Σεισμός στο Αφγανιστάν σκοτώνει τουλάχιστον χίλιους ανθρώπους.

Ο αριθμός των νεκρών από σεισμό στο Αφγανιστάν την Τετάρτη έπληξε 1.000, ανέφεραν αξιωματούχοι διαχείρισης καταστροφών, με περισσότερους από 600 τραυματίες και τον αριθμό των νεκρών να αναμένεται να αυξηθεί καθώς πληροφορίες προέρχονται από απομακρυσμένα ορεινά χωριά.

Σπίτια έγιναν συντρίμμια και πτώματα καλυμμένα με κουβέρτες κείτονταν στο έδαφος μετά τον σεισμό μεγέθους 6,1 ρίχτερ, σύμφωνα με φωτογραφίες αφγανικών ΜΜΕ.

Άγνωστος αριθμός ανθρώπων παρέμεινε εγκλωβισμένος κάτω από συντρίμμια και σε ορεινές περιοχές, ανέφεραν εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της βοήθειας, ενώ οι επιχειρήσεις διάσωσης περιπλέκονται από δύσκολες συνθήκες, όπως έντονες βροχοπτώσεις, κατολισθήσεις και πολλά χωριά που βρίσκονται σε δυσπρόσιτες πλαγιές.

Η έναρξη μιας επιχείρησης διάσωσης θα αποτελέσει σημαντική δοκιμασία για τις σκληροπυρηνικές ισλαμικές αρχές των Ταλιμπάν, οι οποίοι κατέλαβαν τη χώρα τον περασμένο Αύγουστο μετά από δύο δεκαετίες πολέμου και έχουν αποκοπεί από μεγάλη διεθνή βοήθεια λόγω κυρώσεων. Το υπουργείο Άμυνας υπό την ηγεσία των Ταλιμπάν ηγείται των προσπαθειών διάσωσης.

Το ανθρωπιστικό γραφείο του ΟΗΕ δήλωσε ότι αναπτύσσει ιατρικές ομάδες υγείας και παρέχει ιατρικές προμήθειες.

Ο αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών Σαλαχουντίν Αγιούμπι δήλωσε ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί “καθώς μερικά από τα χωριά βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές στα βουνά και θα χρειαστεί λίγος χρόνος για να συλλέξουν λεπτομέρειες”.

Πηγή: REUTERS / Φωτογραφία REUTERS