Στ. Κασσελάκης: Η αλήθεια είναι με το μέρος μας

«Η αλήθεια είναι με το μέρος μας, απλά καμιά φορά η δικαίωση έχει τους δικούς της χρόνους», τόνισε το απόγευμα της Πέμπτης ο Στέφανος Κασσελάκης κατά την τοποθέτησή του στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, την πρώτη που διεξάγεται μετά τη διάσπαση και την αποχώρηση των έντεκα βουλευτών.

Με αφορμή την πραγματοποίηση της συνεδρίασης στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή, ο κ. Κασσελάκης σχολίασε πως η πραγματικότητα είναι, πως ο ΣΥΡΙΖΑ στην ίδια αίθουσα είχε κάποτε 149 βουλευτές, μετά 145, μετά 86, μετά 71, μετά 47. «Με άλλα λόγια, χάσαμε το 68% της κοινοβουλευτικής μας δύναμης μέσα σε 9 χρόνια. Προφανώς μέσα σε 9 χρόνια αλλάζει η χώρα. Αλλάζει και η κοινωνία» είπε. «Δυστυχώς, το συμπέρασμα είναι ότι σταδιακά υπήρξε αποσύνδεση ΣΥΡΙΖΑ και κοινωνίας. Μία απόσταση πολιτικής πρότασης ΣΥΡΙΖΑ και κοινωνικών μεταβολών». Αυτή την πραγματικότητα καλείται τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ να την αναστρέψει, τόνισε.

Ο κ. Κασσελάκης παρότρυνε τους βουλευτές να μην ανησυχούν που «είμαστε πλέον 36», γιατί «η ηθική μας κοινοβουλευτική παρουσία είναι και θα είναι 47 βουλευτές, διότι αυτό επέλεξε ο ελληνικός λαός». Σχολίασε ότι ο λαός και ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συγχωρήσει σε αυτούς που αποχώρησαν, ότι «δεν σεβάστηκαν τον Κώδικα Δεοντολογίας που συνυπέγραψαν για να παραδώσουν τις έδρες τους», ότι «για μήνες δεν βγήκαν μια φορά στα κανάλια να κατηγορήσουν τις ύβρεις του συστήματος εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τώρα έχουν πιάσει στασίδι στα κανάλια εναντίον των ίδιων των ψηφοφόρων που τους ανέδειξαν σε βουλευτές», ότι «βάζουν τη φιλοδοξία πάνω από την κοινωνία».

Υποστήριξε ότι οι πολίτες θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «ένα ανοιχτό, αποδοτικό κοινωνικό κόμμα, που δε θα είναι δέσμιο σε κανένα μηχανισμό, για να βελτιώσει τη ζωή του και τη ζωή των παιδιών του». Σημείωσε ότι «αυτό το κόμμα είμαστε μόνο εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, σήμερα και για πάντα».

«Είμαστε μεν συρρικνωμένοι», είπε, «αλλά είμαστε και πιο ενωμένοι από ποτέ, και με έναν λαό που περιμένει να ακούσει την εναλλακτική μας πρόταση, γιατί αυτό που ζει δεν του αξίζει και δεν του αρκεί».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα και την πρωτοβουλία που ο ίδιος πήρε:
Δεν μπορείς να δανείσεις κάτι στον ιδιοκτήτη του.

Απαιτείται διαφάνεια και συναίνεση σε εθνικά θέματα που έχουν μάλιστα και διεθνή διάσταση, καθώς αφορούν την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.

Γι’ αυτό το λόγο, χθες πήρα την πρωτοβουλία να προτείνω στους πολιτικούς αρχηγούς της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, του ΚΚΕ και της Πλεύσης Ελευθερίας, να αποστείλουμε από κοινού επιστολή με την εθνική μας θέση για τα Γλυπτά του Παρθενώνα προς τις Επιτροπές Εξωτερικών και Πολιτισμού της Βουλής των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου.
Έστειλα ένα σχέδιο επιστολής στους άλλους Αρχηγούς και αναμένω να ανταποκριθούν θετικά στην εθνική αυτή πρωτοβουλία.

Εμείς επιμένουμε στην πρότασή μας για τη συγκρότηση μιας διακομματικής επιτροπής στη Βουλή, αλλά και μιας διμερούς διακυβερνητικής επιτροπής Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου με τη συμμετοχή της UNESCO για το ζήτημα.

