Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, 20 Φεβρουαρίου 2023

Κύρια αποτελέσματα

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή για να αποτίσει φόρο τιμής στα περισσότερα από 40.000 θύματα των καταστροφικών σεισμών στην Τουρκία και τη Συρία .

Ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αντάλλαξε απόψεις για τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, σχεδόν ένα χρόνο αφότου η Ρωσία ξεκίνησε την απρόκλητη, παράνομη και ευρείας κλίμακας εισβολή της.

Josep Borrell

Πρέπει να συνεχίσουμε την ισχυρή, ακλόνητη υποστήριξή μας στην Ουκρανία, μέχρι να επικρατήσει και να κερδίσει η Ουκρανία. Για αυτό, ο χρόνος είναι ουσιαστικός. Ταχύτητα σημαίνει ζωές.

Josep Borrell, Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας

Οι Υπουργοί συζήτησαν τη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία μέσω της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Ειρήνης και τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες στο πλαίσιο της αποστολής στρατιωτικής βοήθειας της ΕΕ για την υποστήριξη της Ουκρανίας ( EUMAM Ukraine ).

Το Συμβούλιο συζήτησε επίσης τις επείγουσες και σημαντικές ανάγκες της Ουκρανίας όσον αφορά τα πυρομαχικά . Από την άποψη αυτή, η συζήτηση επικεντρώθηκε στον τρόπο εντατικοποίησης των κοινών προσπαθειών της ΕΕ, ιδίως μέσω πιθανών προμηθειών σε επίπεδο ΕΕ για την αντιμετώπιση αυτών των αναγκών. Το θέμα είναι πιθανό να αγγίξουν οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ στην προσεχή άτυπη συνάντησή τους στη Σουηδία.

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν επίσης απόψεις σχετικά με τις συνεχιζόμενες εργασίες για την υιοθέτηση ενός 10ου πακέτου κυρώσεων κατά όσων συμβάλλουν στη συνέχιση του ρωσικού επιθετικού πολέμου, το ζήτημα της πλήρους λογοδοσίας για τα ρωσικά εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένου του εγκλήματος της επίθεσης, και τη διπλωματική προσέγγιση προς τους εταίρους της G7 και στα Ηνωμένα Έθνη με σκοπό τη διασφάλιση ευρείας υποστήριξης για το σχέδιο ψηφίσματος σχετικά με τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που διέπουν μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη, το οποίο θα ψηφιστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Τέλος, το Συμβούλιο έθιξε επίσης την Πρωτοβουλία για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα , η οποία λήγει στα μέσα Μαρτίου. Οι υπουργοί συμφώνησαν ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση στη Ρωσία για να επιτραπεί η παράτασή της και να αρθούν οι περιορισμοί για τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων. Η ΕΕ συνεισφέρει μέσω των οδών αλληλεγγύης ΕΕ-Ουκρανίας , οι οποίες έχουν διευκολύνει την εξαγωγή 51 εκατομμυρίων τόνων αγαθών από την Ουκρανία στον υπόλοιπο κόσμο και είναι καθοριστικής σημασίας για τη σταθεροποίηση των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων.

Άτυπη ανταλλαγή με τον Nicu Popescu

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ πραγματοποίησαν άτυπη ανταλλαγή απόψεων με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης της Δημοκρατίας της Μολδαβίας , Nicu Popescu σχετικά με τον αντίκτυπο της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας στη Δημοκρατία της Μολδαβίας, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων πρόσφατες επανειλημμένες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Μολδαβίας και ο οπλισμός της Ρωσίας στον ενεργειακό εφοδιασμό.

Οι Υπουργοί επιβεβαίωσαν τη στήριξη της ΕΕ προς τη Μολδαβία στην ευρωπαϊκή της πορεία και την προθυμία να βοηθήσει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της ασφάλειας της Μολδαβίας.

Από την άποψη αυτή, η Μολδαβία εξέφρασε την επιθυμία να επωφεληθεί από μια αποστολή της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της ΕΕ και το Συμβούλιο θα διερευνήσει αυτή τη δυνατότητα.

Αφγανιστάν

Το Συμβούλιο είχε ανταλλαγή απόψεων για το Αφγανιστάν, μετά από άτυπη ανταλλαγή μέσω τηλεδιάσκεψης με την Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Amina Mohammed .

Οι Υπουργοί συζήτησαν τις πιο πρόσφατες εξελίξεις επί τόπου, και ιδιαίτερα το διάταγμα που απαγορεύει στις γυναίκες να εργάζονται για ΜΚΟ και τον αρνητικό αντίκτυπό του στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι Υπουργοί συμφώνησαν ότι οι ανθρωπιστικές και βασικές ανάγκες της ΕΕ και η βιοποριστική βοήθεια θα συνεχιστούν , εφόσον μπορεί να παραδοθεί με τρόπο που δεν εισάγει διακρίσεις και σύμφωνα με τις αρχές που συμφωνήθηκαν από τη διεθνή κοινότητα χορηγών ανθρωπιστικής βοήθειας. Αυτό θα παρακολουθείται στενά και θα αποφασίζεται κατά περίπτωση κατά τη διάρκεια μιας δοκιμαστικής περιόδου έξι μηνών.

Διπλωματία για το κλίμα και την ενέργεια

Το Συμβούλιο συζήτησε τη διπλωματία για το κλίμα και την ενέργεια παρουσία του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς .

Στη συζήτηση τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί περαιτέρω η προσέγγιση της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια και να διπλασιαστούν οι προσπάθειές της για να διασφαλίσει ότι η επερχόμενη COP28 θα αποφέρει φιλόδοξα αποτελέσματα . Τόνισε επίσης την επείγουσα ανάγκη να αυξηθεί η χρηματοδότηση για το κλίμα πέρα ​​από το επίπεδο των παραδοσιακών χορηγών και να πιέσει για μια πιεστική μεταρρύθμιση των πολυμερών τραπεζών ανάπτυξης.

Το μεταβαλλόμενο κλίμα και η υποβάθμιση του περιβάλλοντος έχουν σοβαρές επιπτώσεις για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια και οι κίνδυνοι που προκύπτουν από την κλιματική αλλαγή πρέπει να ενσωματώνονται συστηματικά στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της ΕΕ. Σύντομα θα παρουσιαστεί κοινή ανακοίνωση της Ύπατης Εκπροσώπου και της Επιτροπής για τα θέματα αυτά.

Επικαιρότητα

Το Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να επιβάλει περιοριστικά μέτρα σε επιπλέον 32 άτομα και δύο οντότητες που ευθύνονται για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν .

21.2.2023