Συνάντηση του Μ. Βαρβιτσιώτη με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της Βόρειας Μακεδονίας Bojan Maricikj

«Οποιαδήποτε τουρκική επιθετική ενέργεια εναντίον της Ελλάδας δε θα είναι μόνο απαράδεκτη και καταδικαστέα, αλλά θα βρει τον ελληνικό λαό ενωμένο στην αντιμετώπιση αυτής της ανεύθυνης και αναθεωρητικής αντίληψης», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου μετά το πέρας της σημερινής συνάντησής του με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, της Βόρειας Μακεδονίας Bojan Maricikj.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου είναι η μόνη ανθεκτική βάση για την οικοδόμηση καλών διμερών σχέσεων με τις γειτονικές χώρες και ιδίως με την Τουρκία καθώς και ότι κάθε είδους αναθεωρητισμοί στην περιοχή είναι καταδικαστέοι. Αυτό, εξάλλου, είναι το μήνυμα που στέλνει και η διεθνής κοινότητα, καταδικάζοντας την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Σημείωσε επίσης ότι η Άγκυρα θα έπρεπε να πάρει παράδειγμα από τις καλές σχέσεις της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, οι οποίες αναπτύσσονται στη βάση της διεθνούς νομιμότητας και οδηγούν σε ένα μέλλον ευημερίας και για τους δύο λαούς.

Αναφερόμενος στη διαδικασία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Αναπληρωτής Υπουργός εξέφρασε τη σταθερή υποστήριξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, που έχει ήδη εκφραστεί από την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης το 2003. «Η ένταξή της θα ενισχύσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό και ενεργειακό επίπεδο», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η στενότερη συνεργασία των χωρών μας μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιoανατολικής Ευρώπης. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας συναρτάται άμεσα με την πλήρη και απαρέγκλιτη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Από την πλευρά του, ο κ. Maricikj σημείωσε ότι η σημερινή συνάντηση με τον κ. Βαρβιτσιώτη στέλνει μήνυμα σχέσεων καλής γειτονίας και οικοδόμησης κοινού ευρωπαϊκού μέλλοντος. «Η Ελλάδα έχει ηγετικό ρόλο στην υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων», δήλωσε χαρακτηριστικά. Κληθείς να σχολιάσει την τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Maricikj ανέφερε ότι η Βόρεια Μακεδονία σέβεται διαχρονικά το Διεθνές Δίκαιο.

11.1.2023