Στους δρόμους οι αγρότες και δεν κάνουν πίσω

Τις μηχανές τους ανάβουν τα τρακτέρ σε Μακεδονία και Θεσσαλία, με τους αγρότες και του κτηνοτρόφους να συνεχίζουν  να ζητούν λύσεις για το δυσβάσταχτο πλέον κόστος παραγωγής, αλλά και τις βασικές αποζημιώσεις από την καταστροφή Ντάνιελ. «Για πρώτη φορά στα χρονικά», όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι τους, 25.000 αγρότες έχουν μείνει απλήρωτοι.

Μεγάλη συγκέντρωση με τρακτέρ στην κεντρική πλατεία της Λάρισας αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή. Ακολούθως, οι αγρότες θα κατευθυνθούν με τα τρακτέρ προς  τον κόμβο των Τεμπών. Αντίστοιχες αγροτικές κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν τόσο στη Θέρμη, στην Χαλκηδόνα και στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Σερρών, στη διασταύρωση για Κιλκίς. Αγρότες από τις περιοχές του Τυρνάβου, της Ελασσόνας και της Φαλάνης ενισχύουν με τα τρακτέρ τους το αγροτικό μπλόκο στον Πλατύκαμπο και πλέον στον κόμβο της Καρδίτσας του αυτοκινητόδρομου Ε65 βρίσκονται περισσότερα από 400 τρακτέρ.

Συγκέντρωση και στη Λακωνία, στον κόμβο Δαφνίου – Κροκεών, στις 11 το πρωί της Κυριακής. Στην Ημαθία, οι αγρότες βγάζουν τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κουλούρας την προσεχή Δευτέρα 29/1, σε συνέχεια σχετικής απόφασης που έλαβε η γενική τους συνέλευση.

Οι αγρότες διεκδικούν, μεταξύ άλλων, την αναπλήρωση του εισοδήματος εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής από καταστροφές και ασθένειες, την κατασκευή έργων υποδομής για την προστασία από τα καιρικά φαινόμενα όπως και τη μείωση του κόστους παραγωγής. Παράλληλα, ζητούν αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώνεται κατά 100% η παραγωγή, αλλά και το κεφάλαιο από όλους τους κινδύνους. 

Σύμφωνα με τον Κώστα Τζέλλα, Πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας τα αιτήματα των αγροτών αφορούν αφενός τις καταστροφές από την κακοκαιρία Ντάνιελ και τις αποζημιώσεις που δεν έχουν λάβει όλοι οι αγρότες και αφετέρου το κόστος παράγωγης και τη νέα κοινή αγροτική πολίτικη.
27.1.2024