Σχετικά με το ζήτημα της φορολογίας επισήμανε:

Έχει φτάσει η μέρα που πρέπει να έχουμε ένα απλό, κατανοητό και ΣΤΑΘΕΡΟ φορολογικό σύστημα.

Με έσοδα-έξοδα. Με έναν μόνο συντελεστή ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος. Με απλή, καθαρή προοδευτική κλίμακα στο ατομικό εισόδημα.

Και για τις επιχειρήσεις, χωρίς προκαταβολή φόρου εισοδήματος. Λες και η επιτυχία της επόμενης χρονιάς είναι δεδομένη.

Χωρίς τεκμαρτό, χωρίς τριετίες.

Απλά, κατανοητά, δίκαια. Αυτό θέλουμε και αυτό χρειάζεται η οικονομία μας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφερόμενος στο έργο της αξιωματικής αντιπολίτευσης το επόμενο διάστημα, υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες και πρότεινε στους βουλευτές να επικεντρωθούν σε τέσσερις κεντρικούς άξουνες:

1) Φορολογική Δικαιοσύνη

2) Διαβίωση του Πολίτη

3) Ασφάλεια του Πολίτη

4) Στεγαστική Πολιτική

«Αυτές είναι οι μεγάλες κοινωνικές προτεραιότητες. Και εκεί σας καλώ να επικεντρωθούμε στην παραγωγή φρέσκιας πολιτικής. Οι απόψεις, οι προτάσεις, ιδέες του καθενός και της καθεμιάς σας μέσα στα όργανα, και σ’ εμένα προσωπικά, είναι πολύτιμη. Διότι εσείς είστε ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο κόμμα και την κοινωνία» τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Αναφερόμενος στα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη σημείωσε ότι «η Νέα Δημοκρατία αρχίζει να λαμβάνει την απάντησή της από την κοινωνία. Πλέον οι Έλληνες βλέπουν τις κωλοτούμπες του Κυριάκου Μητσοτάκη σε σχέση με τις προεκλογικές εξαγγελίες του. Και οι Έλληνες αρχίζουν να κατανοούν ότι εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε η Αριστερά της Ευθύνης. Η Πατριωτική Αριστερά. Η Σύγχρονη Αριστερά. Η Κυβερνητική Αριστερά. Αυτή που μπορεί να νοικοκυρέψει τη χώρα και να φέρει Δικαιοσύνη Παντού, όπως έλεγε το προεκλογικό μας σύνθημα – το οποίο δεν πέρασε λόγω προπαγάνδας και εσωστρέφειας, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν ήταν ορθό.

Για το ζήτημα της επιστολής ψήφου και τις ανακοίνωσεις του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, υπενθύμισε ότι ο «ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε έγκαιρα το πρόβλημα του αποκλεισμού χιλιάδων συμπολιτών μας, και κυρίως νέων εποχικών εργαζομένων σε τουριστικές περιοχές, από τις πρόσφατες εθνικές εκλογές – και κατέθεσε σχετική Τροπολογία» με την ΝΔ ωστόσο να την απορρίπτει «χωρίς κανέναν διάλογο» όπως υπογράμμισε.

Σχετικά με τον καταιγισμό των νομοθετημάτων που φέρνει στη Βουλή η ΝΔ και συγκεκριμένα για τα κόκκινα δάνεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατήγγειλε πως αντί η κυβέρνηση να δημιουργήσει «έναν δημόσιο φορέα που θα φέρει ελάφρυνση, η κυβερνητική πρόταση οδηγεί σε υπερχρέωση και αύξηση του ιδιωτικού δανεισμού, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα και για τα νοικοκυριά και για την επιχειρηματικότητα» είπε και συνέχισε:

«Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη εμπεριέχει αναποτελεσματικές ρυθμίσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού και κώδικα δεοντολογίας τραπεζών, ελλιπή έλεγχο στους servicers/funds και υψηλά επιτόκια τραπεζών. Οι δανειολήπτες θα βρεθούν σε αδύναμη θέση σε όλες τις επιλογές της κυβέρνησης και θα βιώσουν πλήρη ανασφάλεια στην πρώτη κατοικία».

