Σουηδία: Εκλογικό θρίλερ – Προβάδισμα της συντηρητικής συμμαχίας

Η συντηρητική συμμαχία εξασφαλίζει προβάδισμα βραχείας κεφαλής στις βουλευτικές εκλογές της Σουηδίας έναντι της κεντροαριστεράς, όπως μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση SVT βάσει των αποτελεσμάτων από το 78% των περιφερειών.

Η συμμαχία δεξιάς/ακροδεξιάς προβλέπεται να εξασφαλίσει πλειοψηφία 175 εκ των συνολικά 349 εδρών του σουηδικού κοινοβουλίου, με την κεντροαριστερά της απερχόμενης πρωθυπουργού Μαγκνταλένα Άντερσον να συγκεντρώνει 174 έδρες.

Εάν δεν υπάρξει ανατροπή, ο επικεφαλής των Μετριοπαθών της σουηδικής δεξιάς Ουλφ Κρίστερσον θα είναι ο νέος πρωθυπουργός, με τους ακροδεξιούς Δημοκράτες να έχουν για πρώτη φορά επιρροή στις κυβερνητικές αποφάσεις.

Η εκλογική αναμέτρηση είναι εξαιρετικά αμφίρροπη και αναμένεται να κριθεί με διαφορά μερικών χιλιάδων ψήφων.

Μία εκλογική νίκη της δεξιάς/ακροδεξιάς θα εγκαινίαζε μία νέα πολιτική εποχή για την Σουηδία, η οποία αναλαμβάνει την 1η Ιανουαρίου την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα πρέπει να ολοκληρώσει την διαδικασία ένταξής της στο ΝΑΤΟ.

Αντίθετα, η επικράτηση της κεντροαριστεράς θα έθετε σε αμφισβήτηση το νέο και άνευ ιστορικού προηγουμένου σχήμα της συμμαχίας συντηρητικών-εθνικιστών και την απόφαση των Μετριοπαθών να προσεγγίσουν τους ακροδεξιούς Δημοκράτες της Σουηδίας.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ amna.gr