Συνάντηση ηγετών Αυστραλίας-ΕΕ 2022: κοινό δελτίο τύπου από τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Anthony Albanese, τον Πρόεδρο Charles Michel και την Πρόεδρο Ursula von der Leyen

 1. Σήμερα, 16 Νοεμβρίου, ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Anthony Albanese, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, πραγματοποίησαν τη δεύτερη συνάντηση των ηγετών Αυστραλίας-ΕΕ στο περιθώριο της η σύνοδος κορυφής της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας. Χαιρέτησαν την έναρξη ισχύος της συμφωνίας πλαισίου μεταξύ της Αυστραλίας και της ΕΕ, η οποία σηματοδοτεί ένα νέο ορόσημο στη σχέση.
 2. Σε συνάντησή τους στο πλαίσιο του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και μιας μεταβαλλόμενης στρατηγικής προοπτικής στον Ινδο-Ειρηνικό, οι ηγέτες επιβεβαίωσαν την ισχυρή δέσμευσή τους στις κοινές αξίες τους, ιδίως τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και μια βασισμένη σε κανόνες πολυμερής τάξη. Θα συνεργαστούν στενά για να αντιμετωπίσουν τις κρίσεις του κλίματος και της βιοποικιλότητας και άλλες επείγουσες παγκόσμιες προκλήσεις και θα προωθήσουν την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Υπογράμμισαν τη σημασία ενός ανοιχτού, ελεύθερου, δίκαιου και ανθεκτικού πολυμερούς συστήματος συναλλαγών που βασίζεται σε κανόνες και συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για την υλοποίηση των αποτελεσμάτων που επιτεύχθηκαν στη 12ηΥπουργική Διάσκεψη του ΠΟΕ, συμπεριλαμβανομένης της ύπαρξης ενός πλήρως και εύρυθμου συστήματος επίλυσης διαφορών έως το 2024. Επαναβεβαίωσαν την αντίθεσή τους στη χρήση οικονομικού εξαναγκασμού , ο οποίος δεν συνάδει με τη διεθνή έννομη τάξη και υπονομεύει το παγκόσμιο εμπορικό σύστημα και συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για να ανταποκριθούν σε τέτοιες πρακτικές.
 3. Παραμένουν προσηλωμένοι στη συνεργασία για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ισότητας των φύλων παγκοσμίως, μεταξύ άλλων στην ανθρωπιστική δράση, την αναπτυξιακή βοήθεια και το εμπόριο. Συμφώνησαν στη σημασία της διασφάλισης ότι οι φωνές των αυτόχθονων πληθυσμών ακούγονται σε διεθνές επίπεδο και στην ανάγκη να μάθουν και να ενσωματώσουν τη γνώση και την εμπειρία τους.
 4. Οι ηγέτες αναγνώρισαν τις προσπάθειες για έξοδο από την οξεία φάση της πανδημίας COVID-19 και για καλύτερη προετοιμασία για μελλοντικές απειλές πανδημίας. Δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν για την ενίσχυση της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής ασφάλειας της υγείας, μεταξύ άλλων μέσω της διαπραγμάτευσης ενός νομικά δεσμευτικού διεθνούς μέσου για την πρόληψη, την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς και μέσω των ιδρυτών δωρητών του νεοσύστατου Ταμείου Πανδημίας.

