Συνάντηση του Μ. Βαρβιτσιώτη, με τον Υπουργό Εξωτερικών & Υπουργό Άμυνας της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, Simon Coveney

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, είχε συνάντηση  στην Αθήνα, με τον Υπουργό Εξωτερικών και Υπουργό Άμυνας της Ιρλανδίας, Simon Coveney, στο πλαίσιο της πρώτης του επίσκεψης στην Ελλάδα.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν η πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ  Ευρωπαϊκής Ένωσης- Ηνωμένου Βασιλείου, συμπεριλαμβανομένου του Πρωτοκόλλου Ιρλανδίας/ Β. Ιρλανδίας, καθώς οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ειδικότερα, ο Ιρλανδός Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την ελληνική πλευρά για την στήριξη και την αλληλεγγύη στο θέμα των μονομερών ενεργειών από πλευράς Ηνωμένου Βασιλείου για το ζήτημα του Ιρλανδικού Πρωτοκόλλου, με τον Ιρλανδό Υπουργό να υπογραμμίζει τη σημασία της πιστής εφαρμογής και της μη επαναδιαπραγμάτευσης του Ιρλανδικού Πρωτοκόλλου.

Παράλληλα, οι δύο Υπουργοί υπογράμμισαν την ανάγκη συνεργασίας των εταίρων για τη διασφάλιση της ειρήνης και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή.

Κατά τη συνάντηση, ο Αναπληρωτής Υπουργός ενημέρωσε τον Ιρλανδό Υπουργό Εξωτερικών για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, κατά την οποία επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, βάσει του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Τέλος, ο Ιρλανδός Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις προτεραιότητες της Ιρλανδικής Προεδρίας της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία ανέλαβε στις 20 Μαΐου 2022, με τον κ. Coveney να υπογραμμίζει ότι κυρίαρχος στόχος της εξάμηνης Ιρλανδικής Προεδρίας είναι να σταλεί ένα δυνατό και ξεκάθαρο μήνυμα από όλες τις χώρες- μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, απέναντι στη Ρωσία, περί ανάγκης σεβασμού και προστασίας των αρχών της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

18,6.2022