Συγκρούσεις μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών Κιργιστάν- Τατζικιστάν – Τους 71 έφτασαν οι νεκροί από τις συγκρούσεις

Τα δύο κράτη η Κιργιζία και το Τατζικιστάν σε συνεχείς συγκρούσεις στα σύνορα τους, δήλωσαν την Κυριακή ότι ο αριθμός των νεκρών τους  αυξήθηκε σε 71 άτομα, καθώς μια εύθραυστη κατάπαυση του πυρός που πραγματοποιήθηκε μεταξύ δύο εθνών της Κεντρικής Ασίας για δεύτερη ημέρα και της αμοιβαίας συμμάχου τους Ρωσίας προέτρεψε σε αποκλιμάκωση.

Οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες συγκρούστηκαν για μια συνοριακή διαμάχη στις 14-16 Σεπτεμβρίου, κατηγορώντας η μία την άλλη ότι χρησιμοποίησε άρματα μάχης, όλμους, πυροβολικό πυραύλων και επιθετικά drones για να επιτεθεί σε φυλάκια και κοντινούς οικισμούς.

Από τις 14 ως τις 16 Σεπτεμβρίου ξέσπασαν φονικές συγκρούσεις μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών που έχουν εδώ και χρόνια εδαφικές διαφορές.

Η μία κατηγόρησε την άλλη ότι χρησιμοποίησε άρματα μάχης, όλμους, πυροβολικό και drones για να επιτεθεί σε προκεχωρημένα φυλάκια στη μεθόριο και σε γειτονικούς οικισμούς, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 54 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Το Κιργιστάν επίσης ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε περίπου 137.000 ανθρώπους από τη ζώνη των συγκρούσεων. Η κυβέρνηση κήρυξε την 19η Σεπτεμβρίου ημέρα πένθους για τα θύματα.

Το Τατζικιστάν δεν έχει ανακοινώσει επίσημο απολογισμό θυμάτων, αλλά πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας έχουν επισημάνει ότι 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν αυτή την εβδομάδα.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε εκεχειρία στις 16 Σεπτεμβρίου, η οποία σε γενικές γραμμές τηρείται, παρά κάποιους βομβαρδισμούς.

Τα σύνορα μεταξύ του Ταζικιστάν και του Κιργιστάν είναι τακτικά το θέατρο φονικών συγκρούσεων. Σχεδόν τα μισά από τα 970 χιλιόμετρα των συνόρων αμφισβητούνται και η πρόοδος για την οριοθέτησή τους ήταν πολύ αργή τα τελευταία χρόνια.

Το 2021 σημειώθηκαν χωρίς προηγούμενο συγκρούσεις ανάμεσα στα δύο μέρη, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 50 ανθρώπων και τροφοδοτώντας φόβους για μια κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ amna.gr