Ρωσία / Ουκρανία

 1. Οι ηγέτες καταδίκασαν με τον πιο έντονο τρόπο τον απρόκλητο, παράνομο και αδικαιολόγητο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Υποστήριξαν σθεναρά την κοινή δήλωση των ηγετών της G7 και του ΝΑΤΟ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G20 στο Μπαλί. Η ΕΕ και η Αυστραλία επαίνεσαν η μια την άλλη ισχυρή, με αρχές και ενιαία απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη συλλογική τους υποστήριξη προς την Ουκρανία. Οι ηγέτες απέρριψαν σθεναρά και δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ ούτε την παράνομη απόπειρα προσάρτησης από τη Ρωσία των περιοχών Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσών της Ουκρανίας, ούτε τα παράνομα ψευδή «δημοψηφίσματα» που κατασκεύασε η Ρωσία, με τα παραποιημένα και παράνομα αποτελέσματά τους. Αυτές οι περιοχές, όπως και η Κριμαία, είναι η Ουκρανία. Η Ρωσία πρέπει αμέσως, να αποσύρει πλήρως και άνευ όρων τις δυνάμεις της από τα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορα της Ουκρανίας και να σταματήσει την επιθετικότητά της. Οι ενέργειες της Ρωσίας παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Χάρτη του ΟΗΕ. Οι ηγέτες επανέλαβαν τη σταθερή τους δέσμευση να λογοδοτήσουν τη Ρωσία, και όλους τους δράστες και τους συνεργούς, την ισχυρή υποστήριξή τους στην έρευνα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και αναγνώρισαν τις προσπάθειες της Ουκρανίας να εξασφαλίσει λογοδοσία, συμπεριλαμβανομένου του εγκλήματος της επίθεσης κατά της Ουκρανίας. Η Αυστραλία και η ΕΕ συμφώνησαν ότι η ανεύθυνη ρητορική της Ρωσίας για τα πυρηνικά είναι απαράδεκτη και ότι οποιαδήποτε χρήση χημικών, βιολογικών ή πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία θα αντιμετώπιζε σοβαρές συνέπειες. Στέκονται αποφασιστικά στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της και παραμένουν ακλόνητοι στην υποστήριξή τους στην ανεξαρτησία της Ουκρανίας,  
 2. Οι ηγέτες δεσμεύτηκαν να αντιμετωπίσουν τις σοβαρές επιπτώσεις που έχει ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο μέσω της αναστάτωσης και της αστάθειας των παγκόσμιων αγορών ενέργειας και τροφίμων. Υποστήριξαν την επέκταση της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας πέραν της τρέχουσας περιόδου που λήγει τον Νοέμβριο, και η Αυστραλία καλωσόρισε τις λωρίδες αλληλεγγύης της ΕΕ που παρείχαν εναλλακτικές διαδρομές για να επιτρέψουν στα ουκρανικά σιτηρά και άλλα γεωργικά προϊόντα να φτάσουν στις παγκόσμιες αγορές.
 3. Από την άποψη αυτή, η ΕΕ αναγνωρίζει τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Αυστραλία για να συμβάλει στη σταθερότητα των παγκόσμιων αγορών φυσικού αερίου μέσω του σταθερού εφοδιασμού της στον Ινδο-Ειρηνικό. Οι δύο πλευρές θα εμβαθύνουν τις ανταλλαγές για αυτά τα θέματα, μεταξύ άλλων στο πλαίσιο του σχεδίου ΕΕ REPower της ΕΕ. Θα ενισχύσουν επίσης τη διατομεακή συνεργασία για την αύξηση της επισιτιστικής ασφάλειας, μεταξύ άλλων μέσω της συνεργασίας με τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Κλιματική αλλαγή, περιβάλλον και ενεργειακή μετάβαση

