Συνάντηση του Μ. Βαρβιτσιώτη με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας αρμόδιο για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης Pascual Navarro

«Ελλάδα και Ισπανία θα συντονιστούμε σε υψηλό επίπεδο ενόψει της Ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το β’ εξάμηνο του 2023 για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, συντονιζόμενοι και για την αντιμετώπιση των τουρκικών ενεργειών». Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης από τη Μαδρίτη, όπου συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας αρμόδιο για θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης Pascual Navarro. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οι προτεραιότητες της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και το μεταναστευτικό ζήτημα.

Ειδικότερα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Ισπανό ομόλογό του για την αυξημένη προκλητική ρητορική και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο καθώς και για την τρέχουσα κατάσταση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός κάλεσε σήμερα τον Τούρκο Πρόεδρο να τοποθετηθεί για την τελευταία προκλητική εμφάνιση του κυβερνητικού του εταίρου Ντ. Μπαχτσελί μπροστά από χάρτη που απεικονίζει ως τμήμα της Τουρκίας νησιά του ανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε τη δέσμευση της Ελλάδας στον διάλογο και τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Υπενθύμισε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ομόφωνα καταδικάσει τις μονομερείς προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας επανειλημμένα στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων καθώς και ότι εναντιώνεται σε κάθε μορφή αναθεωρητισμού που θέτει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας.

Μετά την πρόσφατη ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Τσεχία, οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τις προτεραιότητες της Προεδρίας κατά το τρέχον εξάμηνο. Από την πλευρά του, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι είναι επιτακτική η ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας στον τομέα της ενέργειας, της άμυνας και του κυβερνοχώρου, καθώς και η τόνωση της ανθεκτικότητας της οικονομίας και των δημοκρατικών θεσμών της ΕΕ απέναντι στις επόμενες κρίσεις. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη ανάληψης συντονισμένης ευρωπαϊκής δράσης για την αύξηση των  τιμών ενέργειας.

Σχετικά με τo μεταναστευτικό, ο Αναπληρωτής Υπουργός σημείωσε ότι αποτελεί κοινό πρόβλημα για τις δύο χώρες λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφικής τους θέσης και παρουσίασε στον ομόλογό του τη συστηματική μεταναστευτική πίεση που ασκείται σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων. Επισήμανε ιδίως την ανάγκη η Τουρκία να εφαρμόσει πλήρως όσα προβλέπονται στην Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, αλλά και να απέχει από πρακτικές εργαλειοποίησης μεταναστών για πολιτικούς λόγους. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι απαιτείται μια συνεκτική ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική στη βάση της αλληλεγγύης αλλά και του δίκαιου επιμερισμού των βαρών.

Η  Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και οι πρόσφατες εξελίξεις στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ηνωμένου Βασιλείου αποτέλεσαν επίσης αντικείμενο των συνομιλιών. Ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι Ελλάδα και Ισπανία συμμερίζονται τις ίδιες ανησυχίες σε θέματα όπως η κλιματική αλλαγή και η Διεύρυνση της ΕΕ και πρόσθεσε ότι «ως εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και γείτονες στη Μεσόγειο, έχουν πολλά να κερδίσουν από μια κοινή στάση απέναντι στις κοινές προκλήσεις».

11.7.2022