Συνάντηση Ισραήλ – Κατάρ, αυξάνοντας τις προοπτικές συνομιλιών για τους ομήρους της Γάζας

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου φάνηκε να υποδηλώνει σήμερα ότι νέες διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη για την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, μετά τη συνάντηση του αρχηγού της Μοσάντ, των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών, με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, χώρας που μεσολαβεί στη Χαμάς.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα βοήθησε στη σύναψη συμφωνίας μερικής απελευθέρωσης ομήρων τον Νοέμβριο. “Η οδηγία που δίνω στη διαπραγματευτική ομάδα βασίζεται σε αυτήν την πίεση, χωρίς την οποία δεν έχουμε τίποτα”, δήλωσε.

Ο Νετανάχου απέφυγε ερώτηση για τη συνάντηση του αρχηγού της Μοσάντ με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, λέγοντας ότι δεν θα αποκαλύψει πληροφορίες στη Χαμάς.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι η χώρα του έχει λάβει αιτήματα για κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των στρατευμάτων από τη Γάζα, αλλά “δεν θα το κάνουμε”. Παρά τις σοβαρές επικρίσεις του Κατάρ, αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε την επιστροφή των ομήρων μας, τόνισε στη συνέντευξη Τύπου.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο δύο εφέδρων στρατιωτών, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των Ισραηλινών που σκοτώθηκαν από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα σε 121. Σύμφωνα με τον στρατό οι δύο σκοτώθηκαν το Σάββατο.

Περισσότεροι από 19.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα. Περίπου 1.200 Ισραηλινοί και πολίτες άλλων χωρών σκοτώθηκαν στις 7 Οκτωβρίου.

Ισραηλινό αεροσκάφος επιτέθηκε σε προσφυγικό καταυλισμό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι χρησιμοποίησε αεροσκάφος για να στοχεύσει τον προσφυγικό καταυλισμό Nur Shams στο Τουλκαρέμ της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης.

Πρόσθεσε ότι σκοτώθηκε ένας αριθμός Παλαιστίνιων μαχητών, οι οποίοι πυροβολούσαν και εκτόξευαν εκρηκτικά εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων.

Η ισραηλινή ραδιοτηλεοπτική αρχή ανέφερε ότι τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Σχεδόν 300 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις και τους εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου.

17.12.2023

Τελευταία Άρθρα