Οι κυρώσεις της ΕΕ που ισχύουν σχετικά με τη Συρία στοχεύουν το καθεστώς Άσαντ και τους υποστηρικτές του, καθώς και τομείς της οικονομίας από τους οποίους το καθεστώς είχε κέρδη. Το καθεστώς κυρώσεων δεν απαγορεύει την εξαγωγή τροφίμων, φαρμάκων ή ιατρικού εξοπλισμού από την ΕΕ στη Συρία και δεν στοχεύει το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Συρίας. Το καθεστώς κυρώσεων περιλαμβάνει μια ευρεία ανθρωπιστική εξαίρεση για τη διασφάλιση της συνεχούς παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε οποιοδήποτε μέρος της χώρας.
Το Συμβούλιο εξακολουθεί να ανησυχεί βαθιά για την κατάσταση στη Συρία, όπου η σύγκρουση απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει και παραμένει πηγή ταλαιπωρίας και αστάθειας. Ο τραγικός σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου 2023 αυξάνει περαιτέρω τα δεινά του συριακού πληθυσμού .
Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της αποτελούν κορυφαίους χορηγούς ανθρωπιστικής βοήθειας σε όσους έχουν πληγεί από τη σύγκρουση στη Συρία. Από το 2011, το συνολικό ποσό της ανθρωπιστικής χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της για την κρίση στη Συρία (Συρία συν γειτονικές χώρες) είναι 27,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, η ΕΕ και τα κράτη μέλη της έχουν ήδη χορηγήσει 5,5 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση των πιο επειγουσών αναγκών, σε πρόσθετη ανθρωπιστική βοήθεια σε όλες τις πληγείσες περιοχές.
Λόγω της σοβαρότητας της ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία που επιδεινώθηκε από τον σεισμό, το Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να εγκρίνει μια πρόσθετη ανθρωπιστική τροπολογία για να διευκολύνει περαιτέρω την ταχεία παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Η τροποποίηση ισχύει για περίοδο έξι μηνών .
Με αυτήν την τροπολογία, η ΕΕ έχει παραιτηθεί από την ανάγκη οι ανθρωπιστικές οργανώσεις να ζητούν προηγούμενη άδεια από τις εθνικές αρμόδιες αρχές των κρατών μελών της ΕΕ για να πραγματοποιούν μεταφορές ή να παρέχουν αγαθά και υπηρεσίες που προορίζονται για ανθρωπιστικούς σκοπούς σε πρόσωπα και οντότητες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο.
Ιστορικό
Στα συμπεράσματά του της 9ης Φεβρουαρίου 2023, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στα θύματα του τραγικού σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου 2023 και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον λαό της Τουρκίας και της Συρίας. Η ΕΕ επιβεβαίωσε εκ νέου την ετοιμότητά της να παράσχει περαιτέρω βοήθεια για την ανακούφιση του πόνου σε όλες τις πληγείσες περιοχές. Κάλεσε όλους να εξασφαλίσουν ανθρωπιστική πρόσβαση στα θύματα του σεισμού στη Συρία, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται και κάλεσε την ανθρωπιστική κοινότητα, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, να διασφαλίσει την ταχεία παράδοση της βοήθειας.
Την ημέρα του σεισμού, η ΕΕ ενεργοποίησε το Integrated Political Crisis Response (IPCR) για να συντονίσει τα μέτρα στήριξης της ΕΕ για την αντιμετώπιση του σεισμού, ενώ στις 8 και 9 Φεβρουαρίου 2023 αντίστοιχα, οι συριακές αρχές και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα στη Συρία ζήτησαν να ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.
Δέκα χώρες της ΕΕ έχουν ήδη προσφέρει σκηνές, υπνόσακους, στρώματα, κρεβάτια, τρόφιμα και χειμερινά ρούχα. Επιπλέον, η ΕΕ έχει μέχρι στιγμής παράσχει 3,5 εκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια για την κάλυψη των πιο επειγουσών αναγκών, όπως μετρητά για καταφύγια και είδη εκτός διατροφής, νερό και αποχέτευση, υγεία και έρευνα και διάσωση.
Το καθεστώς κυρώσεων της ΕΕ εισήχθη το 2011 ως απάντηση στη βίαιη καταστολή του συριακού πληθυσμού από το συριακό καθεστώς και όσους συνδέονται με αυτό και περιλαμβάνει 291 άτομα που στοχοποιούνται τόσο από δέσμευση περιουσιακών στοιχείων όσο και από ταξιδιωτική απαγόρευση, και 70 οντότητες που υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων .
24.2.2023