 1. Οι ηγέτες τόνισαν την κοινή τους δέσμευση να αναλάβουν επείγουσα και φιλόδοξη δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, των φυσικών καταστροφών, της απώλειας βιοποικιλότητας και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και για την υποστήριξη μικρών, αναπτυσσόμενων και ευάλωτων κρατών, συμπεριλαμβανομένων των χωρών των νησιών του Ειρηνικού, με την οικοδόμηση ανθεκτικότητας και την προσαρμογή στην αντιμετώπιση του κλίματος επιπτώσεις της αλλαγής.
 2. Παραμένουν βαθιά προσηλωμένοι στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού, σημειώνοντας την επείγουσα ανάγκη να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό μέσω ταχέων, βαθιών και διαρκών μειώσεων των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου αυτή τη δεκαετία και να επιτευχθούν καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, και δεν θα φείδονται προσπαθειών να επιφέρει φιλόδοξη δράση από όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας.
 3. Οι ηγέτες αποφάσισαν να συνεχίσουν να εργάζονται μαζί σε πολυμερή φόρουμ, συμπεριλαμβανομένου του COP27, για να επιτύχουν φιλόδοξα αποτελέσματα για την κλιματική αλλαγή για την επιδίωξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού. Τονίζουμε την επείγουσα ανάγκη να επιταχυνθεί ο μετασχηματισμός σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυτή τη δεκαετία.
 4. Η Αυστραλία επαίνεσε την ηγεσία της ΕΕ στη δράση για το κλίμα, μεταξύ άλλων μέσω της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Η ΕΕ χαιρέτισε την αποφασιστικότητα της αυστραλιανής κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, τον ενισχυμένο στόχο του 2030 να μειώσει τις εκπομπές σε 43% κάτω από τα επίπεδα του 2005 έως το 2030, καθώς και την απόφασή της να συμμετάσχει στην παγκόσμια δέσμευση για το μεθάνιο που ξεκίνησε από την ΕΕ και τις ΗΠΑ το 2021.
 5. Αντανακλώντας την κοινή τους αποφασιστικότητα να επιταχύνουν τη μετάβαση σε καθαρές μηδενικές/κλιματικά ουδέτερες οικονομίες έως το 2050, η ΕΕ και η Αυστραλία έχουν δεσμευτεί να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους για την κλιματική αλλαγή και την παγκόσμια δίκαιη ενεργειακή μετάβαση προς μονοπάτια κλιματικής ουδετερότητας, συμπεριλαμβανομένης της ενεργειακής απόδοσης, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αλυσίδες εφοδιασμού υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα και καθαρής ενέργειας. Θα συγκεντρώσουν εμπειρογνώμονες, επιχειρήσεις και κυβερνήσεις και από τις δύο πλευρές για να συζητήσουν συγκεκριμένες λύσεις. Οι αρμόδιοι Υπουργοί θα συναντηθούν το πρώτο εξάμηνο του 2023 για να προωθήσουν ευκαιρίες υψηλού αντίκτυπου για συνεργασία και ο επόμενος διάλογος υψηλού επιπέδου Αυστραλίας-ΕΕ για την κλιματική αλλαγή και υψηλού επιπέδου διάλογος για την ενέργεια θα πραγματοποιηθεί το 2023.
 6. Οι ηγέτες δεσμεύτηκαν επίσης να συνεργαστούν για τη δημιουργία ανθεκτικών, ηθικών και βιώσιμων αλυσίδων εφοδιασμού κρίσιμων ορυκτών, συνεργαζόμενοι σε σχετικές διεθνείς πρωτοβουλίες και υποστηρίζοντας μεγαλύτερο εμπόριο και επενδύσεις σε κρίσιμα και στρατηγικά ορυκτά και ενέργεια μέσω της μελλοντικής εμπορικής συμφωνίας Αυστραλίας-ΕΕ. Παράλληλα, συμφώνησαν επίσης για την έγκαιρη έναρξη των συζητήσεων με σκοπό τη δημιουργία διμερούς εταιρικής σχέσης για βιώσιμα κρίσιμα και στρατηγικά ορυκτά.
 7. Τόνισαν τη σημασία της προώθησης των βέλτιστων πρακτικών και της ευθυγράμμισης για τη βιώσιμη χρηματοδότηση, και η ΕΕ χαιρέτισε το ενδιαφέρον της Αυστραλίας να συμμετάσχει στη Διεθνή Πλατφόρμα για τη Βιώσιμη Χρηματοδότηση.
 8. Αναγνώρισαν ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί κινητήρια δύναμη για τους κινδύνους καταστροφών και σημείωσαν την πρόθεσή τους να επεκτείνουν τη συνεργασία τους για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, μεταξύ άλλων μέσω της μείωσης των κινδύνων καταστροφών και της οικοδόμησης των αντίστοιχων δυνατοτήτων τους από αυτή την άποψη.
 9. Οι Leaders θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται μαζί την παγκόσμια περιβαλλοντική φιλοδοξία, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της βιοποικιλότητας, της κυκλικής οικονομίας, της διαπραγμάτευσης ενός φιλόδοξου διεθνούς νομικά δεσμευτικού μέσου για την πλαστική ρύπανση έως το 2024, της αειφόρου χρήσης του ωκεανού και της προώθησης της αειφόρου διαχείρισης των δασών. Δεσμεύτηκαν να εργαστούν από κοινού για την υιοθέτηση ενός φιλόδοξου Παγκόσμιου Πλαισίου Βιοποικιλότητας μετά το 2020 (GBF) στο COP15.2 στο Μόντρεαλ με σαφείς και μετρήσιμους στόχους και έναν ισχυρό μηχανισμό παρακολούθησης, και έχουν δεσμευτεί να εργαστούν για την ολοκλήρωση ενός νέου νομικά δεσμευτικό μέσο για τη διατήρηση και τη βιώσιμη χρήση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας πέραν της εθνικής δικαιοδοσίας στην πέμπτη Διακυβερνητική Διάσκεψη που επαναλαμβάνεται το 2023.

