Συνάντηση Σκρέκα – Breton στις Βρυξέλλες για το μέλλον της βιομηχανίας στην Ευρώπη – Πρόσκληση να επισκεφτεί βιομηχανικές μονάδες στην Ελλάδα

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, συμμετείχε σήμερα, Πέμπτη 7 Μαρτίου 2024, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε. (Εσωτερική Αγορά και Βιομηχανία), που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Οι κύριες θεματικές ενότητες της ημερήσιας διάταξης αφορούσαν τον κανονισμό για τις καθυστερήσεις πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές των ΜμΕ, την ετήσια έκθεση για την Ενιαία Αγορά και την Ανταγωνιστικότητα για το 2024 καθώς και το μέλλον της βιομηχανικής πολιτικής της Ε.Ε., ενώ συζητήθηκαν και διάφορες άλλες νομοθετικές προτάσεις.

Ο κ. Σκρέκας σχολίασε την ετήσια Έκθεση της Ενιαίας Αγοράς και Ανταγωνιστικότητας και τόνισε ότι πρέπει να συνεργαστούν όλες οι χώρες ώστε η Ευρώπη να ανακτήσει τον ηγετικό της ρόλο στη βιομηχανία στον παγκόσμιο χάρτη. Μίλησε και για την Πράσινη Συμφωνία, τονίζοντας ότι η Ελλάδα κατάφερε να δεκαπλασιάσει την ανάπτυξη των ΑΠΕ μέσα σε λίγα χρόνια.

Αναφορικά με την ναυτική βιομηχανία, ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι τα ελληνικά πλοία αντιπροσωπεύουν το 60% του στόλου της Ευρώπης. Είπε ακόμα ότι η ελληνική ναυτιλία όχι μόνο ακμάζει αλλά έχει και σημαντική συμβολή στην ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε., ενώ η χώρα μας είναι πρωτοπόρα και στην απεξάρτηση της ναυτιλίας από τον άνθρακα.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, αναφερόμενος στην τουριστική βιομηχανία, σημείωσε ότι πρέπει να διατηρήσει την προτεραιότητα που κατέχει στην πολιτική ατζέντα της Ε.Ε. Τόνισε πως πρέπει ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητά της μέσω της αξιοποίησης του ψηφιακού περιβάλλοντος, χρηματοδοτικών εργαλείων, δράσεων και στρατηγικών στη βάση της οικονομικής ανάπτυξης των χωρών της Ευρώπης.

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε επίσης στην αξία των κρατικών ενισχύσεων προς τα κράτη-μέλη, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις υπάρχουσες αδυναμίες της αγοράς και να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα τους. «Πιστεύουμε ότι οι κρατικές ενισχύσεις θα πρέπει να επεκταθούν σε τομείς που είναι κρίσιμοι για τη στρατηγική αυτονομία, όπως η εξόρυξη κρίσιμων πρώτων υλών, η αμυντική βιομηχανία και τα ναυπηγεία», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Τέλος, αναφερόμενος στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας, ο Υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η προμήθεια φαρμακευτικών προϊόντων και η ενθάρρυνση της βιομηχανικής παραγωγής τους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, συναντήθηκε την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Υπουργικής Συνόδου του Συμβουλίου “Ανταγωνιστικότητα” με τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, Thierry Breton.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή βιομηχανία καθώς και τα επόμενα κρίσιμα βήματα.

Ο Έλληνας Υπουργός Ανάπτυξης παρουσίασε στον Επίτροπο τις προτεραιότητες της εθνικής στρατηγικής της Ελλάδας με προτεραιότητα την επαναβιομηχάνιση και τις δράσεις που υλοποιεί η Κυβέρνηση για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα, την εξωστρέφεια και την καινοτομία.

Η Κυβέρνηση με συγκροτημένο σχεδιασμό δημιουργεί πολλαπλαστική αξία για την οικονομία μας και αυτό μεταφράζεται σε ποιοτικές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας για τις νέες και τους νέους μας.

Ο Κώστας Σκρέκας απηύθυνε πρόσκληση στον Thierry Breton να επισκεφτεί μεγάλες βιομηχανικές μονάδες στην Ελλάδα που προωθούν την πράσινη μετάβαση στην πατρίδα μας και δραστηριοποιούνται σε κρίσιμους τομείς. Μεταξύ αυτών, και η αμυντική βιομηχανία που αφορά τη θωράκιση όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.