Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (Άμυνα), 21 Μαρτίου 2022

Κύρια αποτελέσματα

Εξωτερικές υποθέσεις

Ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας

Οι Υπουργοί είχαν συζήτηση για τη ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας . Μέχρι στιγμής 13 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται άμεση ανθρωπιστική βοήθεια και πάνω από 3,3 εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.

Οι υπουργοί στάθηκαν ενωμένοι στην υποστήριξή τους στην Ουκρανία . Συμφώνησαν να συνεχίσουν να περιορίζουν και να απομονώνουν τη Ρωσία διπλωματικά και στη διεθνή σκηνή, και να επικαλούνται τα εγκλήματα πολέμου και τις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία οικονομικά, οικονομικά και να υποστηρίζει τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Από την άποψη αυτή, οι υπουργοί κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για επιπλέον 500 εκατομμύρια ευρώ που θα κινητοποιηθούν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ειρήνης .

Josep Borrell, Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας

Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι ένα τεράστιο έγκλημα πολέμου που διαπράχθηκε από τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις εναντίον του ουκρανικού λαού. Αυτό δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο. Γι’ αυτό, καλωσορίζουμε την Εξεταστική Επιτροπή που συστάθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Χαιρετίζουμε επίσης την έρευνα του Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και υπενθυμίζουμε την εντολή του Διεθνούς Δικαστηρίου να σταματήσει η Ρωσία την εισβολή στην Ουκρανία.

Josep Borrell, Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας

Η ΕΕ είναι έτοιμη να ενισχύσει περαιτέρω τα περιοριστικά της μέτρα εάν το απαιτεί η κατάσταση και να συνεργαστεί με διεθνείς εταίρους.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στους υπουργούς συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών της Μολδαβίας Νίκου Ποπέσκου .

Η Μολδαβία είναι μια από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο και από τη ρωσική επιθετικότητα, με το 13% των παιδιών στη χώρα να είναι Ουκρανοί πρόσφυγες και μια από τις πιο απειλούμενες. Η ΕΕ λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες και τις ανάγκες της Μολδαβίας και οι υπουργοί τόνισαν τη δέσμευσή τους να ενισχύσουν συλλογικά τη στήριξη της ΕΕ στη χώρα.

Μάλι

Το Συμβούλιο είχε και αντάλλαξε απόψεις σχετικά με την κατάσταση στο Μάλι .

Όχι μόνο οι μεταβατικές αρχές στο Μάλι ζήτησαν την απόσυρση των δυνάμεων Barkhane και Takuba από τη χώρα, αλλά αποφάσισαν επίσης να συνεργαστούν με τις ρωσικές μισθοφόρους δυνάμεις της Ομάδας Wagner , οι οποίοι είναι διαβόητοι για φρικαλεότητες όπου κι αν έχουν δράσει.

Το Συμβούλιο επιβεβαίωσε ότι η αποστολή στρατιωτικής εκπαίδευσης της ΕΕ στο Μάλι ( EUTM Mali ) δεν μπορεί να εμπλακεί με κανέναν τρόπο σε δραστηριότητες που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη φήμη της ΕΕ.

Για το λόγο αυτό, η Ύπατη Εκπρόσωπος ζήτησε γραπτώς εγγυήσεις , ότι οι μονάδες που εκπαιδεύονται από την ΕΕ δεν θα εργαστούν ή θα συνεργαστούν με την ομάδα Wagner. Η ΕΕ αναμένει απάντηση από τις αρχές του Μάλι και, σε περίπτωση που δεν χορηγούνταν αυτές οι εγγυήσεις, η ΕΕ δεν θα είχε άλλη επιλογή από το να επανεξετάσει την παρουσία της στο Μάλι .

Στο μεταξύ, η ΕΕ συνεχίζει να παρέχει άμεση οικονομική βοήθεια στον πληθυσμό στο Μάλι και στο Σαχέλ ευρύτερα, και θα επεκτείνει τη στήριξή της στη Μπουρκίνα Φάσο και τον Νίγηρα .

συμπεράσματα του Συμβουλίου

Το Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα για το Καμερούν.

Εξωτερικές υποθέσεις και άμυνα

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ που συνήλθαν σε κοινή σύνοδο ενέκριναν το Strategic Compass , ένα φιλόδοξο σχέδιο δράσης για την ενίσχυση της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ έως το 2030.

Όταν παρουσίασα το Compass τον περασμένο Νοέμβριο, είπα ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κίνδυνο. Τώρα, είναι ολοφάνερο. Αυτή η απρόκλητη και αδικαιολόγητη εισβολή σηματοδοτεί μια «τεκτονική μετατόπιση». Η αντίδρασή μας στον πόλεμο έδειξε ότι εμείς, ως ΕΕ, μπορούμε να δράσουμε σταθερά και γρήγορα όταν είμαστε ενωμένοι. Η σημερινή υιοθέτηση του Compass το επιβεβαιώνει.

Josep Borrell, Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας

Το Strategic Compass παρέχει μια κοινή αξιολόγηση του στρατηγικού περιβάλλοντος στο οποίο λειτουργεί η ΕΕ και των απειλών και προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ένωση. Για πρώτη φορά, το έγγραφο διατυπώνει συγκεκριμένες και εφαρμόσιμες προτάσεις , με πολύ ακριβές χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, προκειμένου να βελτιωθεί η ικανότητα της ΕΕ να ενεργεί αποφασιστικά σε κρίσεις και να υπερασπίζεται την ασφάλειά της και τους πολίτες της.

Το Compass τονίζει επίσης ξεκάθαρα τη σημασία της διατλαντικής σχέσης και του ρόλου του ΝΑΤΟ στη συλλογική άμυνα. Μια ισχυρότερη και πιο ικανή ΕΕ στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας θα συμβάλει στην ενίσχυση της διατλαντικής ασφάλειας και του ΝΑΤΟ.

Η Στρατηγική Πυξίδα αναμένεται τώρα να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 24-25 Μαρτίου 2022.

Αμυνα

Οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ συζήτησαν ζητήματα που σχετίζονται με την άμυνα σχετικά με τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας.