Σεμινάριο πρώτων βοηθειών για βρέφη και νήπια στις «Νταντάδες της Γειτονιάς» στο Ναύπλιο

Εκπαιδευτικό σεμινάριο πρώτων βοηθειών για βρέφη σε συμμετέχουσες στο πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς», πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 19/2, στο Ναύπλιο, παρουσία της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφίας Ζαχαράκη, καθώς ένα από τα δικαιολογητικά τα οποία απαιτούνται για την εγγραφή των ενδιαφερομένων στο μητρώο φροντιστών, είναι και το πιστοποιητικό πρώτων βοηθειών για βρέφη και νήπια.

Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας έχει συνάψει μνημόνιο συνεργασίας με το ΕΚΑΒ για την δωρεάν πιστοποίηση μέσα από ένα άρτιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ασύγχρονης διδασκαλίας, γραπτών δοκιμασιών και πρακτικής άσκησης και αξιολόγησης.

Στο πρόγραμμα του Ναυπλίου συμμετείχαν 11 φροντιστές και 3 εκπαιδευτές του ΕΚΑΒ. Τα προγράμματα ξεκίνησαν στα τέλη Σεπτεμβρίου και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη.Γιάννενα ,Ηράκλειο, Κοζάνη, Λάρισα, Αγρίνιο, Ναύπλιο Καβάλα. Τη σχετική πιστοποίηση έχουν λάβει ήδη  183 υποψήφιοι φροντιστές.

«Το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς» δεν χτίστηκε στη λογική να δώσουμε απλά ένα voucher με μια σημαντική χρηματική ενίσχυση στους γονείς. Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε μια μεγάλη δεξαμενή υπεύθυνων, εκπαιδευμένων και πιστοποιημένων φροντιστών. Οι οποίοι θα εμπνέουν εμπιστοσύνη και θα δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας στους γονείς που αφήνουν στα χέρια τους τα παιδιά τους σε εξαιρετικά τρυφερή ηλικία», δήλωσε με αφορμή το σεμινάριο η Σ. Ζαχαράκη.

Η υπουργός, αφού ευχαρίστησε το ΕΚΑΒ για την πολύτιμη συνδρομή του, τόνισε ότι «είναι σημαντικό να επαναλάβουμε, ότι μαμάδες, μπαμπάδες, φυσικοί, θετοί και ανάδοχοι, που εργάζονται, είτε στο δημόσιο, είτε στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και επίσης άνεργες μαμάδες φυσικές, θετές, ανάδοχες που είναι εγγεγραμμένες στα μητρώα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, μπορούν να μπουν στην πλατφόρμα ntantades.gov.gr να κάνουν εγγραφή για να γίνουν δικαιούχοι του voucher των 500 και 300 ευρώ αντίστοιχα». Συμπλήρωσε δε, ότι στην ίδια πλατφόρμα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους και οι φροντιστές.

Η στόχευση του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς» 

Το πιλοτικό πρόγραμμα υλοποιείται σε 61 δήμους της χώρας και στη συνέχεια θα εφαρμοστεί σταδιακά σε όλη την επικράτεια.

Αφορά τη φύλαξη βρεφών ηλικίας από δύο μηνών έως 2,5 ετών και προβλέπει την οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων – κυρίως – γονέων, των μονογονέων, των αναδόχων και γενικά της οικογένειας οριζόντια, για τη φύλαξη του παιδιού ή των παιδιών τους, είτε εντός της οικογενειακής εστίας, είτε στο σπίτι μιας/ενός παιδαγωγού-φροντιστή.

Ο στόχος του προγράμματος είναι διττός: αφενός για την υποστήριξη και διευκόλυνση των γυναικών μητέρων και κηδεμόνων, προκειμένου, μετά την απόκτηση ενός παιδιού, να πετύχουν την πλήρη επανένταξή τους στην αγορά εργασίας και τη συνέχιση της επαγγελματικής τους καριέρας και αφετέρου για τη μείωση της αδήλωτης εργασίας μέσω της ενθάρρυνσης άνεργων, κυρίως, γυναικών να εργαστούν ως παιδαγωγοί-φροντιστές.

Το πρόγραμμα εμπίπτει στον άξονα δράσεων υπέρ της συμφιλίωσης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, ο οποίος αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Ισότητα, για τα επόμενα χρόνια.

20.2.2024