Ινδο-Ειρηνικός

 1. Οι ηγέτες δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους ως απάντηση στις αυξανόμενες προκλήσεις στον Ινδο-Ειρηνικό. Συζήτησαν την αποφασιστικότητα της ΕΕ να προωθήσει τη δέσμευσή της στην περιοχή, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της περιοχής, καθώς και την αξία που δίνει η Αυστραλία στην συνεισφορές της ΕΕ. Η Αυστραλία δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με την ΕΕ, παράλληλα με τους περιφερειακούς εταίρους, για την εφαρμογή της Στρατηγικής της για Συνεργασία στον Ινδο-Ειρηνικό και στην Παγκόσμια Πύλη. Οι ηγέτες επανέλαβαν επίσης τη σημασία της κεντρικής θέσης του ASEAN και της αρχιτεκτονικής υπό την ηγεσία του ASEAN για τη στήριξη της περιφερειακής σταθερότητας και ευημερίας, καθώς και των ισχυρών αρχών που ορίζονται στην Προοπτική του ASEAN για τον Ινδο-Ειρηνικό.
 2. Οι ηγέτες συζήτησαν το κοινό ενδιαφέρον για μια ανοιχτή και βασισμένη σε κανόνες περιφερειακή θαλάσσια αρχιτεκτονική. Αναγνώρισαν την υπεροχή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), η οποία παρέχει το ολοκληρωμένο νομικό πλαίσιο για όλες τις δραστηριότητες στους ωκεανούς και τις θάλασσες. Επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους για την προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, καθώς και για την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ιδίως το UNCLOS. Τόνισαν την υποστήριξή τους για την ελευθερία ναυσιπλοΐας και υπερπτήσεων, και την ικανότητα των κρατών να ασκούν τα δικαιώματά τους σε σχέση με τους θαλάσσιους φυσικούς πόρους.
 3. Επαναβεβαίωσαν τη δέσμευση για διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν και αντιτάχθηκαν σε οποιεσδήποτε μονομερείς αλλαγές στο status quo. Υπογράμμισαν τη σημασία της αποκλιμάκωσης των εντάσεων και τον ρόλο της διπλωματίας στην αποφυγή των κινδύνων εσφαλμένων υπολογισμών.
 4. Σημειώνοντας τις προσπάθειες της ΕΕ να ενισχύσει τη ναυτική παρουσία και τη διπλωματία στο Κέρας της Αφρικής και περαιτέρω στον Ινδικό Ωκεανό, οι ηγέτες συμφώνησαν να διερευνήσουν επιλογές για τη συμμετοχή της Αυστραλίας στην επιχείρηση ATALANTA το 2023. Η εφαρμογή της Συντονισμένης Θαλάσσιας Παρουσίας της ΕΕ στη Βορειοδυτική Ινδία Η Ocean θα προσφέρει επίσης ευκαιρίες για συνεργασία. Οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να εργαστούν από κοινού για την ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας και ασφάλειας στον Ινδο-Ειρηνικό, μεταξύ άλλων μέσω της συνεχούς δέσμευσης για την επέκταση του έργου ανάπτυξης ικανοτήτων των Κρίσιμων Θαλάσσιων Διαδρομών της ΕΕ στον Ινδικό Ωκεανό (CRIMARIO). Συμφώνησαν να ενισχύσουν περαιτέρω συνεργασία σε σειρά θεμάτων ασφάλειας και άμυνας.
 5. Τόνισαν επίσης τη σημασία της υψηλής ποιότητας, βιώσιμης υποδομής για την περιφερειακή βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, την ευημερία και την ανθεκτικότητα, όπως αναγνωρίζεται στη στρατηγική της ΕΕ για την Παγκόσμια Πύλη. Συμφώνησαν ότι η ανάπτυξη υποδομών θα πρέπει να είναι διαφανής, ασφαλής, χωρίς αποκλεισμούς, βιώσιμη και να επιτρέπει τη λήψη επενδυτικών αποφάσεων με καλή ενημέρωση. Θα συνεργαστούν περαιτέρω και θα επιδιώξουν συμπληρωματικές δράσεις σε τομείς όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η ψηφιακή συνδεσιμότητα. Οι ηγέτες αναγνώρισαν τη σημασία μιας ανθρωποκεντρικής προσέγγισης στον ψηφιακό μετασχηματισμό, όπου η αποτελεσματική προστασία των προσωπικών δεδομένων διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο και αποτελεί βασικό παράγοντα για τη διασυνοριακή συνεργασία.
 6. Οι ηγέτες αναγνώρισαν τις προσπάθειες της G20 για υποστήριξη των ευάλωτων χωρών στη διαχείριση των οικονομικών προκλήσεων και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να διασφαλίσουν την έγκαιρη, τακτική και συντονισμένη εφαρμογή του Κοινού Πλαισίου Αντιμετώπισης του Χρέους, ώστε να καταστεί δυνατή μια αποτελεσματική πορεία προς τη βιωσιμότητα του χρέους. Δεσμεύτηκαν επίσης να συνεχίσουν να εργάζονται για την ενίσχυση της διαφάνειας του χρέους.
 7. Συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία σε όλα τα ζητήματα που επηρεάζουν τον Ειρηνικό, σε στενή συνεργασία με τις νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού και σε συνεργασία με την περιφερειακή αρχιτεκτονική υπό την ηγεσία του Ειρηνικού. Τόνισαν επίσης την ευκαιρία να συνεργαστούν σε πολυμερή φόρουμ και σε σχετικές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοβουλίας Kiwa.

