Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ: Η Ουκρανία στην ημερήσια διάταξη «Ρωσικοποίηση» παιδιών της Ουκρανίας

Γράφει η Vicky Kostenas Lagdos από τη Ζυρίχη

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα απασχολήσει επίσης το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ από αυτή τη Δευτέρα. Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Annalena Baerbock θα δώσει ομιλία στην εναρκτήρια συνάντηση στη Γενεύη. Στη συνάντηση είναι πιθανό να συζητηθούν αναφορές για συστηματική απαγωγή ουκρανών παιδιών στη Ρωσία.
Το Κρεμλίνο το απορρίπτει ως ψευδή αναφορά.
Το Συμβούλιο θα συνεδριάσει μέχρι τις αρχές Απριλίου και θα εξετάσει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών εκλέγει τις 47 χώρες μέλη για τριετή θητεία με βάση ένα περιφερειακό κλειδί. Η Γερμανία είναι επίσης επί του παρόντος μέλος του Συμβουλίου.

Απαγωγή παιδιών από την Ουκρανία: Τα Παιδικά Χωριά SOS θέλουν να ξεκαθαρίσουν τις κατηγορίες για πρακτικές στη Ρωσία. Ο Πούτιν χτίζει έτσι τις κακές παραδόσεις της Ρωσικής Τσαρικής Αυτοκρατορίας και τον τρόμο επί Στάλιν. Η υποταγή δεν θα έφερνε ειρήνη στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με μια αναφορά, παιδιά από τα χωριά μεταφέρθηκαν στη Ρωσία για να τα «ρωσοποιήσουν».
Η οργάνωση αρωγής εξετάζει τώρα τις περιπτώσεις.
Απαγωγή παιδιών με τη χάρη του Πούτιν – πώς η Ρωσία απαγάγει ορφανά Ουκρανά.
Από την έναρξη του πολέμου, οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν φέρει χιλιάδες ανάδοχα και ορφανά παιδιά από την Ουκρανία στη Ρωσία. Εκατοντάδες έχουν ήδη υιοθετηθεί και έχουν γίνει Ρώσοι πολίτες. Ένα έγκλημα που η Ρωσία περνά ως καλή πράξη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού ZDF «frontal», η διεθνής οργάνωση βοήθειας SOS Children’s Villages εμπλέκεται στη συστηματική απαγωγή παιδιών από την Ουκρανία μέσω της Ρωσίας.

Σύμφωνα με δήλωση την Τρίτη, το περιοδικό έλαβε φωτογραφίες που δείχνουν παιδιά από την Ουκρανία να μεταφέρονται στον οικισμό Τομιλίνο κοντά στη Μόσχα. Εκεί προφανώς παραδόθηκαν σε Ρώσους ανάδοχους γονείς.

Ο οικισμός Τομιλίνο ανήκει στα Παιδικά Χωριά SOS από το 1990. Η οργάνωση βοήθειας παραδέχτηκε στο ZDF ότι γνώριζε 13 Ουκρανά παιδιά στα χωριά τους στη Ρωσία. Έγραψε επίσης γραπτώς: «Τα Παιδικά Χωριά SOS Ρωσία δεν μπορούν να παράσχουν πληροφορίες για το πώς ήρθαν τα παιδιά στη Ρωσία και πώς απέκτησαν τη ρωσική υπηκοότητα».

«Τα Παιδικά Χωριά SOS είναι ενάντια στη χρήση παιδιών για πολιτικούς σκοπούς. Δεν το υποστηρίζουμε και θα εξετάσουμε αυτή την υπόθεση», συνεχίζει η επιστολή, σύμφωνα με το «frontal». Ο κύριος στόχος των Παιδικών Χωριών SOS Ρωσία είναι η προστασία των παιδιών ανεξάρτητα από την καταγωγή τους, ακόμη και κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, υποστήριξε η οργάνωση. Σύμφωνα με το SOS Children’s Villages Russia, εργάζεται στη χώρα για περισσότερα από 30 χρόνια και επί του παρόντος φροντίζει περισσότερα από 600 παιδιά. Τα Παιδικά Χωριά SOS δραστηριοποιούνται επίσης στην Ουκρανία.

«Ρωσικοποίηση» παιδιών της Ουκρανίας


Σύμφωνα με έρευνα της «frontal», η Ρωσίδα αξιωματούχος των δικαιωμάτων του παιδιού Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα επισκέφτηκε το Παιδικό Χωριό SOS Tomilino τον Δεκέμβριο του 2022. Η υπηρεσία σας οργανώνει αναγκαστικές υιοθεσίες παιδιών από την Ουκρανία με στόχο τη ρωσικοποίηση, ανέφερε η έκθεση. Κατά την επίσκεψή της, τραβήχτηκαν προπαγανδιστικές φωτογραφίες που δείχνουν απαχθέντα παιδιά της Ουκρανίας.

Το περιοδικό ZDF επεσήμανε ότι από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, παιδιά και νέοι από την Ουκρανία απήχθησαν συστηματικά στη Ρωσία. Πολλά από τα παιδιά θα δίνονταν εκεί για αναγκαστική υιοθεσία και θα τοποθετούνταν σε ρωσικές ανάδοχες οικογένειες. Ο στόχος είναι να ξεχάσουν τα πάντα ουκρανικά και να λάβουν μια φιλορωσική πατριωτική ανατροφή.

Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, περισσότερα από 230.000 παιδιά λέγεται ότι έχουν μεταφερθεί στη Ρωσία -όχι οικειοθελώς, σύμφωνα με την κατηγορία από το Κίεβο.
Οι περισσότεροι Ουκρανοί δεν πήγαν οικειοθελώς στη Ρωσία, αλλά απελάθηκαν.
1,36 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μεταφερθεί στη Ρωσία από τις αμφισβητούμενες περιοχές της Ουκρανίας από την έναρξη των μαχών. Περισσότεροι από 230.000 από αυτούς είναι παιδιά, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας την Πέμπτη στη Μόσχα.

Στρατός της Μόσχας: 230.000 παιδιά μεταφέρθηκαν στη Ρωσία
Άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε ασφάλεια από ουκρανικές περιοχές, όπως οι αυτονομιστικές δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ. 17.700 άνθρωποι απομακρύνθηκαν την Πέμπτη, μεταξύ των οποίων 2.370 παιδιά.

Η ηγεσία του Κιέβου κατηγορεί τα ρωσικά στρατεύματα ότι εμποδίζουν τους ανθρώπους να διαφύγουν σε εδάφη που ελέγχονται από την Ουκρανία. Οι περισσότεροι Ουκρανοί δεν πήγαν οικειοθελώς στη Ρωσία, αλλά απελάθηκαν.
Ορφανά που έφεραν στη Ρωσία από την Ουκρανία. Εκατοντάδες έχουν ήδη υιοθετηθεί και έχουν γίνει Ρώσοι πολίτες. Ένα έγκλημα που η Ρωσία περνά ως καλή πράξη.

Vicky Kostenas Lagdos

Schriftstellerin, Dichterin
Zürich, 27. Februar 2023

Quelle: Deutsche Welle