Στο Ισραήλ για συνομιλίες ο Άντονι Μπλίνκεν

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με την πολιτική ηγεσία του Ισραήλ και να ασκήσει πίεση για να υπάρξει αποκλιμάκωση του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, την επομένη ισραηλινών πληγμάτων στη Συρία και στον Λίβανο που σκότωσαν δυο σημαντικά στελέχη αντίστοιχα της Χαμάς και της Χεζμπολά.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ προσγειώθηκε στο Τελ Αβίβ χθες Δευτέρα το βράδυ έπειτα από αρκετούς άλλους σταθμούς του στην περιοχή, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός, η δράση του οποίου εναντίον της Χαμάς διανύει πλέον τον τέταρτο μήνα της, ανήγγειλε πως προσεχώς θα διεξαγάγονται πιο στοχευμένες επιχειρήσεις στο κεντρικό και στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Ο Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να ασκήσει πίεση στο Ισραήλ για να τηρεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να ζητήσει να ληφθούν «άμεσα μέτρα» για να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που φθάνει στη Λωρίδα της Γάζας.

Καθώς είναι ο βασικός σύμμαχος και προμηθευτής όπλων του Ισραήλ, οι ΗΠΑ εκφράζουν ολοένα πιο έντονα ανησυχία για τον πελώριο αριθμό των θυμάτων στις τάξεις των αμάχων στον πόλεμο. Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε χθες πως συζητά «διακριτικά» με την ισραηλινή κυβέρνηση για να την πείσει να «μειώσει» την παρουσία των στρατευμάτων της στον παλαιστινιακό θύλακο.

9.1.2024