Υπενθύμισε δε ότι ο Αλέξης Τσίπρας «ήδη από το 2021 είχε δώσει το στίγμα για μια δραστική παρέμβαση λύσης του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους και των κόκκινων δανείων. Είχε προτείνει να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Αναπτυξιακής Τράπεζας και ως προς αυτό το πρόβλημα. Είχε πει χαρακτηριστικά: “Η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα μπορεί πλέον αφενός να αγοράζει μέσω της έκδοσης εγγυημένων ομολόγων μέρος των χρεών των βιώσιμων επιχειρήσεων, ώστε να τις διασώζει και, αφετέρου, θα τις κατευθύνει σε περισσότερο παραγωγική λειτουργία εξασφαλίζοντας τους επιπλέον ρευστότητα”».

Αυτό, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «κάλλιστα μπορεί να επεκταθεί και στα χρέη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, με βελτιωμένες τις ήδη έτοιμες εξωδικαστικές παρεμβάσεις που προέβλεπε το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, με ταυτόχρονη αναβίωση του δικαστικού πλαισίου ρύθμισης χρεών στα πρότυπα του Νόμου Κατσέλη με ταχύτατες διαδικασίες στην εκδίκαση των υποθέσεων».

Ο Στέφανος Κασσελάκης επανέλαβε πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προτείνει «τη διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και αγρότες με πρόνοια ώστε να πληρώνουν όλοι αυτό που πραγματικά μπορούν (ability to pay) με βάσει τις Εύλογες Δαπάνες  Διαβίωσης (από την ΕΛΣΤΑΤ) για έναν ενάρετο κύκλο και όχι μια δουλεία στα χρέη πολλών τραυματικών κρίσεων» και πρόσθεσε πως η πρόταση αυτή «πρέπει να συνίσταται στο ότι η Αναπτυξιακή Τράπεζα θα αγοράζει από τα funds πακέτα κόκκινων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, με έκδοση ομολόγου με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και με χρηματοδότηση από την αγορά».

Αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο, τόνισε πω πρόκειται για την «αδιαμφισβήτητη ομολογία αποτυχίας στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, για ένα οριζόντιο φορολογικό χαράτσι, σε αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη. Ένα μεγάλο χτύπημα σε αδύναμους και ευάλωτους, που συγχρόνως αφήνει εκτός φορολόγησης τα υπερκέρδη, όπως έκανε η ΝΔ με τα μερίσματα και τη μεγάλη ακίνητη περιουσία».

Σχετικά με τις σφοδρές αντιδράσεις που έχουν προκληθεί από τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης να μεταφέρει την εποπτεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, έκανε λόγο για «εκδίκηση Μητσοτάκη στους επιστήμονες όπως και με τις ανεξάρτητες αρχές, επειδή τον πειράζει η επιστήμη και η αλήθεια όταν αναδεικνύουν τις ευθύνες και την ανεπάρκεια της κυβέρνησης του».

Ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίστηκε λάβρος κατά του προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση της ΝΔ. «Οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης της ΝΔ είναι ξεκάθαρες από τον Προϋπολογισμό που κατέθεσε. Ταμείο Ανάκαμψης για τους λίγους και ισχυρούς. Φοροεπιδρομή και τεράστιος ΦΠΑ για τους πολλούς και αδύναμους» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως «κεντρικό στοιχείο του προσχεδίου προϋπολογισμού για το 2024 είναι η υπεραπόδοση φόρων» είπε.

Όπως υπενθύμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για το 2023 προκύπτει υπεραπόδοση εσόδων ύψους 4,6 δισ. ευρώ σε σχέση με την πρόβλεχη για το 2023, ενώ για το 2024 προβλέπεται εκ νέου αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 1,6 δισ. ευρώ.

Σχετικά με το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2024 τόνισε πως «δεν περιλαμβάνει κανένα έκτακτο μέτρο αντιμετώπισης της ακρίβειας/αισχροκέρδειας, ούτε από την πλευρά των φόρων (π.χ. μείωση ΦΠΑ και ΕΦΚ) ούτε από την πλευρά των ελέγχων, με εκτεταμένους ελέγχους (σε όλη την αλυσίδα αξίας) ή ρυθμιστικά μέτρα (περιθώριο διύλισης), που θα μπορούσαν να μειώσουν την αισχροκέρδεια του ιδιωτικού τομέα.

