Σε ύφεση μπορεί να ωθήσει την Παγκόσμια οικονομία η μείωση παραγωγής πετραλαίου ΟΠΕΚ+

Η απόφαση του Οργανισμο  Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και οι σύμμαχοί του (ΟΠΕΚ+)  για μείωση της παραγωγής πετρελαίου οδήγησε ανοδικά τις τιμές και μπορεί να ωθήσει την παγκόσμια οικονομία σε ύφεση, δήλωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

«Η ανελέητη επιδείνωση της οικονομίας και οι υψηλότερες τιμές που πυροδότησε το σχέδιο του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παροχή επιβραδύνουν την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου», ανέφερε ο Οργανισμός.

«Με τις αμείωτες πληθωριστικές πιέσεις και τις αυξήσεις επιτοκίων να έχουν αντίκτυπο, οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου μπορεί να αποδειχθούν το σημείο καμπής για μια παγκόσμια οικονομία που είναι ήδη στο χείλος της ύφεσης», ανέφερε ο IEA στη μηνιαία έκθεσή του για την αγορά πετρελαίου.

Η δυσοίωνη προειδοποίηση από τον Οργανισμό αποτυπώνει το ρήγμα με τη Σαουδική Αραβία, τη χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές πετρελαίου στον κόσμο και ντε φάκτο ηγέτη του ΟΠΕΚ.

Οι πραγματικές απώλειες στην προσφορά θα είναι πιθανόν γύρω στο 1 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα και όχι 2 εκατ. βαρέλια που ανακοινώθηκε από τη συμμαχία ΟΠΕΚ+, η οποία περιλαμβάνει τις χώρες του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και συμμάχους όπως η Ρωσία, ανέφερε ο IEA.

13.10.2022