Συμμετοχή του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη σε πρόγευμα εργασίας στην Πρεσβεία της Τσεχίας στην Ελλάδα

Σε πρόγευμα εργασίας συμμετείχε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με αφορμή την εξάμηνη ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Δημοκρατία της Τσεχίας, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη Γαλλία.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος μεταβαίνει στην Πράγα προκειμένου να συμμετάσχει στο αυριανό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της Προεδρίας, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενεργειακή επάρκεια και την απεξάρτησή της από τη Ρωσία, καθώς και την αναζήτηση πολλαπλών πηγών ενέργειας, με έμφαση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό ζήτημα και την εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, τονίζοντας ταυτόχρονα τον παρατεταμένο φόβο της επισιτιστικής κρίσης.

Για την κατάσταση στην Ουκρανία, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη που οφείλουν να δείξουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ αλλά και την αναγκαιότητα να αξιολογηθούν οι κυρώσεις που επιβλήθησαν, ώστε να κριθούν τα βήματα που έγιναν σωστά.

Όσον αφορά το ζήτημα της διεύρυνσης των Δυτικών Βαλκανίων, ο Αναπληρωτής Υπουργός ευχήθηκε να ξεκινήσει άμεσα η ενταξιακή πορεία τόσο της Αλβανίας, όσο και της Βόρειας Μακεδονίας, εφόσον το κοινοβούλιό της εγκρίνει τη γαλλική πρόταση διαπραγματευτικού πλαισίου για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας με την ΕΕ.

Επιπλέον, ο κ. Βαρβιτσιώτης έκανε λόγο για την ανάγκη περισσότερων επενδύσεων, ιδιαίτερα στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας της Ένωσης, καθώς και για την ανθεκτικότητα της οικονομίας της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με την Τουρκία, ο Αναπληρωτής Υπουργός αναφέρθηκε στον χάρτη Μπαχτσελί που απεικονίζει μεγάλο μέρος του Αιγαίου και των ελληνικών νησιών ως τουρκικά και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει σιωπηλή απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

Στην τσεχική πρεσβεία όπου έλαβε μέρος η εκδήλωση, παρευρέθησαν πρέσβεις από τα 27 κράτη-μέλη της Ένωσης.

14.7.2022