Ενώ η χώρα έχει την ακριβότερη βενζίνη στην ΕΕ (με όρους αγοραστικής δύναμης), ενώ η ακρίβεια τελματώνει τα νοικοκυριά στα σουπερμάρκετ & στους δυσβάσταχτους λογαριασμούς, ενώ η ανάπτυξη του 2023 θα είναι μόλις 2,3%, οι φόροι το 2023 αναμένονται αυξημένοι 8% πάνω απ τους στόχους της κυβέρνησης. Ο ΦΠΑ είναι αυξημένος 5,44% σε σχέση με πέρυσι (+1,19δις) και αναμένεται να αυξηθεί έτι περαιτέρω 4% (πάνω από την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ που είναι 3% και αμφισβητείται από την Κομισιόν) σε σχέση με το 2023. Αύξηση εσόδων από ΦΠΑ το 2023 33,7% σε σχέσημε το 2021. Αύξηση ΦΠΑ το 2024 40,35% σε σχέση με 2021.

Σε αντίθεση με την κυβέρνηση της ΝΔ, 12 χώρες της ΕΕ είτε παρατείνουν ή παίρνουν νέα μέτρα μείωσης του ΦΠΑ (κυρίως στα τρόφιμα).  Αξιοποίησαν την Οδηγία που απελευθέρωσε τις μειώσεις του ΦΠΑ κάτω του 5%. Η Οδηγία αυτή παραμένει σε ισχύ.  Κύπρος, Πορτογαλία και Ισπανία μηδένισαν τον ΦΠΑ τροφίμων. Έκτοτε οι τιμές τροφίμων στην Πορτογαλία μειώθηκαν 16 μονάδες, στην Ισπανία 6 μονάδες».

Σημείωσε επίσης ότι ο προϋπολογισμός δεν περιλαμβάνει έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών στην ενέργεια αλλά ούτε και ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης μισθών και συντάξεων, που αφορούν το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών και δευτερογενώς την αγοραστική δύναμη.

Για τις επενδύσεις κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι  «υπερεκτίμησε τις επενδύσεις του 2023 στον ΠΥ του 2023 όπου προέβλεπαν +15,5%. Εν τέλει στον ΠΥ24 εκτιμά +7,1%, πρόκειται για τεράστια αστοχία. Την υπεραισιοδοξία της κυβέρνησης  για τις επενδύσεις τη μεταφέρει στο 2024 όπου πάλι βλέπει +15%,ενώ η Κομισιόν προβλέπει 7,5% (αφού ο ΜΟ της ΕΕ το 2024 θα είναι στο 1,3%), ενώ για τις εξαγωγές η διαφορά της Κομισιόν από την κυβέρνηση είναι τεράστια για το 2023, είναι 3% παραπάνω (5,7% έναντι 2,7%).

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, τόνισε πως διαψεύδεται «το μακροοικονομικό/αναπτυξιακό αφήγημα της ΝΔ, το οποίο στηρίζεται στην αύξηση των εξαγωγών, στην αύξηση των επενδύσεων και στο Ταμείο Ανάκαμψης». Όπως εξήγησε ο Στέφανος Κασσελάκης «είναι πλέον γνωστό σε όλους ότι περίπου το 50% του πληθωρισμού οφείλεται στα επιχειρηματικά κέρδη και όχι σε εξωγενείς παράγοντες (π.χ. δεν οφείλεται στις ανατιμήσεις των τιμών πρώτων υλών ή στην αύξηση του ονομαστικού μισθού)» και υπενθύμισε πως σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση για το 2023 του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, η ποιότητα εργασίας στην Ελλάδα είναι η χαμηλότερη μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ.

«Έχουμε δουλειές χαμηλής παραγωγικότητας, χαμηλής προστιθέμενης αξίας, χαμηλής εργασιακής σταθερότητας και υψηλών εργάσιμων ωρών. Την ίδια στιγμή, που σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, πάνω από 1 στις 4 επιχειρήσεις (25,6%) έχουν μηδενικό ταμείο, ενώ για το 21,2% των επιχειρήσεων τα ταμειακά διαθέσιμα φτάνουν το πολύ για ένα μήνα.

Οι τέσσερις κεντρικοί άξονες, όπως του διατύπωσε ο Στέφανος Κασσελάκης:

1) Φορολογική Δικαιοσύνη

Έχει φτάσει η μέρα που πρέπει να έχουμε ένα απλό, κατανοητό και ΣΤΑΘΕΡΟ φορολογικό σύστημα. Με έσοδα-έξοδα. Με έναν μόνο συντελεστή ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος. Με απλή, καθαρή προοδευτική κλίμακα στο ατομικό εισόδημα. Και για τις επιχειρήσεις, χωρίς προκαταβολή φόρου εισοδήματος. Λες και η επιτυχία της επόμενης χρονιάς είναι δεδομένη. Χωρίς τεκμαρτό, χωρίς τριετίες. Απλά, κατανοητά, δίκαια. Αυτό θέλουμε και αυτό χρειάζεται η οικονομία μας.