Εμπορική συμφωνία και οικονομικές σχέσεις

 1. Οι ηγέτες συμφώνησαν να δώσουν προτεραιότητα στη σύναψη μιας φιλόδοξης και συνολικής εμπορικής συμφωνίας που δημιουργεί νέες, εμπορικά σημαντικές ευκαιρίες πρόσβασης στην αγορά για όλα τα αγαθά, τις υπηρεσίες, τις επενδύσεις και τις προμήθειες. Υποδέχτηκαν την εποικοδομητική 13ηγύρο διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο, και την επιτυχή προηγούμενη ανταλλαγή βελτιωμένων τιμολογίων, υπηρεσιών και επενδυτικών προσφορών. Αναγνώρισαν τον ζωτικό ρόλο που διαδραματίζουν οι εμπορικές και εμπορικές συμφωνίες για την ευημερία, την επισιτιστική ασφάλεια, την ισότητα και την ένταξη, την καινοτομία και τη διαφοροποίηση των αγορών και των αλυσίδων εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένης της μετάβασης προς την κλιματική ουδετερότητα. Συμφώνησαν ότι η εμπορική συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει περιβαλλοντικά πρότυπα αιχμής και τα δικαιώματα των εργαζομένων. υποστήριξη της πράσινης μετάβασης σε πιο βιώσιμες βιομηχανίες και παραγωγή· να ενσωματώσει τους σύγχρονους κανόνες ψηφιακού εμπορίου· και συμβάλλουν στην ανάπτυξη, τις δεξιότητες και τις θέσεις εργασίας.
 2. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη σημασία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Αυστραλίας και όλων των κρατών μελών της ΕΕ για την επέκταση του δικτύου φορολογικών συνθηκών ως συμβολή στην περαιτέρω ενίσχυση των συνολικών οικονομικών σχέσεων.

Ψηφιακός μετασχηματισμός και άλλα διμερή στοιχεία

 1. Οι ηγέτες συμφώνησαν να διερευνήσουν ευκαιρίες για μελλοντική συνεργασία σε τομείς αμοιβαίας προτεραιότητας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προσδιορίζονται στο πλαίσιο του Horizon Europe, όπως η υγεία και η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Η ΕΕ σημείωσε ότι θα καλωσόριζε τη σύνδεση της Αυστραλίας στο Horizon Europe. Οι ηγέτες δεσμεύτηκαν επίσης να συνεργαστούν για να αξιοποιήσουν τα οφέλη και να αντιμετωπίσουν τους κινδύνους κρίσιμων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένων των αναδυόμενων τεχνολογιών, του κυβερνοχώρου και του διαστήματος. Από την άποψη αυτή, αναγνώρισαν τη συμβολή του Διαλόγου του Σίδνεϋ και χαιρέτησαν την πιθανή μελλοντική συμμετοχή της ΕΕ. Οι ηγέτες σημείωσαν την πρόθεση να διεξαχθούν οι εναρκτήριοι Διάλογοι Μεταφορών και Διαστήματος Αυστραλίας-ΕΕ το 2023.
 2. Οι ηγέτες επανέλαβαν την κοινή δέσμευση της Αυστραλίας και της ΕΕ να εργαστούν από κοινού για την εξάλειψη της παιδικής εργασίας, της καταναγκαστικής εργασίας και της σύγχρονης δουλείας, όπου κι αν συμβεί. Η Αυστραλία και η ΕΕ θα αυξήσουν τη συνεργασία για την πολιτική διαδικτυακής ασφάλειας, αντιμετωπίζοντας όλες τις μορφές βίας και κακοποίησης λόγω φύλου που διευκολύνεται από την τεχνολογία, τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και την εμπορία ανθρώπων. Ήταν ενωμένοι στον στόχο τους να μπορούν οι πολίτες να συμμετέχουν με ασφάλεια στο Διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των τρόπων που αντικατοπτρίζονται στη Διακήρυξη για το Μέλλον του Διαδικτύου.
 3. Βασιζόμενοι στη συνεργασία Αυστραλίας-ΕΕ σε πολυμερείς φορείς, οι ηγέτες συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για την αντιμετώπιση υβριδικών απειλών, συμπεριλαμβανομένης της χειραγώγησης και παρέμβασης πληροφοριών από το εξωτερικό, που διαβρώνουν την εμπιστοσύνη στους δημοκρατικούς θεσμούς και τη συνοχή των κοινωνιών