Συμπεράσματα της εκπροσώπου του ΟΗΕ για το μεταναστεύτικο- Πηγές από το Υπ. Μετανάστευσεις απαντούν

Η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ Μαίρη Λόλορ, συμπέρανε ήστερα από 10 μέρες επίσκεψη στην χώρα μας ότι οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες και αναφέρεται στις ΜΚΟ.

Η Lawlor παρουσίασε τα προκαταρκτικά της ευρήματα στο τέλος μιας 10ήμερης επίσκεψης στην Ελλάδα, όπου συναντήθηκε με υπουργούς στην Αθήνα και επισκέφθηκε επίσης τα νησιά Λέσβο, Χίο και Σάμο που βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη το 2015 και το 2016.

«Ανησυχώ για την αυξανόμενη ποινικοποίηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα. Η αλληλεγγύη δεν πρέπει ποτέ να τιμωρείται και η συμπόνια δεν πρέπει ποτέ να παραπεμφθεί σε δίκη”, δήλωσε ο Λόουλορ.

«Στην άκρη του δόρατος υπάρχουν διώξεις, όπου οι πράξεις αλληλεγγύης επανερμηνεύονται ως εγκληματική δραστηριότητα, ειδικά το έγκλημα της παράνομης διακίνησης ανθρώπων», πρόσθεσε.

Ο Lawlor δήλωσε ότι οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να εκτελέσουν το έργο τους από το 2019, ειδικά σε τομείς που θα μπορούσαν να θεωρηθούν «αμφιλεγόμενοι ή γεωπολιτικά περίπλοκοι ή ευαίσθητοι». Πηγή: REUTERS

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου σχετικά με τα συμπεράσματα που παρουσίασε η ειδική εμπειρογώμονας του ΟΗΕ, Μαίρη Λόλορ για τους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην χώρα αναφέρει: “Η Ελλάδα σέβεται απόλυτα τη δράση των οργανωμένων ή μεμονωμένων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δραστηριοποιούνται σε θέματα μετανάστευσης και ασύλου, όπως καταδεικνύει ο μεγάλος αριθμός ΜΚΟ με τις οποίες συνεργάζεται άμεσα ή έμμεσα”.

Οι ίδιες πηγές του υπουργείου απορρίπτουν “κάθε κατηγορία περί δημιουργίας δυσανάλογων βαρών και περιορισμού της δραστηριότητάς τους”. “Μέλημά μας είναι η θέση σε ισχύ σαφούς πλαισίου δράσης των οργανώσεων και των μεμονωμένων υπερασπιστών με γνώμονα την τήρηση της δημόσιας τάξης, την πάταξη κάθε παράνομης δραστηριότητας και εκμετάλλευσης και την εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους ίδιους τους ωφελούμενους, αλλά και στους τοπικούς πληθυσμούς, ιδιαίτερα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου”, τονίζουν.

Σχετικά με το Μητρώο ΜΚΟ υπογραμμίζουν ότι η θέσπισή του “έχει ακριβώς ως σκοπό την εξασφάλιση της διαφάνειας και βάζει τάξη σε έναν πολύπλοκο χώρο με μία διαδικασία πιστοποίησης απόλυτα αναγκαία και αναλογική των προκλήσεων. Ουδεμία διάκριση δημιουργείται και βασίζεται σε αντικειμενικά και μετρήσιμα δεδομένα.”

“Στόχευση των ελληνικών αρχών”, καταλήγουν οι ίδιες πηγές είναι “η αποτροπή παράνομων ενεργειών, συμπεριλαμβανομένης της παράνομης διακίνησης ανθρώπων, στοιχείο το οποίο αναγνωρίζει και η ειδική εισηγήτρια στην έκθεσή της”. Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