Συνάντηση της ΠΟΕ -ΟΤΑ με τον e- ΕΦΚΑ για εκκρεμείς συντάξεις, λάθη στις κρατήσεις και το εφάπαξ

Εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά αιτήματα της ΠΟΕ –ΟΤΑ τέθηκαν κατά τη διάρκεια συνάντησης της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας με τη  Διοικητική Επιτροπή e-Ε.Φ.Κ.Α. Δημοσίων Υπαλλήλων.

Έγινε επίσης συζήτηση των θεμάτων σχετικά με την επιτάχυνση της απονομής της κύριας σύνταξης, του Επικουρικού και της Εφάπαξ Παροχής.
Σχετικά με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο αυτοματοποιημένο σύστημα έκδοσης συντάξεων, με τα λανθασμένα Δ.Α.Υ.Κ. (π.χ. Κρατήσεις, Παλιός-Νέος Ασφαλισμένος, Διαδοχική κ.λπ.) η απάντηση στην αγωνία χιλιάδων εργαζομένων ήταν ότι, θα εξετάζονται με ξεχωριστό τρόπο και κατάθεση στο πρωτόκολλο του e-Ε.Φ.Κ.Α. σε ξεχωριστό φάκελο οι εκκρεμότητες και τα λάθη που ίσως έχουν γίνει, για να μην προσφεύγουν οι ασφαλισμένοι σε δικηγορικά γραφεία και να αναγκάζονται να πληρώνουν δικαστικά έξοδα (Ελεγκτικό Συνέδριο), παράβολα και δικηγορικές αμοιβές.
Ήδη, την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε στην ιστοσελίδα του e-Ε.Φ.Κ.Α. ξεχωριστό κουτάκι που μπορεί να δει ο Δημόσιος Υπάλληλος την πορεία της σύνταξης του.
Σήμερα υπάρχουν περίπου πεντακόσιες (500) εκκρεμείς συντάξεις, εκ των οποίων για τις τριακόσιες πενήντα (350) έχει γίνει ήδη αλληλογραφία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες για την έκδοση συντάξεων που εκκρεμούν είτε μέσω διαδοχικής, είτε με λάθη στον υπολογισμό.
Κατά την διάρκεια της συνάντησης υπήρξε αναλυτική καταγραφή της διαδικασίας συνταξιοδότησης και εντοπίσθηκαν τα προβλήματα που συντελούν στην καθυστέρηση, στα λάθη αλλά και στις εκκρεμότητες.

Ειδικότερα:

  • Για την αποκατάσταση της αδικίας σε βάρος όσων εργαζομένων είχαν ασφαλιστεί στα Β.Α.Ε. στους Ο.Τ.Α. και πλήρωναν επιπλέον εισφορά 4,3% και θα έπρεπε να παίρνουν προσαύξηση στη σύνταξη 0,075 ανά έτος, από Ιανουάριο ή Φεβρουάριο η απάντηση ήταν πως  θα μπει στο αυτοματοποιημένο σύστημα η διαδικασία για την απόδοση ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα.
  • Για τα ζητήματα παραγραφής του ΕΦΑΠΑΞ μετά την 5ετια και το ζήτημα που έχει ανακύψει με τη διαφορά του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ.) και του Νομικού Συμβούλου του e-Ε.Φ.Κ.Α., το εξετάζει ήδη η Διοικητική Επιτροπή Ενστάσεων.
  • Για το ζήτημα με την αναδρομική ένταξη στα Β.Α.Ε. όσων απασχολήθηκαν με προσωρινά αποτελέσματα θα υπάρξει έγγραφο που θα απαντάει στο πλαίσιο απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του εγγράφου του Υπουργείου Εργασίας που δέχεται την αναδρομική ένταξη για όσους εργάστηκαν με προσωρινά αποτελέσματα.
  • Τέθηκαν επίσης τα ζητήματα που έχει θέσει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ο.Τ.Α. με το πρόσφατο έγγραφο της και θα υπάρξει αναλυτική τοποθέτηση στο 49ο Ενδιάμεσο Συνέδριο της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ σε ανακοίνωσή τονίζει ότι «τα προβλήματα στην υποστελέχωση του e-Ε.Φ.Κ.Α. αλλά και στις μισθοδοσίες και κατ΄ επέκταση στους εκκαθαριστές στους Δήμους είναι τεράστια και πρέπει η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Εργασίας να τα λύσουν άμεσα για να μην ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι συνάδελφοι μας».  Σημειώνει επίσης ότι θα συνεχίσει τον αγώντα  για τα συνταξιοδοτικά- ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στους δήμους «μέχρι την επίλυση των προβλημάτων και την ικανοποίηση όλων των δικαίων αιτημάτων μας».

18.11.2023