουμε την αλληλεγγύη του ιταλικού λαού στον ουκρανικό λαό και στον Πρόεδρο Ζελένσκι. Η επιστροφή του πολέμου στην Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει ανεκτή.Αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ατζέντα της Ρωσίας και του προέδρου της είναι τεράστια, περίπλοκη και προμελετημένη εδώ και πολύ καιρό. Έχω την αίσθηση ότι βρίσκομαι μόνο στο αρχικό στάδιο μιας βαθιάς αλλαγής στις διεθνείς σχέσεις που μας συνοδεύει από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η Ιταλία αντέδρασε αμέσως σε αυτή τη σύγκρουση και κάλεσε αμέσως τον πρέσβη, ζητώντας να αποσύρει την επίθεση και καταδικάζει μαζί με τους άλλους μεγάλους Ευρωπαίους ηγέτες την αδικαιολόγητη και απρόκλητη επίθεση κατά της Ουκρανίας. Μαζί με τις άλλες χώρες της G7, εκφράζει τη σθεναρή καταδίκη της και καλεί για παύση των εχθροπραξιών και έκκληση για επιστροφή στις διαπραγματεύσεις”.
Μια στιγμή συγκίνησης για τον πρόεδρο όταν θυμάται τη χθεσινοβραδινή διαδικτυακή συνάντηση μεταξύ του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον Ζελένσκι: «Ήταν μια πραγματικά δραματική στιγμή. Κρυβόταν κάπου στο Κίεβο, είπε ότι δεν έχει άλλο χρόνο, η Ουκρανία δεν έχει άλλο χρόνο, η οικογένειά του βρίσκεται στο στόχαστρο. Ήμασταν όλοι εντυπωσιασμένοι. Θα έπρεπε να είχαμε μιλήσει σήμερα το πρωί στις 9.30 π.μ., αλλά δεν ήταν δυνατό”.
Ο Mario Draghi διευκρίνισε επίσης τη θέση της Ιταλίας σε μελλοντικές συντονισμένες δράσεις με το ΝΑΤΟ: «Σήμερα το απόγευμα θα έχουμε μια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της ανατολικής πλευράς. Ορίζουμε επίσης μια δέσμη 110 εκατομμυρίων για τη στήριξη της Ουκρανίας για ανθρωπιστικούς και οικονομικούς σκοπούς, διότι -υπενθύμισε- η οικονομία της χώρας έχει καταστραφεί και ολόκληρος ο κοινωνικός ιστός έχει διαταραχθεί. Η ιταλική κυβέρνηση πάντα ήλπιζε με τους διεθνείς εταίρους να επιλύσουν την κρίση με ειρηνικό τρόπο, αλλά κάθε διάλογος πρέπει να είναι ειλικρινής και πάνω απ’ όλα χρήσιμος». Στη συνέχεια, η λήψη της πραγματικότητας των γεγονότων: “Η βία εκ μέρους της Ρωσίας καθιστά αυτόν τον διάλογο στην πραγματικότητα αδύνατο”.
Στη συνέχεια, η δέσμευση των ενόπλων δυνάμεών μας: «Έχουμε ως προτεραιότητα την ενίσχυση της ασφάλειας της ηπείρου μας. Ρωσία πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το ΝΑΤΟ από στρατιωτική άποψη έχει ήδη ενεργοποιηθεί. Οι ιταλικές δυνάμεις που απασχολούνται από μονάδες του ΝΑΤΟ έχουν ήδη αναπτυχθεί στην περιοχή επιχειρήσεων: 240 άνδρες είναι ήδη έτοιμοι στη Λετονία μαζί με ναυτικές δυνάμεις και αεροσκάφη στη Ρουμανία και άλλοι θα ενεργοποιηθούν κατόπιν αιτήματος της διοίκησης των Συμμάχων. Άλλοι 1400 άνδρες και γυναίκες είναι διαθέσιμοι και 2000 στρατιώτες ειδοποιήθηκαν”. Στη συνέχεια επανέλαβε: «Η Ιταλία και το ΝΑΤΟ είναι ενωμένα στο μήνυμα της αλληλεγγύης προς την Ουκρανία και της υπεράσπισης της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής».
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη γραμμή που μοιράζεται μεταξύ Ιταλίας, Γαλλίας και Γερμανίας μαζί με τους άλλους εταίρους της G7, η οποία απεικονίζει τη γραμμή κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης εισαγωγών και εξαγωγών σε αποσχιστικές οντότητες, όπως έχει ήδη συμβεί για τον πόλεμο στην Κριμαία το 2014. “Σε ό,τι αφορά στη Ρωσία, θα προχωρήσουμε στην απαγόρευση χρηματοδότησης κρατικού χρέους και δέσμευσης μεγάλων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων. Θα προχωρήσουμε επίσης στην παρεμπόδιση οικονομικών δραστηριοτήτων για τα περισσότερα από 300 μέλη της Δούμας που ψήφισαν υπέρ της αναγνώρισης των αυτονομιστικών εδαφών. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χθες το βράδυ δρομολογήσαμε περαιτέρω μέτρα που θα ενεργοποιηθούν αυτές τις μέρες, για τα οποία μπορώ να προβλέψω ότι θα υπάρξουν κυρώσεις όπως η απαγόρευση της χρηματοδότησης ρωσικών τραπεζών, το μπλοκάρισμα των καταθέσεων ρωσικών τραπεζών από μεγάλα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ».
Αλλά όχι μόνο αυτό: στην ημερήσια διάταξη επίσης το μπλοκάρισμα της ανανέωσης των θεωρήσεων και των διαβατηρίων και οι μελλοντικές περαιτέρω κυρώσεις για άλλους συμμετέχοντες στη Δούμα που δεν έχουν ακόμη αγγιχτεί από το πρώτο κύμα.
” κρίση μας δίνει μια επιταχυνόμενη απάντηση σε αυτό το θέμα. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση – διαβεβαιώνει ο Ντράγκι – αλλά “δεν μπορούμε να είμαστε απροετοίμαστοι. Θα είμαστε επίσης σε θέση να ξανανοίξουμε σταθμούς παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα καθώς προχωρούμε σε μεγαλύτερη ανάπτυξη ανανεώσιμης ενέργειας μακροπρόθεσμα”. Εδώ ο Draghi έχει καταλήγει “Καμία στροφή των λέξεων, από την πλευρά του πρωθυπουργού: «Η κρίση είναι ιστορικής σημασίας, θα είναι μακρά και δύσκολη η ανασύσθμιση. Οι αποκλίσεις δεν θα είναι εύκολο να ξεπεραστούν. Η κυβέρνηση σκοπεύει να εργαστεί ακούραστα, σε συντονισμό με τους συμμάχους της. Η πρόθεσή μας είναι να δώσουμε απαντήσεις σε αυτή τη στιγμή σοβαρής αβεβαιότητας και να το πράξουμε η υποστήριξή σας, τόσο της πλειοψηφίας όσο και της αντιπολίτευσης, είναι απαραίτητη”.
Πηγή: RaiNews