Συζήτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με την Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Lana Zeki Nusseibeh

«Ο σεβασμός της Ελλάδας στο Διεθνές Δίκαιο είναι αδιαπραγμάτευτος. Και είναι η μόνη απάντηση σε όσους επιχειρούν να ανατρέψουν το ισχύον πλαίσιο ασφαλείας μέσω αναθεωρητισμών ή χρήσης βίας» τόνισε από τη Νέα Υόρκη ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στην Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Lana Zeki Nusseibeh. Η συζήτηση τους πραγματοποιήθηκε τη μέρα που το Συμβούλιο Ασφαλείας συγκλήθηκε εκτάκτως ξανά για την Ουκρανία και έλαβε χώρα μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω νόσησης της κας. Nusseibeh με κορωνοϊό.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε στην κα. Nusseibeh ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών και του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας των ανεξάρτητων κρατών, ενώ παραμένει σταθερά προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο, συντασσόμενη πλήρως με τις Αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

 

Για τον λόγο αυτό, σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός, η Ελλάδα καταδίκασε εξαρχής τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και κάθε απόπειρα αναθεώρησης της ιστορίας και επαναχάραξης των συνόρων από αυταρχικούς ηγέτες.

Στο ίδιο πλαίσιο, πρόσθεσε, η Ελλάδα απαντά στην τουρκική προκλητικότητα που αντιμετωπίζει με αναφορά στη διεθνή νομιμότητα και τις Συνθήκες που έχει υπογράψει, όπως είναι η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας UNCLOS. «Το Διεθνές Δίκαιο είναι προϋπόθεση για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών και την εμπέδωση της ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», δήλωσε.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης έθεσε επίσης στην κα. Nusseibeh το ζήτημα της ελληνικής μειονότητας της Μαριούπολης, για την οποία η Ελλάδα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, και εξέφρασε  την ανησυχία του για την ασφάλεια των μελών της.

Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε την κα. Nusseibeh για την υποψηφιότητα της Ελλάδας για μια θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-2026.

18.3.2022