Συνάντηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη με τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σουηδίας Hans Dahlgren

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είχε συνάντηση σήμερα στην Αθήνα με τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Σουηδίας Hans Dahlgren.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, με τον κ. Βαρβιτσιώτη να εκφράζει την υποστήριξή του προς το σχετικό αίτημα της Σουηδίας και της Φινλανδίας, σημειώνοντας ότι η υποβολή του αποτελεί ιστορική απόφαση και θα ενισχύσει τη συλλογική ασφάλεια της Ευρώπης. Ο κ. Dahlgren τον ευχαρίστησε για τη στήριξη της χώρας μας και τον ενημέρωσε για τις συζητήσεις που διεξάγονται με σκοπό να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Τουρκίας.

Σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε την ανάγκη άμεσου τερματισμού του αλλά και διατήρησης της ευρωπαϊκής ενότητας απέναντι στις πολλαπλές κρίσεις που αυτός δημιούργησε. Οι δύο υπουργοί αποτίμησαν επίσης τον αντίκτυπο των ευρωπαϊκών κυρώσεων που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα σε βάρος της Ρωσίας και συζήτησαν για το νέο γεωπολιτικό χάρτη που διαμορφώνεται μετά τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να δοθεί σε Ουκρανία και Μολδαβία το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Επισήμανε ιδίως ότι με αυτή την κίνηση δεν πρέπει να σταλούν λάθος μηνύματα στα ήδη υποψήφια προς ένταξη κράτη των Δυτικών Βαλκανίων.

Ενόψει και του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσε το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης. Ο Αναπληρωτής Υπουργός υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της Ευρώπης, καθώς και η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών τάσεων, προκειμένου να ενισχυθούν οι Ευρωπαίοι πολίτες που πλήττονται οικονομικά.

Τέλος, κατά τη συνάντηση, ο Αναπληρωτής Υπουργός ενημέρωσε τον Σουηδό Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας.

20.6.2022