Συνάντηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη με την Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Διεθνών Σχέσεων της Βαυαρίας Melanie Huml

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είχε σήμερα συνάντηση με την Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Διεθνών Σχέσεων της Βαυαρίας Melanie Huml, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι ενεργειακές εξελίξεις στην Ευρώπη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ειδικότερα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη αναζήτησης νέων πηγών, προμηθευτών και δικτύων μεταφοράς ενέργειας στο πλαίσιο απεξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το ρωσικό αέριο. Και επισήμανε ότι η Ελλάδα φιλοδοξεί να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο μεταφοράς ενέργειας και προσέλκυσης επενδύσεων στον τομέα αυτό.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός υπενθύμισε ότι οι Ουκρανοί υπερασπίζονται με τον αγώνα τους τις αρχές της εδαφικής ακεραιότητας, της δημοκρατίας και της αυτοδιάθεσης, ενώ σημείωσε την ανάγκη εφαρμογής των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας από όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

Οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν επίσης απόψεις για το μεταναστευτικό ζήτημα και καταδίκασαν την εργαλειοποίηση μεταναστών και προσφύγων για πολιτικούς λόγους, ενώ ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε και στην ανάγκη πλήρους εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016.

Τέλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός επανέλαβε στην ομόλογό του την αταλάντευτη υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, υπογραμμίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ενισχύσει την πολιτική σταθερότητα στην περιοχή, την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων και την εμβάθυνση του Κράτους Δικαίου, ειδικά σε μια συγκυρία που τρίτες αναθεωρητικές δυνάμεις επιθυμούν να αυξήσουν την επιρροή τους στην περιοχή.

25.5.2022