2) Διαβίωση του Πολίτη

Και εδώ με βάση «έσοδα – έξοδα». Όσον αφορά στα έσοδα, σε χώρα με αγοραστική δύναμη στο 68% του μ.ο. της ΕΕ, στη θέση 24 από τους 27, είναι θέμα ηθικής αλλά και κοινής λογικής να αυξηθούν οι μισθοί. Πραγματική αύξηση των μισθών επιτέλους στο Δημόσιο. Μετά απο 12 χρόνια. Και επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων, όπως προβλέπει και η οδηγία της ΕΕ. Όσον αφορά στα Έξοδα, στην Ακρίβεια, να αναδείξουμε τα Ολιγοπώλια παντού όπου υπάρχουν. Στα τρόφιμα. Στα καύσιμα. Στον ηλεκτρισμό. Να φέρουμε ρυθμιστικές παρεμβάσεις. Να δείξουμε πως η μείωση του ΦΠΑ θα φέρει ρευστότητα και ανάπτυξη στην οικονομία, μειώνοντας ανισότητες.
Και να προτείνουμε ένα κράτος κοινωνικής πρόνοιας, κυρίως στη Δημόσια Υγεία, όπου 6.5 δις το χρόνο δαπανώνται από τις τσέπες του Έλληνα πολίτη. Να δείξουμε ξεκάθαρα σε κάθε νοικοκυριό πώς θα αλλάξει ο μήνας, η ζωή του, με τη δική μας πρόταση.

3) Ασφάλεια του Πολίτη

Ναι, πρέπει να στηρίξουμε την Αστυνομία και τις τοπικές κονότητες να κάνουν το έργο τους και να διασφαλίζουν την ασφάλεια κάθε γειτονιάς.
Πρέπει να προτείνουμε πολιτικές ένταξης και επανένταξης με ευαισθησία στη μοναδικότητα κάθε συνανθρώπου μας. Αλλά Ασφάλεια σημαίνει επίσης και Προστασία από Φυσικές Καταστροφές, εν μέρει λόγω της Κλιματικής Κρίσης. Πρέπει να προτείνουμε ένα μεγαλόπνοο σχέδιο Ανασυγκρότησης της Πολιτικής Προστασίας. Και ένα μεγαλόπνοο σχέδιο Κλιματικής Ανθεκτικότητας και Προσαρμογής. Δεν μπορούμε να βλέπουμε πλέον συμπολίτες μας να πνίγονται ή να καίγονται. Πρεπει να επενδύσουμε ΤΩΡΑ στην Πρόληψη.

4) Στεγαστική Πολιτική

Τέλος, να ετοιμάσουμε μια ρηξικέλευθη, παρεμβατική πρόταση για τη στέγαση. Μία πρόταση που να λύσει αυτόν τον κοινωνικό εφιάλτη για τα επόμενα 50 χρόνια. Και να φέρει και αποκέντρωση στη χώρα. Να μην είμαστε πλέον «μια χώρα, μια πόλη». Έχουμε ένα δημογραφικό τοίχος μπροστά μας. Η πολιτεία έχει ευθύνη να επιτρέψει στους Έλληνες πολίτες να ζήσουν τις ζωές τους εντός Ελλάδας. Να μπορέσουν να φτιάξουν οικογένειες. Να μπορέσουν να επιβιώσουν και να διαπρέψουν.

