Σσυνέντευξητου. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στην ΕΡΤ1 και στους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου

«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές στον κ. Ερντογάν ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε την αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας, ούτε μία λύση δύο κρατών στην Κύπρο». Αυτό υπογράμμισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας σήμερα, σε ζωντανή σύνδεση από την Πράγα, στην εκπομπή «Συνδέσεις» της «ΕΡΤ1» και στους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου.

Μεταφέροντας το κλίμα που επικράτησε χθες στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ο κ. Βαρβιτσιώτης – που βρίσκεται στην Πράγα συνοδεύοντας τον Πρωθυπουργό – επεσήμανε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος στο δείπνο των ηγετών έδειξε με τον τρόπο του ότι δεν αισθάνεται αναπόσπαστο κομμάτι του δυτικού εγχειρήματος, που βασίζεται σε ευρωπαϊκές αξίες, και αποχώρησε εν μέσω του δείπνου, αμέσως μετά την τοποθέτησή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Αποτιμώντας τις εργασίες της πρώτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ο κ. Βαρβιτσιώτης υποστήριξε ότι ήταν ένα «πετυχημένο πείραμα» και σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά είχε σειρά από διμερείς συναντήσεις με τους Πρωθυπουργούς της Ουκρανίας, της Αρμενίας, της Πορτογαλίας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Αλβανίας και την Κοσοβάρα Πρόεδρο.

Αναφερόμενος στα πρόσφατα ναυάγια στο Αιγαίο, ο Αναπληρωτής Υπουργός επεσήμανε ότι παρά την αυξημένη επιτήρηση από την ελληνική πλευρά, που έχει μειώσει τις ροές σε ποσοστό περίπου 90%, το πρόβλημα δεν έχει επιλυθεί με ευθύνη της τουρκικής πλευράς και επανέλαβε την ανάγκη πιστής τήρησης της Kοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, όχι μόνο για τις επιστροφές, αλλά και για τη φύλαξη των τουρκικών συνόρων.

Τέλος, όσον αφορά τα ενεργειακά θέματα, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι δεν αναμένεται να ληφθούν τελικές αποφάσεις σήμερα, αλλά στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

7.10.2022