Στ. Κούλογλου για γαλλικές εκλογές: Παρά τη νίκη του Μακρόν, η Γαλλία στρέφεται στη δεξιά

Σχολιάζοντας στην Euractiv, την νίκη του Εμμανουέλ Μακρόν στο δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Στέλιος Κούλογλου, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η ήττα της Μαρίν Λε Πεν προκαλεί μεγάλη ανακούφιση. Η Γαλλία και η ΕΕ απέφυγαν τη φρίκη, καθώς πίσω από την εκλεπτυσμένη εικόνα της Γαλλίδας ακροδεξιάς κρυβόταν ένα πρόγραμμα που θα περιόριζε δραστικά τη Δημοκρατία στη Γαλλία και θα κλόνιζε τις βάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όμως η Μαρίν Λε Πεν κέρδισε ένα ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό το 2017, πάνω από 4 στους 10 Γάλλους εκλογείς την υποστήριξαν. Στη γαλλική δημοκρατία σημειώνεται μια στροφή προς τα δεξιά και ο πρόεδρος Μακρόν έχει σημαντικές ευθύνες για αυτό.

Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι οι μη προνομιούχοι Γάλλοι υποστήριξαν την ακροδεξιά υποψήφια, καθώς αισθάνονται περιθωριοποιημένοι από το πολιτικό και κοινωνικό σύστημα. Ο «πρόεδρος των ελίτ» εκλέχθηκε ως το μικρότερο κακό και όχι γιατί οι πολίτες υποστήριξαν το πρόγραμμα του.

Οι δημαγωγοί της ακροδεξιάς παραμονεύουν σε όλη την Ευρώπη, αν δεν δοθούν λύσεις στα προβλήματα της μεγάλης πλειοψηφίας. Πέντε χρόνια είναι πολύ λίγα στην ιστορία. Στη Γαλλία, η επόμενη αναμέτρηση μπορεί να επιφυλάσσει πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις. Προς το παρόν, η Γαλλία και η ΕΕ τελικώς σώθηκαν. Αλλά ως πότε;»

25.4.2022