Εθνικά θέματα: Κατώτερη των περιστάσεων η ΝΔ
Με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα και με φόντο τις αιχμές Σαμαρά κατά Μητσοτάκη για την συνολική στρατηγική της ΝΔ στην εξωτερική πολιτική, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι αντιμετωπίζει με εσωκομματικούς όρους τα εθνικά μας θέματα «βάζοντας πάνω από το συμφέρον της πατρίδας μας τους εσωκομματικούς συσχετισμούς δυνάμεων. Για αυτό και είδαμε τον κ. Μητσοτάκη να επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας τον ότι αποτελεί εθνική εξαίρεση. Λέγοντας ότι ο πατριωτισμός αποτελεί ξένη λέξη για εμάς. Ε λοιπόν, ο πατριωτισμός είναι δική μας πράξη – όχι λέξη. Είμαστε η Σύγχρονη Πατριωτική Αριστερά, ενώ ο ίδιος φτάνει μέχρι του σημείου να μιλάει για… υποχωρήσεις πριν καν ξεκινήσει ο διάλογος».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ χαρακτήρισε τον Αντώνη Σαμαρά «ως πονοκέφαλο για τη ΝΔ» και ως τον «κακό δαίμονα άλλου ενός Μητσοτάκη» ο οποίος δεν συμφωνεί με τον διάλογο για την Τουρκία.  Ούτε «θέλει την κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, υποχρέωση της χώρας που πηγάζει από την Συμφωνία των Πρεσπών» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «οφείλει, ως πρωθυπουργός, να προασπίζεται και να προωθεί τα συμφέροντα της χώρας και όχι τις εσωκομματικές του ισορροπίες. Οφείλει να εφαρμόζει μια ενεργητική εξωτερική πολιτική, όχι μια ΙΧ εξωτερική πολιτική στη βάση του δόγματος του δεδομένου και προβλέψιμου συμμάχου, που έρχεται σε αντίθεση με πάγιες θέσεις της ελληνικής διπλωματίας».

«Δεν δίνουμε λευκή επιταγή στον Μητσοτάκη» – Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα ελληνοτουρκικά
«Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι σαφής. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει σταθερά τον διάλογο με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου με σκοπό τη μείωση της έντασης, την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη συνεργασία σε σειρά τομέων. Άλλωστε ήταν ο Αλέξης Τσίπρας που ως πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής, είχε εγκαθιδρύσει τη στρατηγική διαλόγου με σαφείς κόκκινες γραμμές. Οι κόκκινες γραμμές δεν είναι εμπόδια στον διάλογο. Είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου ο διάλογος αυτός να λειτουργήσει και υπέρ των εθνικών συμφερόντων και υπέρ της ειρήνης.

Οι κόκκινες γραμμές μας: καμία αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, καμία απεμπόληση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, καμία συζήτηση για συνεκμετάλλευση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ τονίζει τη σαφή προοπτική της Χάγης για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ τονίζει ότι απαιτείται καθαρή στρατηγική που θα δεσμεύει την Τουρκία στον διάλογο. Και αυτό είναι κρίσιμο, για να μην μπορεί η Τουρκία, όπως παγίως επιδιώκει, να αξιοποιήσει αύριο την εικόνα του καλού παιδιού και μετά να επανέλθει στην ένταση όταν αποκομίσει τα οφέλη που θέλει, όπως για παράδειγμα για τα F16. Με λύπη μας όμως -χωρίς ίχνος μικροκομματικής εκμετάλλευσης που να θυμίζει ό,τι έκανε η ΝΔ ως Αξιωματική Αντιπολίτευση όταν διαδήλωνε μαζί με τη Χρυσή Αυγή κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών- με λύπη λοιπόν διαπιστώνουμε ότι η ΝΔ αποδεικνύεται συστηματικά κατώτερη των περιστάσεων» τόνισε ο Στέφανος Κασσελάκης και διεμήνυσε:

Εμείς δε δίνουμε λευκή επιταγή στον κ. Μητσοτάκη και ζητήσαμε να υπάρξει ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών πριν από τη Σύνοδο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Όπως είχε γίνει πριν από την προηγούμενη Σύνοδο, τον Μάρτιο του 2016, όταν τότε είχε συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Το κεντρικό ερώτημα που έχουμε μπροστά μας είναι το πώς και το σε ποιο πλαίσιο θα προχωρήσουν οι διερευνητικές συνομιλίες. Ένα θέμα το οποίο αποφεύγει συστηματικά η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει.

Εμείς, εξαιτίας των εμπειριών του παρελθόντος, κρατάμε μικρό καλάθι. Δεν έχουμε ξεχάσει, για παράδειγμα, ότι μάθαμε από την… τουρκική πλευρά την ελληνοτουρκική συμφωνία του Βερολίνου τον Ιούλιο του 2020. Θέλω λοιπόν και από αυτό το βήμα να επαναλάβω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, η σύγχρονη πατριωτική Αριστερά, με αίσθηση ευθύνης απέναντι στους πολίτες, δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω στην προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων»