Στην TKC οι Ιαματικές Πηγές των Δήμων Δυτικής Λέσβου

Γράφει η Δημοσιογράφος Μαρία Σούρλα

Την είσοδο του και στον χώρο των Ιαματικών Πηγών εγκαινίασε ο Όμιλος Κούσκου. Ειδικότερα η κατασκευαστική εταιρεία TKC AE Κατασκευών Μελετών του Ομίλου, προχώρησε στην 25ετή εκμίσθωση των Ιαματικών πηγών Δήμου Δυτικής Λέσβου στην περιοχή Πολιχνίτου. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιεί 5ετές επενδυτικό πλάνο του οποίου η πρώτη φάση ολοκληρώνεται την προσεχή άνοιξη όπου θα τεθούν σε λειτουργία οι πηγές που συγκαταλέγονται στις θερμότερες της Ευρώπης. 

Σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο, εντός του συγκεκριμένου θερμαλιστικού Γεωπάρκου έκτασης 105 στρ., η TKC θα αναπτύξει υπηρεσίες ευεξίας και θερμαλισμού σε συνεργασία με εξειδικευμένους παρόχους υπηρεσιών Ιαματικής και Ιαματικής ιατρικής. Στην κατεύθυνση αυτή έχουν αναπτυχθεί συνεργασίες με τους φορείς: ELITOUR, ASKLEPIEIA HEALTH CLUSTER, EUROTEL, ENSANA, APOLLO TRAVEL αλλά και πολλούς άλλους. Υπογραμμίζεται ότι το εν λόγω έργο αποτελεί το πρώτο πανελλαδικά επιχειρηματικό πλάνο ανάπτυξης δομών Ιαματικής ιατρικής και εξειδικευμένων υπηρεσιών Ιαματικού Τουρισμού και Ευεξίας, με μοντέλο συνεργασίας ιδιώτη και φορέα Δημοσίου.      

Σημειώνεται ότι η ανάδοχος του έργου TKC AE Κατασκευών Μελετών, λειτουργεί από το 2009 και ασχολείται με κατασκευές οικιστικών και τουριστικών εγκαταστάσεων. 

Κατά τη διάρκεια της πορείας της έχει κατασκευάσει έργα στην Αττική, Μύκονο, Σαντορίνη και Λέσβο. Παράλληλα από το 2020 έχει αναλάβει την ανακατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων δυναμικότητας 100  σουιτών και δυνατότητας διαμονής 250 επισκεπτών στη Λέσβο. Η μονάδα ολοκληρώνεται στα τέλη του 2022 όπου θα λειτουργεί, Κέντρο Θαλασσοθεραπείας πιστοποιημένο με ISO 17680, Συνεδριακό Κέντρο, Κέντρο Medi Spa, ενώ θα διαθέτει εστιατόρια, πισίνες και δομές πολλαπλών χρήσεων. Ταυτόχρονα η εταιρεία εμπεριέχει στο portfolio της ξενοδοχειακές μονάδες σε Αττική και Σαντορίνη.

Αναφερόμενος στην εκμίσθωση των Ιαματικών πηγών Δήμου Δυτικής Λέσβου ο Διευθύνων Σύμβουλος της TKC AE Κατασκευών Μελετών κ. Θεόδωρος Κούσκος τονίζει : 

«Στόχος μας είναι μέσα από τη δυναμική ενασχόληση του έργου, να προσφέρουμε ένα ολιστικό τουριστικό προϊόν επικεντρωμένο στον Ιατρικό Τουρισμό Ευεξίας-Υγείας, διαφοροποιημένο από το συνηθισμένο (ήλιος, θάλασσα, ουρανός). Θέλουμε το project να είναι ελκυστικό κυρίως σε τουρίστες από την Δυτική Ευρώπη, που είναι ήδη γνώστες του συγκεκριμένου τουριστικού προϊόντος. Τέλος σχεδιάζεται η σύνδεση των ιαματικών υπηρεσιών/θεραπειών με εγχώριους και διεθνείς Ασφαλιστικούς Οργανισμούς που αναζητούν αντίστοιχες υπηρεσίες». 

Επισημαίνεται ότι οι θερμές πηγές του Πολιχνίτου που για χρόνια έμεναν αναξιοποίητες και λειτουργούσαν υποτυπωδώς, μέσα στην επόμενη πενταετία εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν έναν ισχυρό πόλο τουριστικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής με αντανάκλαση σε όλη τη Λέσβο. Για πρώτη φορά οι θερμές πηγές του Πολιχνίτου, θα εισέλθουν στο χάρτη του θερμαλισμού, έχοντας πίσω τους εταιρείες που ειδικεύονται στον τουρισμό υγείας και ευεξίας, οι οποίες και θα αναλάβουν την τουριστική σύνδεση του Πολιχνίτου με την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Ασία. 

Η πρόταση προσιδιάζει με τους αναπτυξιακούς στόχους του Δήμου Δυτικής Λέσβου και του Πολιχνίτου, με στόχο την αναστροφή της πληθυσμιακής συρρίκνωσης των χωριών του Δήμου, την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας της περιοχής και της επισκεψιμότητας σε αυτή (τριτογενής τομέας – επώνυμα και υψηλού επιπέδου τουριστικά προϊόντα), την υποστήριξη ενός εξωστρεφούς παραγωγικού συστήματος και την προστασία και ανάδειξη του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος

Μαρία Σούρλα

Δημοσιογράφος
24.10.2022