Συμβούλιο της Ε.Ε : Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, 20 Μαρτίου 2023

Κύρια αποτελέσματα

Ουκρανία

Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων αντάλλαξε απόψεις για τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας.

Πριν από τη συζήτηση του Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας , Dmytro Kuleba , μίλησε σύντομα στους υπουργούς της ΕΕ μέσω τηλεδιάσκεψης και τους ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις επί τόπου και τις στρατιωτικές προτεραιότητες της Ουκρανίας, ιδίως την επείγουσα ανάγκη για πυρομαχικά.

Σε μια κοινή σύνοδο στην οποία συγκεντρώθηκαν οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, το Συμβούλιο συμφώνησε στη συνέχεια σχετικά με την πρόταση τριών οδών που υπέβαλε ο Ύπατος Εκπρόσωπος και ο Επίτροπος Μπρετόν για την επείγουσα παροχή στην Ουκρανία με πυρομαχικά πυροβολικού , είτε προερχόμενα από υπάρχοντα αποθέματα είτε από κοινού προμηθειών.

Josep Borrell

Σήμερα, το Συμβούλιο επιβεβαίωσε τη συμφωνία του σχετικά με αυτήν την τριμερή προσέγγιση. Η σημερινή απόφαση είναι σημαντική λόγω της φιλοδοξίας της – θα εργαστούμε κάτω από πολύ αυστηρές προθεσμίες, επειδή ο σκοπός είναι να παρέχουμε ένα εκατομμύριο πυρομαχικά σε ένα χρόνο -, από το πεδίο εφαρμογής – συνδυάζουμε την παράδοση από τα υπάρχοντα αποθέματα και την κοινή προμήθεια νέας παραγωγής – και χρηματοοικονομικός όγκος – μιλάμε για αποζημίωση 2 δισ. ευρώ –. […] Το Συμβούλιο συμφώνησε επίσης να εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης της συνολικής χρηματοοικονομικής ικανότητας του EPF κατά 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Josep Borrell, Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας

Στο περιθώριο της συνάντησης, 17 κράτη μέλη της ΕΕ και η Νορβηγία υπέγραψαν τη συμφωνία έργου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας ( EDA ) για τη συλλογική προμήθεια πυρομαχικών για την ενίσχυση της Ουκρανίας και την αναπλήρωση των εθνικών αποθεμάτων των κρατών μελών.

Στη συνέχεια, το Συμβούλιο συζήτησε τη φόρμουλα ειρήνης του Προέδρου Ζελένσκι . Το Συμβούλιο εξέφρασε την υποστήριξή του και θα συνεχίσει να επικοινωνεί με την Ουκρανία και τους εταίρους για την προώθηση του σχεδίου και μιας δίκαιης ειρήνης.

Σχετικά με τη λογοδοσία , οι υπουργοί έθιξαν την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου να εκδώσει ένταλμα σύλληψης κατά του Προέδρου Πούτιν, σε σχέση με φερόμενα εγκλήματα απέλασης ουκρανών παιδιών στη Ρωσία. Το Συμβούλιο θα συνεχίσει να εργάζεται για τον εντοπισμό όσων εμπλέκονται στην απέλαση παιδιών με στόχο τη θέσπιση περαιτέρω περιοριστικών μέτρων.

Τέλος, οι υπουργοί έθιξαν επίσης την Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας , η οποία παρατάθηκε αμέσως πριν από τη σύνοδο του Συμβουλίου, και τόνισαν την ουσιαστική συμβολή της ΕΕ στις προσπάθειες υποστήριξης της εξαγωγής ουκρανικών τροφίμων μέσω των Διαδρομών Αλληλεγγύης.

Τυνησία

Το Συμβούλιο είχε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την κατάσταση στην Τυνησία.

Η Τυνησία είναι πολύ στενός εταίρος και γείτονας της ΕΕ και οι εξελίξεις στη χώρα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την αστάθεια στη Μεσόγειο.

Το Συμβούλιο εξέφρασε τη συνεχιζόμενη προθυμία του να υποστηρίξει τον τυνησιακό λαό, αλλά τόνισε την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης του ζητήματος του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Επανέλαβε επίσης ότι είναι απαραίτητο για την τυνησιακή ηγεσία να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να ολοκληρώσει το πρόγραμμα που έχει ήδη συμφωνηθεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο .

Το Συμβούλιο θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση και δύο μέλη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων ανατέθηκαν από τον Ύπατο Εκπρόσωπο να ταξιδέψουν στην Τυνησία για να αξιολογήσουν την κατάσταση και να προτείνουν τρόπους για να προχωρήσουν.

Επικαιρότητα

Το Συμβούλιο αποφάσισε να επιβάλει περιοριστικά μέτρα σε επιπλέον 8 άτομα και μία οντότητα στο πλαίσιο του καθεστώτος ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν , συμπληρώνοντας τα προηγούμενα πακέτα κυρώσεων που εγκρίθηκαν από τον Οκτώβριο του 2022.\

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος ενημέρωσε τους υπουργούς της ΕΕ για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Οχρίδα στο πλαίσιο της τελευταίας συνάντησης υψηλού επιπέδου του Διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινα . Σε ένα βασικό ορόσημο της διαδικασίας εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου*, τα μέρη συμφώνησαν στο παράρτημα εφαρμογής της συμφωνίας που έγινε δεκτό στην προηγούμενη συνάντηση υψηλού επιπέδου στις 27 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

Στρατηγική Πυξίδα

Σε μια κοινή σύνοδο στην οποία συγκεντρώθηκαν οι Υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, έγινε απολογισμός της προόδου που σημειώθηκε στην εφαρμογή της Στρατηγικής Πυξίδας της ΕΕ, ένα χρόνο από την έγκρισή της.

Οι Υπουργοί χαιρέτησαν την πρόοδο που σημειώθηκε και στους τέσσερις πυλώνες του Compass και προσδιόρισαν τομείς που χρειάζονται περαιτέρω εργασία.

Άλλες αποφάσεις

Το Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα για το Αφγανιστάν και τις προτεραιότητες της ΕΕ στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ( ΟΑΣΕ ) και παρέτεινε την εντολή της επιχείρησης EUNAFVOR MED IRINI έως τις 31 Μαρτίου 2025.