Συνάντηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, με τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Abdulla Shahid

Η ανθρωπιστική διάσταση του πολέμου στην Ουκρανία βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κ. Abdulla Shahid στη Ν. Υόρκη, την Τετάρτη το βράδυ.

 

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε τον κ. Shahid για τις ελληνικές θέσεις σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας είναι σταθερά και αδιαπραγμάτευτα υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας των ανεξάρτητων κρατών και ενάντια σε κάθε χρήση ή απειλή χρήσης βίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

Τόνισε επίσης την ανάγκη προστασίας των αμάχων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ελληνική μειονότητα της Μαριούπολης, που μετρά αιώνες παρουσίας στην περιοχή και τώρα δοκιμάζεται σκληρά.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης έθεσε, τέλος, στον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το θέμα του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, με το οποίο η Ελλάδα πάγια και σταθερά είναι ταυτισμένη. Επισήμανε ότι μέρος του Διεθνούς Δικαίου είναι και η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας UNCLOS, που δεσμεύει 168 κράτη και που ο ρόλος της είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

17.3.2022