Συνάντηση Δένδια-Κλέβερλι: δέσμευσή για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο

Πριν την συνάντηση ο Νίκος Δένδιας είχε πει τα εξής: Θα έχω σήμερα την ευκαιρία να συναντηθώ για πρώτη φορά με τον νέο Υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, James Cleverly.

Καταρχήν, θα συζητήσουμε το διμερές πλαίσιο, την εκτέλεση της συμφωνίας για το Στρατηγικό Πλαίσιο, την οποία είχα υπογράψει με τη νυν Πρωθυπουργό, Liz Truss, όταν αυτή ήταν Υπουργός Εξωτερικών.

Από κει και πέρα, θα έχω τη δυνατότητα να τον ενημερώσω για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, για την τουρκική προκλητικότητα και παραβατικότητα, τα ζητήματα που δημιουργούνται από το φερόμενο τουρκολιβυκό “μνημόνιο”, το άκυρο τουρκολιβυκό “μνημόνιο”, και από κει και πέρα την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια.

Και, όπως πάντα, να κάνουμε από κοινού μια ανάλυση για το Κυπριακό και τη δυνατότητα επιτέλους να μπορέσει να ξεκινήσει μια διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Πάντα το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια σημαντική χώρα, ένας στρατηγικός και ιστορικός φίλος της Ελλάδας. Και για την Ελληνική Κυβέρνηση, την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το Ηνωμένο Βασίλειο να έχει πλήρη εικόνα των ελληνικών απόψεων.

Μετά το τέλος της συνάντησης έκανε την εξής ανάρτηση: «Σε μία εγκάρδια πρώτη συνάντηση με τον Βρετανό ομόλογό μου, J. Cleverly, συζητήσαμε για την περαιτέρω ενίσχυση των δεσμών Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου και τον συντονισμό εντός των διεθνών οργανισμών, ενώ εξετάσαμε την πρόοδο στην εφαρμογή του Μνημονίου για το Στρατηγικό Διμερές Πλαίσιο που υπεγράφη πέρυσι» έγραψε στο Twitter ο Νίκος Δένδιας.

Επίσης ο Τζέιμς Κλέβερλι ανέφερε ότι με χαρά καλωσόρισε τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών στο Λονδίνο σήμερα. «Συζητήσαμε τη συνεχιζόμενη αλληλεγγύη μας απέναντι στη βάναυση επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη δέσμευσή μας για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο»