Ρ. Σβίγκου: Απέναντι στη δυστοπία του νεοφιλελευθερισμού καλούμαστε να δράσουμε από κοινού

Χαιρετισμό απεύθυνε η γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ράνια Σβίγκου, στο 6ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ – «Το αίτημα για ειρήνη περιλαμβάνει εκτός από την κατάπαυση πυρός και την ανάγκη να σκεφτούμε την επόμενη μέρα με «διαφορετικούς όρους», μακριά από το μοντέλο που εφαρμόζουν οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις»

«Ξεκινήσαμε στη Μασσαλία το 2017, ως ένας χώρος συλλογικού προβληματισμού, ως ένας χώρος αναζήτησης συνθέσεων και πεδίων σύγκλισης, με σεβασμό στις διαφορετικές παραδόσεις, και έχουμε ήδη σκιαγραφήσει μια πορεία με κοινές επεξεργασίες σε θέματα όπως η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, η υπεράσπιση της δημοκρατίας, η ελεύθερη πρόσβαση στις πατέντες των εμβολίων, η πράσινη ενέργεια, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και η ισότητα φύλων»

Με αυτά τα λόγια η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ράνια Σβίγκου, άνοιξε το 6ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ που πραγματοποιείται από σήμερα μέχρι την Κυριακή στην Αθήνα, με οικοδεσπότη τον ΣΥΡΙΖΑ και με τη συμμετοχή των «ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων» της Ευρώπης, δηλαδή εκπροσώπους από την Αριστερά, τους Πράσινους, τα σοσιαλιστικά κόμματα, τα think tanks τους, συνδικαλιστικά όργανα, την Κοινωνία των Πολιτών κ.ά.

Όπως σημείωσε, η Ρ. Σβίγκου κατά τον χαιρετισμό της, πρόκειται για μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη, λόγω της ρώσικης εισβολής στην Ουκρανία που «αλλάζει τον κόσμο προς το χειρότερο» και της οποίας το “τίμημα” είναι πολύ βαρύ για όλους, ενώ «πρώτη φορά μεταπολεμικά φτάνουμε τόσο κοντά στον κίνδυνο ακόμα και ενός πυρηνικού πολέμου».

«Ο πόλεμος αυτός ανέδειξε ταυτόχρονα την τεράστια αποτυχία της ΕΕ να διαμορφώσει ένα σύστημα συλλογικής ασφάλειας στο έδαφός της, καθώς και να διαδραματίσει έναν ουσιαστικό και αυτόνομο έναντι των ΗΠΑ ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις», σημείωσε η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τονίζοντας πως το αίτημα για ειρήνη περιλαμβάνει εκτός από την κατάπαυση πυρός και την ανάγκη να σκεφτούμε την επόμενη μέρα με «διαφορετικούς όρους», μακριά από το μοντέλο που εφαρμόζουν οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη «γενικευμένη επίθεση κατά του κόσμου της εργασίας, του κοινωνικού κράτους, των εργασιακών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων», κάνοντας λόγο παράλληλα για έλλειμμα δημοκρατίας και για στροφή σε πιο συντηρητικές θέσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Μίλησε δε, για την ενίσχυση της Ακροδεξιάς σε Ιταλία και Σουηδία, αλλά και για τις «παρακολουθήσεις δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων» στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για ένα σκάνδαλο του οποίου η συγκάλυψη δεν επιτεύχθηκε.

Κλείνοντας, η Ρ. Σβίγκου υπογράμμισε πως απέναντι σε αυτή τη δυστοπία, είναι αναγκαία η κοινή δράση, μέσα από ευρείες συμμαχίες προκειμένου να επιτευχθεί η «μεγάλη πολιτική και κοινωνική αλλαγή» που έχει ανάγκη η Ευρώπη.

Στο Φόρουμ απηύθυνε χαιρετισμό και η Κόνι Χίλντεμπραντ από το TranformEurope, το ευρωπαϊκό δίκτυο εναλλακτικής σκέψης και πολιτικού διαλόγου, τονίζοντας επίσης την ανάγκη να δημιουργηθούν «νέες μορφές συνεργασίας» μεταξύ προοδευτικών κομμάτων και οργανώσεων, προκειμένου να αναπτυχθεί μια συγκεκριμένη ατζέντα ενάντια στο «αφήγημα του νεοφιλελευθερισμού».

Τέλος, ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Έρνεστ Ούρτασουν μέσω βίντεο έστειλε μήνυμα στήριξης στις προσπάθειες του ευρωπαϊκού φόρουμ «να ενώσει Πράσινους, Σοοσιαλιστές, Αριστερούς και την Κοινωνία των Πολιτών για μια καλύτερη Ευρώπη».

21.10.2022