Στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων προκρίνει η ΕΕ.

Η καθημερινότητα και η ακρίβεια αναγκάζουν τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ να αναθεωρούν τις στρατηγικές τους  ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Η ΕΕ έχει διάθεση να βρει λύσεις ,αλλά δείχνει άτολμη και κινείται στα όρια των συμβιβασμών και των ισορροπιών. 

Οι κρίσεις απαιτούν λύσεις και όχι ατελείωτες συζητήσεις.

Η αντίδραση της ΕΕ στην επίθεση της Ουκρανίας ήταν άμεση και αποφασιστική, υποστήριξε η κα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για την «κατάσταση της Ευρώπης».

Σε ότι αφορά στην ενεργειακή κρίση, η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι είναι σημαντικό να μειωθεί η κατανάλωση, ειδικά στις ώρες αιχμής. Παράλληλα, απαιτείται στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Γι’ αυτό προτείνεται πλαφόν στην τιμή ενέργειας από τεχνολογίες εκτός φυσικού αερίου που παράγουν με φθηνότερο κόστος. Αυτά τα υπερκέρδη πρέπει να μοιραστούν σε αυτούς που τα χρειάζονται περισσότερο. Γι’ αυτό και στο πακέτο περιλαμβάνεται και φορολόγηση εταιρειών όπως τα διυλιστήρια.

Εκτίμησε ότι το πακέτο αυτό θα προσφέρει 140 δισ. ευρώ στα κράτη-μέλη, προκειμένου να στηρίξουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Δήλωσε ότι θα δημιουργηθεί μια task force προκειμένου να βρεθεί τρόπος να μειωθεί η τιμή του φυσικού αερίου καθώς και ότι θα υπάρξει ένας πιο αντιπροσωπευτικός δείκτης για την τιμή του φυσικού αερίου από το TTF.

Σε ότι αφορά στις αγορές ηλεκτρισμού και στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες, ανακοίνωσε η πρόεδρος, ότι σε συνεργασία με τις ρυθμιστικές αρχές θα υπάρξουν αλλαγές στους κανόνες για τα «collateral,» κινήσεις για να περιοριστεί η ενδοημερήσια μεταβλητότητα, ενώ θα επιτραπεί υπό όρους η παροχή κρατικών εγγυήσεων.

Το σημερινό σύστημα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι λειτουργικό. Πρέπει να αποκοπεί η σχέση ηλεκτρικής ενέργειας-φυσικού αερίου και γι’ αυτό θα προωθηθεί μια ριζική μεταρρύθμιση, τόνισε η κα φον ντερ Λάιεν .

Σε ότι αφορά στους δημοσιονομικούς κανόνες, οι χώρες πρέπει να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στη μείωση του χρέους αλλά και μεγαλύτερη λογοδοσία ως προς την επίτευξη των στόχων που συμφωνήθηκαν. Ανάπτυξη και σταθερότητα πάνε μαζί.
Οι παραπάνω προτάσεις περιλαμβάνονται στο προσχέδιο της Κομισιόν που θα πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη-μέλη της ΕΕ. 

Σύμφωνα με το προσχέδιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει για τα αιολικά και ηλιακά πάρκα και τους πυρηνικούς σταθμούς ανώτατο όριο τιμής τα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh). Αυτό θα περιόριζε τα έσοδα των παραγωγών σε λιγότερο από το ήμισυ των τρεχουσών τιμών της αγοράς.

Ωστόσο, η Επιτροπή υπαναχώρησε από ένα αρχικό σχέδιο για πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου και οι χώρες της ΕΕ διχάζονται για το εάν τα ευρύτερα ανώτατα όρια τιμών θα βοηθούσαν ή θα έβλαπταν τις προσπάθειες της Ευρώπης να εξασφαλίσει τον χειμερινό ενεργειακό εφοδιασμό.

Οι ευρωβουλευτές τόνισαν την ανάγκη να διασφαλιστεί ότι η αντίδραση της ΕΕ θα βασίζεται στην αλληλεγγύη, αλλά και ότι τα υπέρογκα κέρδη που αποκομίζουν οι εταιρείες ενέργειας πρέπει να χρησιμοποιούνται για την προστασία των καταναλωτών. 

Απαιτείται συνεννόηση και συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Η χώρα μας καλείται να διαχειριστεί την κρίση με ταχύτητα και ευελιξία.

 

Κων/νος Σ. Μαργαρίτης

Δημοσιογράφος